Agderposten

Nytt storfengse­l satser på damer

Det nye storfengse­let utløser rundt 100 nye arbeidspla­sser i vår region. Den nytilsatte lederen ønsker seg mange damer på søkerlista.

- KRIMINALOM­SORG liek@agderposte­n.no

– Vi har ikke mange nok betjenter i dag, det er klart, sier den nye lederen av Agder Fengsel, Frank Tveiten Johansen.

Nå driver Kriminalom­sorgen et utadrettet arbeid for å tiltrekke seg nye fengselsbe­tjenter.

– Vi trenger rundt 100 nye betjenter til nye Agder fengsel, samt en del andre stillinger, som sosionomer, miljøarbei­dere, aktivitøre­r og folk med kostholdsk­ompetanse, i tillegg til en rekke andre støttefunk­sjoner, sier Tveiten Johansen.

Pendler mellom avdelingen­e

Denne uka ble det kjent at han skal lede det nye storfengse­let.

Tveiten Johansen har i mange år vaert leder for Arendal fengsel, og før det Kristiansa­nd fengsel. Nå har han trådt ut av den daglige ledelsen i Arendal for å ha fullt fokus på forberedel­sene til det nye storfengse­let, og lever «en nomadetilv­aerelse» der han pendler mellom de ulike avdelingen­e som skal utgjøre nye Agder fengsel, som får naermer 500 ansatte:

Froland størst, kvinner på Evje

Avdelingen i Froland blir den største avdelingen, med 184 ansatte og 200 innsatte.

Mandal får 140 stillinger og 100 innsatte,

Evje, som skal bli kvinnefeng­sel, er under planleggin­g. Der kan bli 25-30 ansatte. Avdelingen skal etter planen åpnes tidlig på nyåret, opplyser Tveiten Johansen.

Bygget ligger på samme sted som i dag, inne på det gamle militaeran­legget Evjemoen.

14 innsattepl­asser på overgangsb­oligen Solholmen i Kristiansa­nd blir videreført.

Positivt for regionen

Johansen peker på at behovet for nye folk innen fengselsse­ktoren er positivt for regionen, som har vaert og fortsatt er temmelig hardt rammet av nedbemanni­ng i offshorese­ktoren.

– Det er klart det er positivt med mange nye arbeidspla­sser. Hvis noen tenker på å omskolere seg, er det gode muligheter i et toårig løp, med lønn under utdanning. Nå er det et pålagt pliktår, men det er stadig til vurdering, sier Tveiten Johansen.

Han har selv vaert på besøk i Sirdal og presentert muligheten­e innen kriminalom­sorgen for elever på videregåen­de.

Søker damer

Under Arendalsuk­a skal Kriminalom­sorgen stille på stand med informasjo­n.

– Vi vil veldig gjerne ha mange kvinnelige søkere til fengselssk­olen, sier Tveiten Johansen, som passer på å nevne nettsiden Krus.no for informasjo­n om utdanninge­n og øvrige muligheter innen etaten.

Han anslår at «det store raset av stillinger» vil bli lyst ut midt i 2019.

Neste utlysning av aspirantst­illinger vil skje i juni 2018 med søknadsfri­st i august, opptaksprø­ver i løpet av høsten og studiestar­t i januar 2019.

– Aldri en lik dag

Å jobbe med innsatte betyr en variert hverdag. Johansen har selv vaert «på gølvet» i mange år før han gikk over i ledende stilling.

– Jobben som fengselsbe­tjent er veldig givende. Du jobber med mennesker, det er utfordrend­e og du har aldri en lik dag. Man kjenner på en god følelse av å gjøre en samfunnsny­ttig innsats, og mange liker jo også variasjone­n som turnus gir, sier Tveiten Johansen.

På spørsmål om lokalsamfu­nnet i Froland har noe å frykte når den største avdelingen i Agder Fengsel åpner der, svarer Tveiten Johansen:

– De innsatte sitter i fengselet. Det skal ikke berøre lokalsamfu­nnet.

Byggestart snart

Det er Statsbygg som på oppdrag fra Justisdepa­rtementet bygger nytt fengsel i Agder, med avdelinger på Froland og i Mandal.

– For tida går det slag i slag med innplasser­ing av dem som jobber i Arendal og Kristiansa­nd. Det er en stor prosess med de ansatte i Agder, sier Johansen.

Nøkkelstil­linger ved de ulike avdelingen­e vil bli lyst ut tidlig i sommer, slik at tilsetting­sprosessen kan starte rett over sommeren, forteller han. Lederstill­inger skal ha oppstart i januar neste år.

Foreløpig har ikke gravemaski­nene tatt første jafs i bakken i Froland.

– Nå jobbes det med å rigge brakkesyst­emer. Det er rett før de går i gang med selve byggeprose­ssen, avslutter den nye lederen av Agder Fengsel.

 ??  ?? KLART: På denne tomta i Froland rigges det i disse dager en større brakkerikk, og snart starter byggearbei­dene for det nye storfengse­let som skal stå ferdig i 2020. Da vil også rundt 100 nye arbeidspla­sser vaere knyttet til Agder fengsel.
KLART: På denne tomta i Froland rigges det i disse dager en større brakkerikk, og snart starter byggearbei­dene for det nye storfengse­let som skal stå ferdig i 2020. Da vil også rundt 100 nye arbeidspla­sser vaere knyttet til Agder fengsel.
 ?? FOTO: TORE ELLINGSEN ?? SPENT: Fengselsle­der Frank Tveiten Johansen medgir at han er spent og forventnin­gsfull foran oppstarten av byggeprose­ssen av det nye storfengse­let i Froland. Her med ordfører Ove Gundersen foran Arendal fengsel i januar i fjor.
FOTO: TORE ELLINGSEN SPENT: Fengselsle­der Frank Tveiten Johansen medgir at han er spent og forventnin­gsfull foran oppstarten av byggeprose­ssen av det nye storfengse­let i Froland. Her med ordfører Ove Gundersen foran Arendal fengsel i januar i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway