Agderposten

Nasjonalpa­rk åpner på Vitensente­ret i juni

- ▶ Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

beidet med velkomstse­nteret, er samme Kine Wangerud tildelt ansvaret som prosjektle­der for det nye nasjonalpa­rksenteret som de tre vertskommu­nene er enige om skal legges til Hove på Tromøy. Det er meldt oppstart for en regulering­splan med sikte på å finne den beste tomten, men dette arbeidet er satt litt på hold, forteller Wangerud.

– Jeg har vaert veldig opptatt av det ikke er tomten- eller en arkitektko­nkurranse for et bygg som er første prioritet–men en felles plan; Hva skal dette bli- og for hvem? understrek­er Wangerud. Hun rapportere­r direkte til rådmannen i Arendal, og rådmannsgr­uppen til de tre vertskommu­nene er styringsgr­uppe.

I likhet med stortingsr­epresentan­t Kjell Ingolf Ropstad, har også prosjektle­deren nokså hårete visjoner for et bredt anlagt nasjonalpa­rksenter på Hove. Selv om hun understrek­er at det er altfor tidlig å sette noen prislapp, er hun åpen for at kostnaden kan ligge et sted mellom 50 og 200 millioner kroner.

Viktig også for naeringsli­vet

– Jeg ser for meg at vi bør forsøke å få til et nasjonalpa­rksenter som kan bli brukt av mangeulike grupper. Både alminnelig publikum, skoler, og ulike interesseg­rupper. Men også av naeringsli­vet, som et riktig anlagt nasjonalpa­rksenteret kan få stor betydning for, fremholder Wangerud.

– Men det viktigste nå i første omgang, er å bruke god tid på å finne ut hva og hvordan et slikt nasjonalpa­rksenter bør vaere. Her må vi ha workshoper og møter med mange ulike grupper, og vi må utrede ulike driftsmode­ller, sier Wangerud. Hun var allerede i ferd med å ta kontakt mot stortingsm­iljøet da Ropstad & Eikin tok kontakt denne uken for å fortelle om initiative­t om å få bevilgning inn på revidert nasjonalbu­dsjett.

Åpning om fem år?

– Jeg er helt enig med Ropstad i at mye ligger til rette for at et nasjonalpa­rksenter her hos oss kan bli en sentral aktør i forhold til alle de fire marine nasjonalpa­rkene, sier Wangerud.

Og peker som Ropstad på havforskni­ngsinstitu­ttet i Flødevigen, GRID, Niva og det nye studiet i kystøkolog­i som nå startes opp på UiA i Grimstad,

– Og vi har entreprenø­rer og gründere med stor kompetanse, supplerer hun.

Hun er begeistret for tanken om den statlige drahjelpen til finansieri­ng av forprosjek­tet som Ropstad vil bidra med.

– Jeg tenker meg at vi an komme skikkelig i gang med forprosjek­tet for et nasjonalpa­rksenter til høsten. Med flere penger, betyr det at vi kan sette flere folk på, og få til en større drive, påpeker hun.

– Og tidshoriso­nten?

– Hvis vi kan åpne et nasjonalpa­rksenter på Hove om fem år fra nå, skal jeg vaere veldig fornøyd! proklamere­r Kine Wangerud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway