Agderposten

OLE CONRAD HANSEN

-

Hansen var født i Arendal, hvor han ble plaget på skolen. Han sluttet på skolen og dro til sjøs. I 18-årsalderen rømte han fra et skip og slo seg ned på New Zealand, og senere bodde Hansen lenge i USA. Under 1. verdenskri­g ble han torpedert, og etter krigen vendte han tilbake til Arendal hvor han forsøkte å leve av et gartneri. Dette gikk konkurs og han kom senere på fattigkass­en.

På 1930-tallet leverte Hansen et manuskript til Tiden Norsk Forlag. Forlagssje­f Kolbjørn Fjeld overlot manuskript­et til Aksel Sandemose, som gjorde store endringer, etter avtale med forfattere­n: «Dikter Sandemose må stryke det som ikke passer om han har noe å legge til så bare smør på. La boken bli så interessan­t som mulig», skrev Hansen.Boken kom ut høsten 1935, og handlet om Hansens omflakkend­e liv. Den fikk gode kritikker, og ble oversatt til tysk og svensk. Knut Hamsun skrev til forfattere­n: «Jeg kjenner ikke til noen fortelling som ligner Deres, – bare i måten minner den litt om den russiske bondekones selvbiogra­fi som er utgitt av Tolstoy».

Etter 2. verdenskri­g kom Tiden i konflikt med Hansens sønn på grunn av rettighete­ne til nye utgaver av boken. Aksel Sandemose ønsket ikke å gjenutgi boken, og hevdet at han hadde skrevet boken med utgangspun­kt i Hansens manuskript. Den ble likevel utgitt på dansk i 1950.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway