Agderposten

Var savnet i over to døgn – så ringte han selv til familien

Professor Victor Norman vil ha ny E18 naermere kysten. I Kragerø tror ikke bygningssj­efen forslaget vil få støtte.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

Syv kommuner fra Bamble til Grimstad har i dag nedsatt et eget, interkommu­nalt plansamarb­eid med en målsetting om å realisere en firefelts E18 fra Oslo til Kristiansa­nd.

– Del av en større region

i 40-årene fra Kragerø som tirsdag ble meldt savnet av politiet, ga selv livstegn fra seg til familien onsdag kveld. Det bekrefter politistas­jonssjef Øystein Skottmyr i Kragerø til Varden.

– Han ringte selv til familien onsdag kveld for å fortelle at

Nylig lanserte professor og tidligere NHH-rektor Victor Norman forslaget om å flytte en fremtidig E18 ut av Gjerstad, og ned mot byer som Risør og Kragerø.

– Det viktigste med veier som E18 er ikke langtransp­orten, men naertransp­ort, sa Victor Norman til Aust Agder Blad den gang.

Europaveie­n bør gå om lag fem kilometer naermere kysten, mener Norman: Ikke for hyttefolke­ts skyld, men for å redde kystbyene fra nedgangen. Det handler om naertransp­ort, pendling og arbeidsmar­ked, forklarte han da: Med dagens E18 er Kragerø akkurat for langt unna Grenlands-området. Og Risør er for langt unna Arendalog Grimstad-området, argumenter­te han overfor Aust Agder Blad.

Hvis E18 derimot flyttes lenger ut mot kysten, «blir vi plutselig en del av en større region», sier Norman på vegne av hjemkommun­en sin.

Bekymring

alt var bra. Han ble senere på kvelden funnet i god behold, sier Skottmyr.

Det var mandag ettermidda­g/ kveld at politiet ble kontaktet av mannens familie, da de ikke hadde sett han på flere timer.

Tirsdag ettermidda­g ble det

Forslaget er blitt fanget opp og behørig diskutert også i nabofylket Telemark. I Kragerø var korridoren for ny E18 oppe til diskusjon da hovedutval­get for plan, bygg og miljø ble orientert om arbeidet for få dager siden.

Bygningssj­ef Per Arstein opplyste at styret i det interkommu­nale plansamarb­eidet nå ber de deltakende kommunene om fullmakt til å treffe nødvendige «prosessled­ende» beslutning­er, fram til kommunene selv skal behandle det endelige forslaget til kommunedel­plan, melder Kragerø Blad Vestmar.

– Havarere

Etter fremdrifts­planene som er lagt opp i forbindels­e med E18planleg­gingen, vil det i løpet av mai bli foretatt en «siling» av mulige korridorer for den nye E18. Det legges opp til at det interkommu­nale plansamarb­eidet skal velge korridor på et møte 6. juni.

– Vil det vaere aktuelt å legge E18 naermere kysten, slik tidligere statsråd Victor Norman har foreslått? spurte Per-Erik Schulze (MDG) i møtet, og la til:

– I så fall vil det bli nokså dramatisk for Kragerø, for da kan det for eksempel bli snakk om bru over Kilsfjorde­n.

Bygningssj­ef Per Arnstein understrek­et at slike vedtak ville det vaere kommunesty­ret å fatte.

– Men jeg regner ikke med at styret i plansamarb­eidet vil komme med forslag som man regner med vil havarere under den lokale behandling­en, sa Arstein. igangsatt en leteaksjon, hvor politiet gjorde undersøkel­ser rundt og i mannens bolig i Kragerø, og også gjennomfør­te søk i Vinje. Det ble også sendt ut en etterlysni­ng etter mannens bil, en grønn Audi A4. Onsdag gikk saken over i en etterforsk­ningsfase, som altså endte

– Negative konsekvens­er

Forslaget fra Norman vil også kunne innebaere at E18 går utenom Gjerstad og Brokelands­heia, noe ordfører Inger Løite synes er provoseren­de.

– Brokelands­heia og alt som er bygd rundt E18 er en livsnerve for Gjerstad. Vi jobber kontinuerl­ig med etablering­er og arbeidspla­sser i området. Nå har jo ikke Norman noen direkte innflytels­e på en fremtidig E18korrido­r, med at familien onsdag kveld kunne opplyse om at han hadde tatt kontakt.

Politistas­jonssjefen ønsker torsdag ikke å utdype hvor mannen befant seg da han kontaktet familien onsdag kveld, og årsaken til at han forsvant mandag. men utspill som dette sår likevel usikkerhet hos mange, uttalte Løite til Agderposte­n tidligere i april.

– Det er vel ingen kommuner der det å miste E18 vil få større negative konsekvens­er, enn nettopp i Gjerstad, sa hun.

 ?? FOTO: PLANKART NYE VEIER ?? PLANLEGGES: Slik ser foreløpig traseen ut for ny E18 mellom Tvedestran­d og Dørdal.
FOTO: PLANKART NYE VEIER PLANLEGGES: Slik ser foreløpig traseen ut for ny E18 mellom Tvedestran­d og Dørdal.
 ??  ??
 ??  ?? VIL FLYTTE E18: Victor Norman innfelt over E18 Østerholth­eia. Bomstasjon­en her er nå nedlagt, og professore­n vil også flytte selve veien.
VIL FLYTTE E18: Victor Norman innfelt over E18 Østerholth­eia. Bomstasjon­en her er nå nedlagt, og professore­n vil også flytte selve veien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway