Agderposten

– Russen i Arendal tar vare på hverandre

Russefeiri­ngen er i full gang og politiet kommer med sin faste advarsel om å ta vare på hverandre. – Russen hører på politiet, sier Torbjørn Trommestad.

- ▶ Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Han er leder for forebyggen­de avdeling på politistas­jonen i Arendal. Og har i flere år hatt et tett samarbeid med den lokale russen.

– Vi begynner ved skoleårets start og møter russestyre­t i september. Etter det har vi jevnlig dialog med 3.-klassingen­e på videregåen­de skole. I det øyeblikk politiet får en klage, er russen de første som får vite det og får muligheten til å rett opp det de har fått klage på, forteller Trommestad.

Men han synes selvsagt det er smart å minne russen om at de skal passe på hverandre, ikke la ei sovende venninne ligge igjen alene, for eksempel.

Har telefonnum­meret

– Russepresi­dentene har telefonnum­meret til forebyggen­de og kan ringe og spørre om råd når det trengs. Vi stiller også opp på arrangemen­tene til russen. Terskelen for å ta kontakt er uhyre lav, forsikrer Trommestad.

Gjennom kampanjen Kjernekar understrek­er politiet at det er viktig å passe på vennene sine slik at det ikke skjer dem noe, eller at de gjør noe dumt som de vil komme til å angre på resten av livet. Alle har et ansvar for å forhindre det som er en grov kriminell handling, sier Ann Kristin Grosbergha­ugen, leder for voldtektss­eksjonen i Kripos, til NTB.

– Vår gjennomgan­g av russevoldt­ektssaker fra i fjor viser at nesten hver tredje voldtekt skjedde mens andre personer så det, uten å gjøre noe. Skal vi få ned voldtektss­tatistikke­n er vi nødt til å bry oss. Vaer en «Kjernekar», pass på vennene dine og ta ekstra vare på dem som blir for fulle. Si ifra hvis noen filmer eller deler bilder av seksuelle overgrep, sier Grosbergha­ugen.

Gjentar budskapet

Kripos vil denne uka legge ut både videoer og andre poster på sosiale medier der de gjentar budskapet i kampanjen.

Trommestad­s kollega, Helge G. Stangeland, politiførs­tebetjent for felles forebyggen­de enhet i Øst politidist­rikt, tror ikke russen tenker nok over konsekvens­ene russelåten­e kan ha.

– Budskapet er sjokkerend­e. Vi har sett en utvikling i russelåten­e over flere år som glorifiser­er vold og narkotika. Vi er bekymret, for vi ser at mange følger opp det som blir sagt, sier Gulbrandse­n Stangeland til NRK.

Gidder ikke høre russelåter

– Jeg gidder ikke å høre på russelåten­e. Det er ikke jeg som er mottaker. Selvsagt kan vi stille spørsmål om barne- og ungdomssko­leelever bør høre på tekstene, de synes ofte sangene er dødskule. Men jeg tror også de har et filter, sier Torbjørn Trommestad.

Og er enig med ungdomsfor­skeren som mener voksne reagerer på russelåt-tekstene fordi de er på norsk. Internasjo­nale rap-låter kan ha like grove tekster, men da er de på engelsk.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? RUSSEFEST: Gjennom kampanjen Kjernekar minner politiet russen om at det er viktig å passe på vennene sine.
FOTO: NTB SCANPIX RUSSEFEST: Gjennom kampanjen Kjernekar minner politiet russen om at det er viktig å passe på vennene sine.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ?? BERØMMER: Torbjørn Trommestad, leder for forebyggen­de enhet ved politistas­jonen i Arendal, synes russen oppfører seg generelt bra.
FOTO: ERIK HOLAND BERØMMER: Torbjørn Trommestad, leder for forebyggen­de enhet ved politistas­jonen i Arendal, synes russen oppfører seg generelt bra.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway