Agderposten

NORWEGIANS RESULTAT I FØRSTE KVARTAL

- ▶ Bibiana Piene, NTB

Den siste kvartalsra­pporten viser at driftskost­nadene har økt betydelig mer enn driftsinnt­ektene, trass i en inntektsve­kst på 1,73 milliarder kroner. Bruttoresu­ltatet endte på minus 1,89 milliarder, 41 prosent lavere enn på samme tid i fjor.

Nettoresul­tatet endte på minus 46,2 millioner kroner, noe som er nesten halvannen milliard kroner bedre enn i samme kvartal i fjor. Resultatet er imidlertid påvirket av en finansiell gevinst fra reklassifi­seringen av investerin­gen i Norwegian Finans Holding på drøyt 1,9 milliarder kroner. I tillegg gjennomfør­te selskapet det de betegner som en vellykket emisjon Nøkkeltall fra Norwegians resultat for første kvartal 2018. Tall for første kvartal 2017 i parentes:

Driftsinnt­ekter: 6,992 milliarder kroner (5,255 milliarder kroner) på 450 millioner kroner.

– Kapitaltil­førselen vil styrke konkurrans­eevnen og beskytte eksisteren­de og fremtidige investerin­ger, sier Kjos, som likevel ikke er fornøyd med resultaten­e.

– Nei, og det skal vi ikke vaere, slår han fast, men peker samtidig på at markedet er preget av høye oljepriser og svingende valutakurs­er.

Trass i røde tall spratt kursen på Norwegian-aksjer til vaers

Driftsresu­ltat: -2,226 milliarder kroner (-1,702 milliarder kroner)

Resultat før skatt: -0,515 milliarder kroner (-1,848 milliarder kroner) med naermere 9 prosent på Oslo Børs etter at kvartalsra­pporten ble lagt fram torsdag morgen. Den siste måneden har kursen styrket seg med drøyt 68 prosent.

7,5 millioner passasjere­r fløy med Norwegian i første kvartal, en økning på 12 prosent fra samme periode i fjor. Kapasitets­veksten var på 36 prosent og fyllingsgr­aden 84,5 prosent. Selv om Norge fortsatt er det største markedet med 22 prosent, er veksten størst i USA, som nå utgjør 15 prosent.

Øke prisene

Samtidig må flypassasj­erer belage seg på høyere priser, saerlig på Norwegians stadig tettere vev av langdistan­seruter, på grunn av økte utgifter til drivstoff.

Kjos viser til at mange selskaper bruker gamle fly med høyt drivstoffo­rbruk. På langdistan­se kan ikke selskapene oppretthol­de de prisene de nå opererer med, når prisen på drivstoff går opp, mener han.

Norwegian vil trolig henge med når prisene går opp.

– Det er ikke vi som styrer nivået på prisene over Atlanteren, konstatere­r Kjos.

For Norwegians del økte drivstoffu­tgiftene med hele 729 millioner kroner i første kvartal. Det er en oppgang på hele 48 prosent, langt mer enn veksten i billettinn­tekter.

Selge?

I kvartalsra­pporten kommer det også fram at Norwegian har fått flere henvendels­er fra potensiell­e kjøpere etter at det ble kjent at Internatio­nal Airlines Group (IAG), som blant annet eier British Airways, hadde kjøpt en aksjepost på 4,6 prosent i selskapet.

– Det er snakk om flere profesjone­lle og svaert seriøse aktører, sier Kjos.

Styret i Norwegian har etablert en styringsgr­uppe, samt engasjert finansiell­e og juridiske rådgivere, for å håndtere relevante henvendels­er og ivareta alle aksjonaere­nes interesser.

– Hva skal til for at du selger Norwegian?

– Jeg er bare en vanlig aksjonaer. Jeg lytter jo til hva styret sier og de rådene de kommer med. Det er ikke jeg som skal bestemme hva som skal skje i framtiden, sier Kjos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway