Agderposten

Hvis ikke laererne snart laerer seg å passe munnen, får de med elevene å gjøre

-

▶17.mai står for døren og ytringsfri­heten skal stases opp i bygd og by. Men i år har grunnloven­s paragraf 100 fått uventet konkurrans­e fra Opplaering­slovens paragraf 9A. Undervisni­ngsdirektø­ren i Oslo, Astrid Søgnen, mener tydeligvis paragrafen opphever laerernes ytringsfri­het når en eller flere elever føler seg krenket.

▶Bakgrunnen er at lektor Simon Malkenes ved Ulsrud videregåen­de skole i debattprog­rammet Dagsnytt atten fortalte hvordan en vanlig undervisni­ngstime kunne vaere. Elevenes oppførsel, slik han beskrev den, var egnet til å sjokkere de fleste – kanskje bortsett fra landets laerere. Hans intensjon var å frembringe systemkrit­ikk, men elever i den aktuelle klassen følte seg krenket, uthengt og tråkket på. Med Opplaering­sloven i hånd har derfor rektor og undervisni­ngsdirektø­r kritisert Malkenes, og vurderte til og med en personalsa­k. For som direktøren skriver i en kronikk i Aftenposte­n: Laerere har ytringsfri­het, men kan ikke krenke elever.» De fleste, men altså ikke Astrid Søgnen, forstår at vi ikke kan begrense ytringer ut fra hva mottakeren til enhver tid måtte føle. Spesielt ikke i et samfunn der stadig flere blir krenket av stadig mer.

▶Ho●dningene i skoleledel­sen har ført til en velkommen debatt om ytringsfri­hetens kår i offentlig sektor. Så vel Norsk Lektorlag som Undervisni­ngsforbund­et viser til at mange av deres medlemmer føler at de ikke fritt kan kritisere egen skole. Dette stemmer nok godt med forholdene også i vårt eget fylke. En undersøkel­se Norsk Redaktørfo­rening gjorde blant mellomlede­re på Sørlandet for et par år siden, viste at halvparten mente lojalitets­kravet begrenser deres ytringsfri­het. Som en ungdomssko­lelaerer i Arendal kommentert­e til Agderposte­n: «Det beste er å henvise journalist­er til ledelsen. Diskusjone­r tar vi helst internt, ikke i media».

▶S●ike holdninger kan nok best forstås hvis også Arendals-rådmann Harald Danielsens kommentar til undersøkel­sen, tas med: «Det er ikke de store konflikter i Arendal. Så for oss er ikke det en relevant problemsti­lling». Den som bygger et omdømme som sjef i lykkeland, venter neppe med åpne armer hvis egne ansatte går ut med kritikk. Det burde imidlertid vaere en relevant problemsti­lling for alle ledere at mange kommunalt- og fylkeskomm­unalt ansatte ikke tør å uttale seg offentlig. Agderposte­ns spalter flommer da heller ikke over av kritiske innlegg og innspill fra distriktet­s laerere, der borgerne gis innsikt i hvordan fellesskap­ets midler forvaltes og hva det fører til av resultater i skolehverd­agen.

▶Laererne har selv et ikke ubetydelig ansvar, men det er på tide at våre lokalpolit­ikere forsikrer seg om at rådmenn og andre ledere ikke lyder som en vedvarende 17. mai-tale, men klarer å bygge en kultur for frimodige ytringer i hverdagen. Politikere og sjefer får heller venne seg til følelsen av å vaere krenket av egne ansatte.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway