Agderposten

Er blitt et fristed for tagging

Den nedlagte Sjømannssk­olen på Fløyheia er blitt et fristed for spraymalin­g og haerverk. Bruker kommunen Ottersland-metoden for å få revet bygget? undres stedsutvik­ler.

- BYUTVIKLIN­G ▶ Inger Stavelin inger.stavelin@agderposte­n.no

Den som kommer til Sjømannssk­olen i Arendal ovenfra, der hovedinnga­ngen er, ser først ikke noe spesielt.

Men runder du hjørnet og går langs bygget og bak det, dukker det opp tegninger og tekst, tagging og ruteknusin­g.

– De ber jo om det!

Hele bredsiden på førsteetas­jen som vender ut mot byen er «utskrevet», og i alle kroker der spraymaler­ne kan stå i fred for innsyn fra naboer, er det tagget. Noen steder har skriblerne klatret opp på tak for å bruke vegger høyere oppe på bygget.

– De ber jo om det! sier Erling Okkenhaug, leder for Allgrønn – nettverk for human stedsutvik­ling.

– Det er helt utrolig at kommunen har råd til å la det stå sånn i årevis. Det er underlig at de ikke tar bedre vare på eiendommen­e sine. Og veldig trist, sier han.

Ottersland-metoden

Okkenhaug synes det som skjer minner om metoden Ole G. Ottersland brukte på Jomfruholm­en. Ottersland ville rive, men vernemyndi­ghetene sa nei. Da lot han huset forfalle i seks år, til vernemyndi­ghetene snudde og mente at det tidligere verneverdi­ge bygget var riveverdig.

– Det er en metode som kulturminn­evernet sliter med over alt. Veldig ofte er det bygninger som har sjel det skjer med, sier Okkenhaug.

Foreløpig er det ikke bestemt hva Sjømannssk­olen skal brukes til. Eieren, Arendal Eiendom KF, utreder det med tanke på tre ulike formål: Kontorer for fylkesmann­en, omsorgsbyg­g og svømmehall.

Riving eller ikke er det heller ikke tatt stilling til. Men Arendal bystyre har vedtatt at det inntrykket av bygningen som en ser fra sentrum, så langt som mulig skal bevares.

Et bygg med sjel

– Mener du at Sjømannssk­olen burde tas vare på som den er?

– Jeg kjenner ikke hvilken teknisk kvalitet bygget har. Men det er et bygg med sjel, og det er et dokument fra den tiden det ble bygget på 50- og 60-tallet. Det som gjør Sjømannssk­olen så fin, er at den er brutt opp på så fine måter. Andre store bygg fra den tiden ser ut som festninger, sier Okkenhaug.

Modernisme­ns brutalitet

Og legger til:

– Det er i hvert fall bedre enn det man klarer å tegne i dag. Bare se på Barbu og hvordan modernisme­ns brutalitet har fått plass der. Dagens byggestil er mye verre!

Han peker på Sjømannssk­olen er nok et eksempel på at Arendal har en lite gjennomten­kt byplanlegg­ing. Han fnyser av de arkitektfo­rslagene som foreløpig er presentert for Sjømannssk­olen.

– Arendal kommune har uansvarlig store tanker som aldri blir realisert. Svulstige ideer som Arendal overhodet ikke trenger, sier han – på vei til Stavanger for å holde foredrag om hvor galt det har gått arkitekton­isk i Arendal.

Tom i seks år

Nå har Sjømannssk­olen stått tom i seks år – siden Sam Eyde vgs. ble tatt i bruk.

Øystein Sangvik, daglig leder i Arendal Eiendom KF, er klar over hvordan bygget ser ut.

– Vi ser at når bygget ikke brukes, er tagging et problem. Vi forsøker å gjøre noe med det, og har malt over graffitien flere ganger og skal gjøre det igjen, sier han.

Han vil også se naermere på kameraover­våking.

– Vi har kameraer der nå, men vi må sjekke ut mer i hvilken grad vi kan finne ut hvem som står bak, sier han.

– Noen mener Arendal kommune KS bruker Ottersland­metoden for å få lov til å rive alt. Hva sier du til det?

Mye skal rives

– Vi følger en normal prosess. Områdeplan­en har vaert i planutvalg­et, og er nå på høring. Vi er lojale mot de beslutning­ene som gjøres av politikern­e i planutvalg­et og bystyret. Bystyret har vedtatt at hovedinntr­ykket skal bli stående. Tiden vil vise hvordan vi skal få det til, sier Sangvik.

Han ser for seg at store deler av bygningsma­ssen kan rives og erstattes av noe nytt. Men han tror også at en del blir stående.

– Gjør det egentlig noe om husene blir tagget?

– Det er et problem at det ser stygt ut. Så vi vil male over, selv om deler av bygningsma­ssen skal rives, sier Sangvik.

 ??  ??
 ?? FOTO: INGER STAVELIN ?? TEGN: Mye av det som uttrykkes er i tegn og symboler.
FOTO: INGER STAVELIN TEGN: Mye av det som uttrykkes er i tegn og symboler.
 ??  ?? TRIST: Erling Okkenhaug synes Sjømannssk­olen er et nytt eksempel på dårlig planleggin­g i Arendal. Han synes det som skjer der, minner om det som skjedde på Jomfruholm­en. Bildet er tatt i Risør for noen år siden.
TRIST: Erling Okkenhaug synes Sjømannssk­olen er et nytt eksempel på dårlig planleggin­g i Arendal. Han synes det som skjer der, minner om det som skjedde på Jomfruholm­en. Bildet er tatt i Risør for noen år siden.
 ??  ?? UTSKREVET: Veggene i første etasjene er fulle på de sidene av bygningene der det ikke er naboer som kan se hvem som holder på.
UTSKREVET: Veggene i første etasjene er fulle på de sidene av bygningene der det ikke er naboer som kan se hvem som holder på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway