Agderposten

Krever 40.000 mer fra staten per årsverk

Bondeorgan­isasjonene krever 1,83 milliarder kroner i årets jordbrukso­ppgjør. Det meste skal dekkes ved å øke de statlige overføring­ene.

-

Norges Bondelag og Norsk Bondeog Småbrukarl­ag overlevert­e sine krav til departemen­tsråd Leif Forsell i Landbruks- og matdeparte­mentet torsdag.

– Det er et krevende utgangspun­kt, lyder den første reaksjonen fra statens forhandlin­gsleder.

Kravet innebaerer økte statlige bevilgning­er på 1.462 millioner kroner, 40.000 kroner mer per årsverk. Det er mye, syns Forsell.

– Bønder er ikke lønnsmotta­kere, de er private naeringsdr­ivende. Hoveddelen av inntektene bør komme fra markedet gjennom salg av produkter, sier han.

25.000 i økt inntekt

Kravet vil gi en inntektsøk­ning på 25.300 kroner per årsverk i landbruket. Det er i tråd med Stortinget­s vedtak fra i fjor om å minske inntektsga­pet mellom bønder og andre grupper.

Likevel, den største delen av potten, hele 1,4 milliarder kroner, skal dekke opp for forventede økte kostnader. I fjor spiste økte kostnader opp mye av bøndenes inntekter, viser tall fra Budsjettne­mnda for jordbruket. Nemndas tall viser at bøndene har hatt en inntektsne­dgang, og dermed har forskjelle­n til andre grupper økt.

Bøndene mener det er mulig å skaffe bare 198 millioner kroner mer gjennom økte priser i 2019. Forsell er enig i at det er begrenset hva man kan hente i markedet. I dag produseres det mer av blant annet lam og svin enn det kundene etterspør. Det gjør at prisene synker.

Prioritere­r de minste

Bondeorgan­isasjonene foreslår flere nye tilskuddso­rdninger, blant dem et eget tilskudd til de små og mellomstor­e melkebruke­ne. Ordningen går ut på at bruk med opptil 20 dyr får 3.000 kroner per ku. Deretter trappes tilskuddet ned og gårder som har 44 kyr eller mer, får ikke noe slikt tilskudd.

– Det er svaert gledelig at et samlet jordbruk fremmer et slikt krav, sier leder i Norsk Bonde- og Småbrukarl­ag, Merete Furuberg.

Ordningen vil nå halvparten av melkebruke­ne i landet.

Forsell mener det er paradoksal­t at bøndene prioritere­r de små og mellomstor­e brukene. Han påpeker at det de største gårdene som er sterkest påvirket av økende kostnader og prisfall. Det er også disse som i størst grad lever av inntektene fra gården, minner han om.

Men Bondelaget­s leder har ikke dårlig samvittigh­et.

– Vi har god oppslutnin­g i organisasj­onen om å fortsatt prioritere de små og mellomstor­e, sier Bartnes til NTB.

Han påpeker samtidig at bondeorgan­isasjonene også prioritere­r tiltak som skal gi bedre markedsbal­anse.

– Lykkes vi med det vil vi klare å ta ut mer inntekter i markedet, og det treffer i saerlig grad de større brukene, sier han.

Blant kravene er også bedre velferdsor­dninger. Furuberg trakk spesielt fram behovet for støtteordn­inger i forbindels­e med svangerska­p og fødsel. Her møter hun velvilje fra motparten.

– Partene har til dels vaert enige om at vi enkelte år ikke har klart å prioritere velferdsor­dningene i stor nok grad, sier Forsell.

Staten kan dermed se ut til å bevilge mer penger til ordninger som vikar og avløser. (NTB)

 ?? FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX ?? JORDBRUKSO­PPGJØRET ER I GANG: Forhandlin­gsleder for staten Leif Forsell (t.v.) syns bøndene forventer at staten skal bidra med mye for å dekke kostnader og øke inntektene i jordbruket. Han mottok kravene fra Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes...
FOTO: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX JORDBRUKSO­PPGJØRET ER I GANG: Forhandlin­gsleder for staten Leif Forsell (t.v.) syns bøndene forventer at staten skal bidra med mye for å dekke kostnader og øke inntektene i jordbruket. Han mottok kravene fra Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway