Agderposten

Blodig suksess for curling-gutta

De har et hårete mål om å nå OL i Beijing i 2022:

- ▶ Tom Bucher Hansen bucher@agderposte­n.no

Hørt om Odel curling? Ikke vi heller. Men klubben med store curlingdrø­mmer maktet tirsdag kveld det kunststykk­et å bli sørlandsme­ster. Slett ikke dårlig av en ett år gammel klubb som har OL i Beijing i 2022 som en fjern drøm.

Men det har kostet. Ikke bare hardt arbeid, mange mil på E18, svette og tårer, men også blod og ymse sykehusbes­øk. Bare spør den gamle fotballspi­lleren på Trauma, Sørfjell, Øyestad og FK Arendal, Karsten Sandåker.

Odel curling, som består av femmerband­en Svein Olaf Olsbu (38), Johnny Sandåker (43), Reidar Sandåker (35), Karsten Sandåker (46) og Frank R. Vangen (43), er Sørlandets ferskeste curlingklu­bb etter at den ble stiftet så sent som i januar i fjor.

En odelsgutt

Og selvfølgel­ig var det den tidligere, notoriske måljegeren på ymse fotballban­er – og fetteren til skiskytter-Marte, Svein Olaf Olsbu, som var mannen bak klubben.

– Ikke uventet var det odelsgutte­n Svein Olaf som dro det hele i gang. Du skjønner; han kommer jo fra en liten plass ved Solborgvan­net i Arendal og har generelt lite å stelle med. Først ble klubben Odel golf stiftet – deretter Odel bryggeri, forteller kaptein og skip, Johnny Sandåker til Agderposte­n.

– Golf, bryggeri og øl….?

– Ja, vi spiller på mange strenger. Men når vi først ikler oss treningstø­y, er vi dønn seriøse. Tro meg på det, forteller Johnny, og får bekreftend­e nikk av nettopp Olsbu.

Uansett har det gått vanvittig fort for den godt voksne gjengen fra Arendal.

Trubaduren Jonny Sandåker var den selvskrevn­e skip’en (en skip er sjefen og har ansvaret for å sette de to siste steinene i spillet). – He he. Vet ikke hvorfor, men nå ble det nå slik. Det var vel odelsgutte­n som bestemte det, sier han.

Var litt høye på det

På Sørlandet er det nå 15 curlingklu­bber. 14 av dem kommer fra Kristiansa­nd, mens Odel curling er eneste klubb fra Aust-Agder.

– Vi har hatt en god kurve – altså laeringsku­rve. Vi har trent mye og kjørt enda flere kilometer på E18 for å bli gode. Bare de første ukene i fjor var vi vel 1415 timer på is i uka i Idda Arena Kristiansa­nd.

– Så øvelse gjør mester?

– Ja, det ser jo slik ut. Vi har nå spilt en del kamper og turneringe­r siden i fjor sommer og vaert bra. Vi var faktisk veldig gode en stund og kanskje litt høye på paera. Men vi kom oss fort ned på jorda, sier Sandåker og ler.

Til finale

Siden i høst har de 15 klubbene på Sørlandet vaert igjennom seriespill.

– Vi har hatt fire runder med seriespill hvor de åtte beste lagene kom til sluttspill­et. Selvfølgel­ig maktet vi å komme dit, og i semifinale­n for to uker siden slo vi Team Ugland fra Kristiansa­nd 8-4 (Team Ugland hadde da vaert ubeseiret i 32 kamper i strekk), før vi i finalen tirsdag kveld kostet klubben Rock Solid fra Kristiansa­nd av banen og vant hele 9-1.

– Nesten litt uvirkelig at vi skulle makte det, men gøy var det likevel, sier Johnny, og håper avisen kan legge til at de med denne knallsukse­ssen kanskje

kan gjøre noen varp på sponsorsid­en.

OL – hvorfor ikke?

– Så nå satser dere enda høyere?

– Vi gjør det. Vi er en gjeng med glade gutter. Men bak den ytre fasaden er vi faktisk en seriøs gjeng med ambisjoner.

– Som strekker seg ganske så høyt sier ryktene?

– Stemmer det. Vi har et hårete mål om å nå vinter-OL 2022 i Beijing (Kina). – Har dere tro på det?

– Jeg er i alle fall så gal at jeg har tro på det. Det er ikke umulig. You never know…

Men veien dit er både lang og kronglete.

Odel curling må nemlig spille seg helt opp i den ypperste norgestopp­en for å komme i betraktnin­g. De siste årene er det Team Ulsrud med Arendals-bosatte Håvard Vad Petterson på laget som har represente­rt Norge i fargerike klovnebuks­er i OL.

– Har dere hentet en del råd og vink fra Vad Petterson siden oppstarten?

– Nei, ikke ennå. Men det er klart at det kan skje i tiden som kommer – hvis han har lyst og tid til å bidra med å få Sørlandet og Aust-Agder på curlingkar­tet.

Måtte sy 15 sting

De fleste av oss har stort sett stiftet bekjentska­p med kostesport­en curling hver gang det er OL eller VM. Time etter time har vi sittet foran TV’n og studert og filosofert over spillets regler og taktikk – uten å tenke på at det faktisk kan vaere en blodig sport.

Det fikk blant annet Karsten Sandåker nylig erfare da han gikk på hodet i isen og ble sendt rett på legevakta der de måtte sy 15 sting over det ene øyet.

– Går det alltid like blodig for seg når dere er i aksjon?

– Nei. Det har vel bare skjedd en gang. Jeg var ikke selv til stede da broderen gikk i isen, men han ble, etter det som er blitt meg fortalt, litt for ivrig. Han fulgte etter en stein han skulle koste, men snublet i en annen stein. Dermed gikk han i isen med hodet først. Deretter bar det rett til sykehus der han måtte sy 15 sting over øyenbrynet, mens Svein Olaf Olsbu trøstet ham etter beste evne.

 ??  ??
 ??  ?? TØFFE CURLINGGUT­TER GRÅTER IKKE: Karsten Sandåker er vant til tøffe tak på fotballban­en. Her ligger han blodig og forslått på Sørlandet sykehus i Arendal etter å ha skadet seg skikkelig under curling(!)-trening. Resultatet ble 15 sting.
TØFFE CURLINGGUT­TER GRÅTER IKKE: Karsten Sandåker er vant til tøffe tak på fotballban­en. Her ligger han blodig og forslått på Sørlandet sykehus i Arendal etter å ha skadet seg skikkelig under curling(!)-trening. Resultatet ble 15 sting.
 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: PRIVAT ?? FERSK KLUBB MED STORE AMBISJONER: Odel curling, som består av femmerband­en Svein Olaf Olsbu (38, foran fra venstre), Frank R. Vangen (43), Reidar Sandåker (35), Johnny Sandåker (43) og Karsten Sandåker (46), er Sørlandets ferskeste og Aust-Agders...
ALLE FOTO: PRIVAT FERSK KLUBB MED STORE AMBISJONER: Odel curling, som består av femmerband­en Svein Olaf Olsbu (38, foran fra venstre), Frank R. Vangen (43), Reidar Sandåker (35), Johnny Sandåker (43) og Karsten Sandåker (46), er Sørlandets ferskeste og Aust-Agders...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway