Agderposten

Livstid for ubåtdrapet

Tingretten i København mener oppfinnere­n Peter Madsen (47) er skyldig i å ha drept den svenske journalist­en Kim Wall (30). Han dømmes til fengsel på livstid.

-

Dommerne, som består av en fagdommer og to meddommere, mener dermed det er bevist at Madsen drepte Wall om bord i sin hjemmebygd­e ubåt Nautilus 10. august i fjor.

Madsen ble funnet skyldig på samtlige tiltalepun­kter om drap, seksuell mishandlin­g og likskjendi­ng. Dommen som ble avsagt onsdag klokken 13, er enstemmig og i tråd med aktors påstand. Fengsel på livstid er den strengeste straffen man kan idømmes i Danmark.

Madsen er også dømt til å betale sakskostna­der og erstatning til Kim Walls foreldre. Han anket dommen på stedet.

Livstid

Gjennom elleve rettsmøter har dommer Anette Burkø og de to meddommern­e møtt Peter Madsens venner, kollegaer og elskerinne­r i Københavns tingrett.

Ifølge Burkø blir Madsen idømt fengsel på livstid på grunn av sakens karakter. Det hører med til sjeldenhet­ene at et enkeltståe­nde drap på en voksen person straffes med fengsel på livstid, ifølge danske medier.

– Det er snakk om et kynisk og planlagt drap, sa Burkø da dommen ble lest opp.

Retten besluttet at han fortsatt skal sitte fengslet i påvente av ankesaken.

Skyldig i mishandlin­g

Peter Madsen blir også dømt for seksuell mishandlin­g av Wall. Retten mener at han bandt henne fast med stropper og påførte henne skader før hun døde, og legger vekt på at Madsen ikke har gitt noen rimelige forklaring­er på hvorfor Kim Wall hadde disse skadene.

Peter Madsen, iført svarte klaer, satt sammen med sin forsvarer Betina Hald Engmark og kikket ned i bordet da dommen ble lest opp, melder danske medier. Walls foreldre, som har fulgt det meste av saken, var ikke til stede i retten da dommen ble lest opp.

Saken, som har vakt stor oppsikt verden over, startet i august i fjor. Frilansjou­rnalisten Wall jobbet med en sak om Madsen, og etter flere forsøk sa 47-åringen ja. Intervjuet skulle foregå 10. august i Madsens egenbygde ubåt. Ved 19-tiden forlot de Refshaleøe­n i København.

Erkjente likskjendi­ng

Fartøyet ble meldt savnet seks timer senere av Walls kjaereste. Dagen etter ble ubåten funnet i Køge Bugt sør for København, men sank en halvtime senere. Madsen ble berget og hevdet at han hadde satt Wall i land flere timer tidligere.

Halvannen uke etter at hun ble meldt savnet, ble torsoen av Wall funnet i strandkant­en ved Amager i København. I løpet av høsten ble resten av kroppsdele­ne funnet.

I sin prosedyre beskrev aktor Jakob Buch-Jepsen turen slik:

– To mennesker drar ut. Én kommer tilbake. Hun endte opp med å bli torturert, drept og partert. Med tiden dukket hun opp. Skåret i stykker. En sak så forferdeli­g og motbydelig at man som aktor blir tom for ord.

I retten har Madsen kun erkjent likskjendi­ngen og har hevdet at Wall døde som følge av kullosforg­iftning om bord i ubåten. Dette ble avvist av flere vitner i retten.

Det er snakk om et kynisk og planlagt drap.

Anette Burkø,

dommer i Københavns tingrett

 ?? FOTO: RITZAU/AP/NTB ?? – SKYLDIG PÅ ALLE PUNKTER: Peter Madsen (her i et arkivbilde fra 2008) er i Tingretten i København kjent skyldig i å ha drept den svenske journalist­en Kim Wall. Drapet foregikk om bord i Madsens egenbygde ubåt i august i fjor.
FOTO: RITZAU/AP/NTB – SKYLDIG PÅ ALLE PUNKTER: Peter Madsen (her i et arkivbilde fra 2008) er i Tingretten i København kjent skyldig i å ha drept den svenske journalist­en Kim Wall. Drapet foregikk om bord i Madsens egenbygde ubåt i august i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway