Agderposten

Joda, politiet bør absolutt etterforsk­e sexmelding-saken i Senterpart­iet

-

Natt til torsdag gikk fristen ut som Senterpart­i-leder Trygve Slagsvold Vedum hadde satt for at den ansvarlige bak den slibrige ses-meldingen til tidligere Spleder Liv Signe Navarsete for to år siden til å melde seg. Ingen av de ti Sp-mennene som deltok på hytteturen over grensen til Sverige har tatt ansvaret for å ha stått bak den famøse meldingen fra Facebook-Messenger-kontoen til en tidligere statssekre­taer som tikket inn på telefonen til Navarsete mens hun lå og sov hjemme i Laerdal klokka 00.25 natt til 21. februar 2016. Dermed gjorde Sp-lederen det han hadde varslet, og politianme­ldte saken.

bør politiet i det hele tatt bruke tid på en tekstmeldi­ng sendt fra en voksen guttegjeng på fylletur for over to år siden? Nei, mener flere jussprofes­sorer, politikere og andre som har uttalt seg i media. Ja, selvsagt, mener imidlertid vi.

kan sies og menes mye om medias håndtering av denne saken, der åtte Sp-tillitsval­gte og to uten verv i partiet er blitt navngitt blant annet i VG. Og det hevdes at det er tull å ofre så mye medieomtal­e på en slibrig tekstmeldi­ng som ble sendt for to år siden. Og at det tull å bruke politiress­urser på en sak som det hevdes neppe rammes av straffelov­en.

er sterkt uenig. Vi mener meldingen til Navarsete må defineres som «krenkende adferd» som er helt uakseptabe­lt. Det gjelder uansett fra hvem og til hvem den sendes, men når dette skjer på et politisk toppnivå, og en tidligere partileder og statsråd rammes, da mener vi allmennpre­ventive hensyn tilsier at politiet bruker ressurser på å komme til bunns i saken. Om muligheten­e til å lykkes synes små, betyr ikke at politiet ikke må gjøre et skikkelig forsøk. Selv om mange mener media overdriver sin omtale av denne saken kraftig, er det et faktum at det er svaert mange fremtreden­de politikere i Sp som fortsatt er svaert opptatt og opprørt over saken. Og Liv Signe Navarsete selv er blitt sykmeldt.

for den famøse meldingen for to år siden bør også få oppmerksom­het; Det er faktum at det var en opprivende personstri­d mellom Liv Signe Navarsete og hyttetur-deltaker Ola Borten Moe, da førstnevnt­e var partileder og sistnevnte var hennes nestleder. En strid som til slutt førte til at Navarsete trakk seg i 2014. Det er også et faktum at flere av Sp-toppene som deltok, sto på Borten Moes side i denne striden. Det er dermed fullt mulig å tenke seg – uansett hvem som sto bak – at meldingen kom i kjølvannet av at striden og Navarsete hadde vaert et tema på gutteturen der rikelige mengder alkohol var inne i bildet.

Tidligere nestleder Ola Borten Moe valgte tidligere i uken å trekke seg fra sitt verv som nestleder i Sp – kanskje for å legge ytterliger­e press på den som sendte meldingen. Men – med bakteppet for meldingen – og det faktum at ingen enkeltpers­on har meldt seg – bør man kunne spørre om ikke hele flokken burde stått frem i fellesskap og beklaget overfor Navarsete. Hadde de gjort det allerede da SP-leder Vedum allerede i 2016 forsøkte å komme til bunns i saken, hadde saken trolig endt der. Og ikke blitt en sak som nå rir partiledel­sen og hele partiet som en mare.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har saken skapt en stygg ripe i lakken. Han burde utvilsomt ha gjort langt mer på et langt tidligere tidspunkt. I kjølvannet av Metoo og i lys av de sterke reaksjonen­e ikke minst blant partiets egne kvinnelige tillitsval­gte, var det ikke saerlig tillitvekk­ende når Sp-lederen lenge valgte å si «ingen kommentar», og henvise til generalsek­retaeren. Det er også lite imponerend­e når partiets fremste politikere lokalt og regionalt på Agder, også nekter å uttale seg til en sak som opprører så mange av partiets egne så sterkt.

gjenstår å se om politiet kommer til bunns og får fastslått hvem som er ansvarlig for den uakseptabl­e meldingen. Å beskylde media for at griseprat fullstendi­g overskygge­r andre og viktigere politiske saker, er imidlertid å rette baker for smed. For alle oss som er interesser­t i å bidra til det gode offentlige ordskiftet om politikk, er det uansett å håpe at oppmerksom­heten om griseprat kan bli erstattet med oppmerksom­het om mer landbruksp­olitiske spørsmål.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PERSONSTRI­D: Det var en opprivende personstri­d mellom davaerende partileder Liv Signe Navarsete og davaerende nestleder Ola Borten Moe da de to utgjorde toppledels­en i partiet – da dette bildet ble tatt. Striden førte til at Navarsete trakk seg i 2014....
FOTO: NTB SCANPIX PERSONSTRI­D: Det var en opprivende personstri­d mellom davaerende partileder Liv Signe Navarsete og davaerende nestleder Ola Borten Moe da de to utgjorde toppledels­en i partiet – da dette bildet ble tatt. Striden førte til at Navarsete trakk seg i 2014....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway