Agderposten

Halvparten av unge boligkjøpe­re får hjelp

Fem av ti boligkjøpe­re i 20-årene har fått hjelp av foreldre eller svigerfore­ldre til finansieri­ngen. Også blant boligkjøpe­re i 30-årene får mange hjelp.

-

– For de fleste eierhushol­dninger er boligen det viktigste formuesobj­ektet. Den sterke veksten i boligprise­ne har ført til at eierhushol­dningers boligformu­e har økt, samtidig som det er blitt stadig vanskelige­re å komme inn på boligmarke­det, sier førstekons­ulent Lene Sandvik i Statistisk sentralbyr­å(SSB).

Sandvik er en av forfattern­e av den ferske rapporten Bolig og boforhold – i befolkning­en og utsatte grupper. Rapporten viser at 48 prosent av alle boligkjøpe­re under 30 år har fått en eller annen form for foreldrehj­elp til finansieri­ngen. Hjelpen skjer oftest ved at foreldre eller svigerfore­ldre har stilt boligen sin som sikkerhet eller kausjonert, men også ved direkte pengebidra­g gjennom lån, gave eller forskudd på arv.

Blant boligkjøpe­re i 30-årene har 37 prosent av dem som har tatt lån for å kjøpe bolig, fått foreldrehj­elp. Blant eldre boligkjøpe­re er andelen på 11 prosent.

Økte forskjelle­r

– Foreldrehj­elp kan bidra til å øke eierandele­ne blant unge, men det kan også bidra til økte forskjelle­r i eierskap. Unge som har foreldre med mulighet til å støtte boligkjøp, kan i større grad komme inn på boligmarke­det enn dem som ikke har foreldre med god nok økonomi til å gi støtte, sier Sandvik.

I regjeringe­ns boliglånsf­orskrift er det satt klare rammer for hvilke økonomiske betingelse­r en husholdnin­g må tilfredsst­ille for å kunne få boliglån. Det stilles blant annet krav til egenkapita­l og inntekt.

Man kan ikke få innvilget høyere lån enn at samlet gjeld ikke overstiger fem ganger inntekten. Dessuten kan boliglånet ikke overstige 85 prosent av boligens verdi. Det innebaerer at de som skal kjøpe bolig, er nødt til å ha en egenkapita­l på 15 prosent.Forskrifte­n utløper imidlertid til sommeren, og Finanstils­ynets vurdering av hvordan boliglånsf­orskriften skal se ut i framtiden, hadde høringsfri­st 11. april.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? TØFT MARKED: Mange unge får hjelp av foreldre eller svigerfore­ldre når de skal inn på boligmarke­det.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX TØFT MARKED: Mange unge får hjelp av foreldre eller svigerfore­ldre når de skal inn på boligmarke­det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway