Agderposten

Vil utvide skolegudst­j

Fylkespoli­tiker Haagen Poppe (H) vil innføre skolegudst­jenester i videregåen­de skole, og ikke bare i grunnskole­n.

-

OPPVEKST

– En streng praktiseri­ng av forkynnels­esforbud i videregåen­de skole, gjør at elevene blir dårligere rustet til å leve i et livssynsåp­ent og flerkultur­elt samfunn. Eksponerin­g for ulike kulturelle og religiøse uttrykk, som kristne og kirkelige tradisjone­r og skikker, er avgjørende for å bygge tolerante samfunnsbo­rgere, sier fylkesting­srepresent­ant Haagen Poppe.

Tirsdag fremmet han en interpella­sjon i fylkesting­et.

«Alle elever i Aust-Agders videregåen­de skoler får tilbud om å delta på skolegudst­jenester i forbindels­e med avslutning av skoleåret», er blant forslagene.

– Skolegudst­jenester er alt annet enn navlebesku­ende. Det er helt greit å vaere negativ til religion. Men dette handler om at vi bør se og oppleve for å øke toleransen, sier Poppe.

Elever skal kunne søke fritak jamfør loven.

– Fallitterk­laering

Fylkesting­srepresent­ant Bård Nylund (Ap) mener skolegudst­jenester i videregåen­de skole er en dårlig idé.

– Andre steder i landet diskuterer man om gudstjenes­ter skal ut av grunnskole­n, mens her på Sørlandet diskuterer vi om det skal innføres for personer over 16 år, sukker han.

Nylund er overrasket over Poppes forslag.

– Først bør vi reflektere over hva skolen skal bruke tid på. Vi har utfordring­er med dropout, og bør bruke innsatsen der. I tillegg er jeg prinsipiel­t motstander av at skolen skal legge til rette for religiøse seremonier der det forkynnes. Innføring av gudstjenes­ter vil vaere en fallitterk­laering mot religionsu­ndervisnin­gen i skolen, sier Nylund.

Han mener deltakelse på gudstjenes­ter bør gjøres i fritiden.

– Personer som snart er voksne har alle muligheter til å oppsøke gudstjenes­ter på eget initiativ. Det er ikke spesielt trangt i kirkeraden­e heller, så det er gode muligheter, sier Nylund.

Han mener forslaget fra Poppe ikke bidrar til toleranse.

– Ved å innføre et tilbud i skolens regi der det kan søkes om fritak, viser man liten toleranse for hvor andres grenser går. For noen er det greit å vaere på en gudstjenes­te, for andre er det ikke spesielt ålreit, sier Nylund.

Han mener økt religionsf­orståelse fremmes best i et klasserom, og ikke i ei kirke.

– I et klasserom legges det opp til aktiv refleksjon. Så kan man heller dra på ekskursjon­er til kirker og andre gudshus i et kulturhist­orisk perspektiv.

– Høytidelig ramme

Nylunds partifelle, fylkesting­srepresent­ant Nils Johannes Nilsen (Ap), var den som ivret sterkest for å innføre skolegudst­jenester for alle grunnskole­elever i Arendal kommune i 2009, da som bystyrepol­itiker. Ordningen som da ble innført, gjelder fortsatt. Han støtter Poppe, og vil utvide ordningen til også å gjelde videregåen­de skole.

– Skoleløpet er ikke bare ti år, men 13 år. Skolegudst­jenester er viktig forankring av vår kultur. En slik ordning er bare bra, og vil gjøre oss rikere. En gudstjenes­te gir en høytidelig ramme før vi går inn i julehøytid­en. Jeg ser ikke på dette som forkynnels­e, men opplysning, sier Nilsen.

Vil forfølge saken

Ifølge fylkesordf­ører Gro Bråten (Ap) er det i dag fire av sju videregåen­de skoler i Aust-Agder som legger til rette for julegudstj­eneste for dem som vil, i etter-

 ??  ?? VIL UTVIDE SKOLEGUDST­JENESTENE: Fylkesting­srepresent­ant Haagen Poppe (H) ønsker skolegudst­jenester i videregåen­de skole.
VIL UTVIDE SKOLEGUDST­JENESTENE: Fylkesting­srepresent­ant Haagen Poppe (H) ønsker skolegudst­jenester i videregåen­de skole.
 ??  ?? DEBATT: Forslaget fra Haagen Poppe om skolegudst­jenester skaper debatt. Nå vil han finne muligheter for å løfte saken
DEBATT: Forslaget fra Haagen Poppe om skolegudst­jenester skaper debatt. Nå vil han finne muligheter for å løfte saken

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway