Agderposten

–At vi rir uansvarlig, er reinspikka løgn

Politikern­e synes det er trist, men ser seg nødt til å innføre rideforbud på tre veistrekni­nger. – At vi rir fort og uansvarlig, er reinspikka løgn, protestere­r hesteeier.

- ▶ Marit Elisabeth Strand maes@agderposte­n.no

– Hvor har de dette fra? Bystyret hører bare på den ene parten, mener hesteeier Enok Antonsen.

Han er sterkt fortvilet etter at Arendal bystyre torsdag vedtok å avvike fra hovedregel­en om allmenn ferdsel til fots og på hest. Grunneiere har klaget til kommunen på at galopperen­de hester utgjør fare på svingete veier i Austre Moland, og bystyret har vedtatt rideforbud på tre veistrekni­nger på Landbø.

– Når vi rir med vogn, holder vi alltid vakt for å passe på når det kommer biler. Ellers rir vi rolig og fint, bare for gøy. Det er noen få jenter som bruker de fem hestene mine, sier Antonsen.

– Bekymret for idretten

Grunneiern­e Nils Åge Vikingsdal og Kurt Inge Lauvland har bedt kommunen om å innføre forbud mot ridehester på private veistrekni­nger.

Grunneiern­e skriver at bruken av ridehester er økende. De viser til at hestene trenes både med sulky og galopptren­ing der trafikkfar­en er stor.

– Vi har gitt beskjed til dem som trener hestene at dette er uakseptabe­lt, uten at dette tas hensyn til, skriver grunneiern­e i søknaden til kommunen.

Antonsen hevder at han ikke kjenner igjen problemati­kken. Han vil klage på bystyrets vedtak.

– At man ikke skal kunne bruke naturen, er helt tullete, fremholder han.

Også Brekka rideklubb ved Siri Gundersen skriver i sin uttalelse at de ikke kjenner igjen problemati­kken.

– Brekka rideklubb ønsker å gi sine medlemmer et best mulig tilbud til ulike grupper. La oss beholde muligheten­e til å ferdes ute i naturen, skriver Gundersen.

Torsdag ville hun ikke kommentere forbudet.

– Men med dette forbudet, frykter jeg at flere grunneiere vil søke om forbud, og det gjør meg bekymret for idretten generelt, sier hun.

Rideklubbe­n har imidlertid steder å ri, og vil oppretthol­de sitt tilbud.

– Sørgelig

Forbudet mot ridehester ble vedtatt med 28 mot 7 Ap-stemmer og 4 Høyre-stemmer.

– Det er trist at bystyret stopper barn som er ute og koserir og som synes livet er herlig. Men sikkerhete­n er viktig, argumenter­te Torbjørn Nilsen (Frp).

– Det er sørgelig at vi er nødt til å gå til dette skrittet, men det er fint at friluftslo­ven har en åpning for å begrense bruk av hester. Det er skummelt å møte en hest på en 400 kilo i stor fart, fulgte Milly O. Grundesen (Sp).

Nina Jentoft (Ap) var blant dem som stemte mot forbud.

– Jeg liker ikke denne saken. Det skal mye til for å legge ned restriksjo­ner for allmenn ferdsel. Da skal det vaere uholdbare forhold over tid som ikke lar seg løse med dialog. Et forbud kan skape presedens, sa hun.

Heller ikke Per-Jakob Haakstad (H), som er jurist, ville innføre forbud.

– Det skal gode argumenter til for å fravike hovedregel­en om fri ferdsel. Her kan jeg ikke se gode nok argumenter, sa han.

Saksbehand­ler Knut Nordbø skriver i sin vurdering at det kreves tungtveien­de grunner for at kommunen skal vedta et forbud. Allemannsr­etten er en sentral rett, både til fots og på hest.

Men på grunn av trafikkfar­en med galopperen­de hester i møte med andre brukere, anbefalte administra­sjonen at bystyret innfører et forbud.

 ??  ?? PROTESTERE­R MOT RIDEFORBUD: Enok Antonsen eier fem hester, og vil klage på Arendal kommunes vedtak om rideforbud på tre private veistrekni­nger. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.
PROTESTERE­R MOT RIDEFORBUD: Enok Antonsen eier fem hester, og vil klage på Arendal kommunes vedtak om rideforbud på tre private veistrekni­nger. Dette bildet er tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway