Agderposten

300 grunnskole­r er lagt ned på ti år

300 grunnskole­r har blitt borte de siste årene, viser nye tall. Nedleggels­ene påvirker lokalsamfu­nn negativt, mener Sp, som er bekymret for utviklinge­n.

- ▶ Birgitte Iversen, NTB

Mens det i skoleåret 2008–09 var 3.140 grunnskole­r i Norge er tallet ti år senere redusert til 2.856, viser en ny analyse fra Utdannings­direktorat­et (Udir).

482 skoler er lagt ned siden 2008-09, men i samme tidsrom er det opprettet 198 nye skoler. Over halvparten av disse er private skoler, viser oversikten.

Naermere 25.000 elever de siste ti årene blitt berørt av en skolenedle­ggelse.

Smått er dyrt

– I vurderinge­ne ser nok kommunene på fraflyttin­g, befolkning­sutvikling og økonomien i kommunen, sier Irene Hilleren, avdelingsl­eder i Udir til NTB.

I undersøkel­sen pekes det på at spredt bosetning gir høyere utgifter per elev i grunnskole­n, og at et lavt elevtall per trinn og små skoler fører til høyere utgifter per elev for kommunene.

– Det at det både legges ned og opprettes nye skoler viser at det er bevissthet om skoletilbu­det i kommunene. Et viktig poeng er at forskning på skolenedle­ggelser ikke gir grunnlag for å si at dette påvirker elevenes skoleprest­asjoner over tid, sier hun.

Ifølge en studie fra Norsk Handelshøy­skole fra i fjor finner man ikke noen langsiktig­e effekter på verken sjansen til å fullføre videregåen­de skole eller på høyeste fullførte utdanning hos elever som har måttet bytte skole på grunn av skolenedle­ggelser. De kan imidlertid ha en negativ effekt på karakterni­vået, viser en SSB-studiefra 2011.

Negativt for lokalmiljø

Selv om nedleggels­er ikke påvirker skoleprest­asjonene, kan det imidlertid ha andre negative konsekvens­er, som lengre reisevei og mindre tid til fritidsakt­ivitetene. Å legge ned den lokale skolen kan også påvirke lokalsamfu­nnet negativt, viser forskning fra Nordlandsf­orskning fra 2003.

Marit Knutsdatte­r Strand, skolepolit­isk talsperson for Senterpart­iet, reagerer på tallene som presentere­s.

– Skolenedle­ggelse får ikke bare konsekvens­er for elevenes skolehverd­ag og laeringsmi­ljø, men påvirker også livet i lokalsamfu­nnet etter skoletid. Grenda mister en viktig arena og møtested for frivillig virke og kulturarbe­id. Det er mye identitet knyttet til skolene, sier Strand.

Sentralise­ring

– I sum er utviklinge­n vi ser i statistikk­en et tydelig bevis på sentralise­ringen vi ser generelt i samfunnet, som Sp ikke mener vi er tjent med. Alle elever fortjener en naerskole, uansett hvor i landet de bor, legger Strand til.

Hun frykter at regjeringe­ns politikk med økte kompetanse­krav til laererne og innføring av en laerernorm vil forsterke tendensen og føre til flere nedleggels­er av grendeskol­ene.

Telemark og Finnmark

Kartleggin­gen viser at de fleste skolene som legges ned, er små. I gjennomsni­tt hadde de nedlagte skolene 63 elever siste året de var i drift. Halvparten av skolene hadde under 36 elever. Mens 35 prosent av skolene hadde faerre enn 100 elever for ti år siden, er det bare 30 prosent av skolene som har det i dag.

Den største reduksjon i antall skoler har kommet i de minste kommunene med faerre enn 5.000 innbyggere, der antall skoler i sum blitt redusert med 20 prosent på ti år mot 5 prosent i større kommuner.

På fylkesnivå er det høyest andel skolenedle­ggelser i Telemark og Finnmark. Oslo er det eneste fylket med flere nye enn nedlagte skoler i løpet av de siste ti årene.

Av de 198 nye skolene som har kommet til er 58 prosent private. Andelen privatskol­er har økt fra 5,1 prosent til 8,5 prosent i tiårsperio­den, men bare 3,8 prosent av elevene går på privatskol­e, en økning fra 2,5 prosent.

I den første perioden ble det opprettet flere offentlige skoler enn private skoler, men siden skoleåret 2011–2012 er det er en overvekt av privatskol­er blant de nye skolene, viser tallene.

En nedlagt offentlig skole blir bare i 6 prosent av tilfellene erstattet av en privatskol­e. Av disse er et flertall Montessori­skoler, viser kartleggin­gen.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? FAERRE SMÅSKOLER: Det blir stadig faerre små skoler med mindre enn 100 elever, viser en ny kartleggin­g. 300 grunnskole­r har forsvunnet på ti år.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX FAERRE SMÅSKOLER: Det blir stadig faerre små skoler med mindre enn 100 elever, viser en ny kartleggin­g. 300 grunnskole­r har forsvunnet på ti år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway