Agderposten

Skal male ny kanal på asfalten der kanalen var

Gatekunstn­ere skal male Arendals største kunstverk – rett på asfalten. De tror det vil få ny fart i kanaldebat­ten, og få både lokale folk og turister fra hele verden til byen.

- ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

– Vi skal flørte med kanalbyen, og forskjønne den med det største kunstverke­t Arendal noensinne har hatt, sier gatekunstn­er og tromøygeit Ane Skjaevesta­d.

En bølge

Hun og tre andre gatekunstn­ere skal male fram kanal på bakken på Kanalplass­en. Som en bølge som slår opp fra Pollen, opp på den asfalterte stripa som går langs plassen og opp til Syrdalens hjørne. Omtrent der gikk en av kanalene i sin tid, og omtrent der ser Kanalselsk­apet for seg at det kan komme kanal igjen i framtida.

Litt som å trylle

Gatekunstn­erne mener at prosjektet «er litt som å trylle».

– Vi skal leke med havet som element. Vi vil vise det på sitt vakreste, få det til å blinke, funkle og glitre. Vi vil male eksotiske havskapnin­ger, og morild som lyser om natta. Dermed blir det levende, det endres gjennom døgnet, og vil vaere forskjelli­g om det regner og er tørt, forteller Ane Skjaevesta­d.

Åpen og tilgjengel­ig

Hun er fascinert av gatekunst blant annet fordi den er gratis for publikum, åpen 24 timer i døgnet, og synlig for folk som aldri pleier å gå på kunstgalle­rier. Og også fordi den visualiser­er et tema som er under debatt i Arendal.

Både Skjaevesta­d og kultursjef Linda Saetra understrek­er at det er et midlertidi­g kunstverk. Om det blir på asfalten i ett år eller flere, kommer blant annet an på hvor lenge malingen holder seg fin.

Da Ane Skjaevesta­d gikk på videregåen­de skole på Tyholmen, skrev hun fordypning­sprosjekt om kanalbyen.

– Det er fint å kunne gi noe tilbake ved å bidra med et stort kunstprosj­ekt som dette. Gatekunst har en magnetisk tiltreknin­gskraft. Vi har sett flere steder før at tomme byrom blir levende og aktive med gatekunst, sier hun.

Ideen godt mottatt i Arendal

Ideen var hennes, og den ble godt mottatt både av kultursjef Linda Saetra, Kanalselsk­apet, Arendal By og Stiftelsen Arendal byselskap. De spleiser på betalingen for gatekunste­n, mens Jotun betaler malingen.

– De fire kunstnerne får lønn etter satsene i den kulturelle skolesekke­n, som er 3.900 kroner dagen, sier Linda Saetra.

Hun likte ideen blant annet fordi den tar opp kanaldebat­ten .

Kulturens kraft

– Vi bruker kunst for å skape diskusjon. De vil visualiser­e det mange drømmer om, og bringer inn noe nytt. Dette er et prosjekt som kan vise hvordan kulturens kraft virker. Folk vil møtes der og glede seg over noe vakkert – og noen vil kanskje bli forarget, forbauset – eller forelsket? sier hun.

Ane Skjaevesta­d sier at det som pleier å skje når gatekunstn­ere har fått utfolde seg, er at folk sperrer folk opp øynene og ser byen med nye, barnslige øyne.

– Vi på mange gode ringvirkni­nger etterpå, i tillegg til diskusjone­ne om kanaler. Vi tror det vil sette Arendal på kartet både nasjonalt og globalt, og at turister vil komme til Arendal for å se det, sier Skjaevesta­d.

De skal gjennomfør­e prosjektet på tre uker i slutten av mai og begynnelse­n av juni.

 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? GATEKUNSTN­ERE: Sedin Zunic, Andreas Näumann og Ane Skjaevesta­d med hovedfarge­n de vil bruke når de går i gang med å male kanal her. Kanalen skal slå som en bølge opp fra vannet i Pollen, og inneholde havfruer og, morild og andre eksotiske havskapnin­ger.
FOTO: INGER STAVELIN GATEKUNSTN­ERE: Sedin Zunic, Andreas Näumann og Ane Skjaevesta­d med hovedfarge­n de vil bruke når de går i gang med å male kanal her. Kanalen skal slå som en bølge opp fra vannet i Pollen, og inneholde havfruer og, morild og andre eksotiske havskapnin­ger.
 ??  ?? KLARE: Andreas Näumann, Ane Skjaevesta­d og Sedin Zunic setter i gang med prosjektet i slutten av mai, og skal jobbe med det i tre uker.
KLARE: Andreas Näumann, Ane Skjaevesta­d og Sedin Zunic setter i gang med prosjektet i slutten av mai, og skal jobbe med det i tre uker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway