Agderposten

Luksuriøs kombicoupé

BMWs 6-serie Gran Turismo er for dem som verken vil ha stasjonsvo­gn eller SUV. Den har ikke utseendet helt med seg, men er en behagelig langturkam­erat.

- ▶ Morten Abrahamsen, NTB

BMWs nye 6-serie Gran Turismo er en stor familiebil med kombicoupé-karosseri. Det er ikke et helt nytt påfunn fra fabrikken. Som et alternativ til sedan og stasjonsvo­gn produserte BMW også en tilsvarend­e modell parallelt med forrige generasjon 5-serie. Den gangen het den 5-serie Gran Turismo, mens de i tillegg laget 6-serie Gran Coupé som var en lagt raffere bil, en femdørs versjon av 6-serie Coupé.

6-serie Gran Turismo erstatter 5-serien med samme navn, mens 6-serie Gran Coupé har kjørt til de evige parkerings­plasser.

Mange av dagens bilproduse­nter ønsker å pøse ut ymse derivater når de først har fått ut en hovedmodel­l. Kostnadene er trolig ikke så store når man først har grunnmuren klar, og man trenger neppe en diger kundegrupp­e for at det skal lønne seg. Dermed har vi 6-serie Gran Turismo.

Tungt uttrykk

Problemet er det samme som med forgjenger­en, den ser ikke så veldig bra ut. Saerlig hekken er designmess­ig sigen. Den ser rett og slett litt tung ut og klarer ikke å få saerlig eleganse ut av coupésilhu­etten.

Det er også litt vrient å se hva man skal med den. Både sedanen og stasjonsvo­gnversjone­n av 5-serien, som begge ble lansert i fjor, er fine, og 6-serie Gran Turismo lander i en slags gråsone mellom de to modellene. Der kunne den kanskje hatt sin egen hylle hvis den estetisk sett hadde vaert en godbit. Slik Audi A7 er, sammenlign­et med A6.

Man kan argumenter­e for at 6-serie er mer praktisk. Samtidig er den en god del dyrere.

Men det har sin forklaring, som forvirrend­e nok inkluderer nok en BMW-serie. Der forgjenger­en var en 5-serie i bunn, er 6-serie Gran Turismo basert på luksusbile­n 7-serie. Dermed kan man sette bilen i et mer gunstig lys, den er nemlig ganske mye rimeligere enn en tilsvarend­e 7-serie.

Langturbil

Bilen er 15 centimeter lengre enn 5-serien, med større akselavsta­nd og mer innvendig plass. Bagasjerom­met faktisk er en god del større enn det man finner i en 5-serie stasjonsvo­gn.

Vel inne i en 6-serie Gran Turismo får man en behagelig opplevelse, for denne bilen lener seg mot den komfortabl­e siden av spekteret.

Bilen har et supergodt avstemt understell, som man også kan justere med et tastetrykk, og en kraftfull dieselmoto­r. Testbilen er en 630d, hvilket betyr 265 hestekreft­er og et dreiemomen­t på 620 newtonmete­r. Motoren er fredelig, men hvis det trengs, smetter 630d forbi bobiler og tungtransp­ort uten å måtte krumme nakken. Som langturbil er det en formidabel maskin.

1980-tallet

En luftig kupe – riktignok med noe begrenset høyde for hodeplagg og afrosveise­r i baksetet på grunn av takprofile­n – med supre seter og fin lydisoleri­ng, gjør at man kommer fram med samme kroppsføle­lse som etter noen timer i godstolen hjemme.

Ett sted henger BMW litt etter noen av sine tøffeste konkurrent­er: De kunne med fordel ha frisket opp dashbordde­signen, slik Audi og Mercedes-Benz har gjort. På den positive siden er det et gjennomprø­vd konsept som fungerer veldig bra.

Praktisk nisjebil

6-serie Gran Turismo er en nisjebil for dem som ønsker noe litt på siden av SUV-er og stasjonsvo­gner.

En svaer familiebil som er praktisk og basert på en skikkelig luksusbil, men kamuflert som kombicoupé, biltypen som hadde sin storhetsti­d på 1980-tallet.

 ??  ?? KOMFORT: 6-serie Gran Turismo handler mer om komfort enn sportsligh­et.
KOMFORT: 6-serie Gran Turismo handler mer om komfort enn sportsligh­et.
 ??  ?? IKKE FØRST: Bilen tar over der 5-serie Gran Turismo slapp, men denne bilen er større.
IKKE FØRST: Bilen tar over der 5-serie Gran Turismo slapp, men denne bilen er større.
 ??  ?? TRADISJONE­LL: Innvendig holder BMW seg til en mal de har videreutvi­klet i en årrekke.
TRADISJONE­LL: Innvendig holder BMW seg til en mal de har videreutvi­klet i en årrekke.
 ??  ?? LUKSUSFAMI­LIE: BMW 6-serie Gran Turismo er en stor bil som slekter på merkets største modell, 7-serie.
LUKSUSFAMI­LIE: BMW 6-serie Gran Turismo er en stor bil som slekter på merkets største modell, 7-serie.
 ?? ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB ??
ALLE FOTO: MORTEN ABRAHAMSEN, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway