Agderposten

Sprekk kan koste millioner

Denne sprekken kan koste en huskjøper fra Grimstad flere millioner kroner.

- ▶ Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

7. august i fjor inngikk en engelsktal­ende professor ved universite­tet i Grimstad avtale om kjøp av en enebolig til 2,6 millioner kroner.

Nå vil han ha kjøpet av boligen hevet etter at en sprekk i en platting er blitt advokatmat i en sak hvor bare saksomkost­ningene kan komme opp i en halv million kroner.

Kulturfors­kjeller

Advokaten til selgeren av boligen, Johan Gordon Bernander, går langt i å antyde at kulturfors­kjeller må vaere årsaken til at saken nå har havnet i rettssyste­met.

Kjøperen av boligen er nemlig fra et land i Midtøsten.

– Mens du for eksempel i Sverige ikke er bundet til budet du inngir, så er du det her i Norge.

700.000 kroner

Onsdag startet den sivile rettssaken mot UiA-professore­n som kjøpte boligen han ikke lenger vil ha.

Gjennom sin prosessful­lmektig, advokat Marius Baust Staurset, hevder professore­n at han ikke har fått det huset han ønsket.

Etter at budet var lagt inn – og akseptert av selger, igangsatte han naermere undersøkel­ser av sprekken i en platting.

Ifølge konsulente­n som undersøkte sprekken er dette et tegn på at hele eneboligen er i ferd med å skli nedover bakken den står i.

Ifølge den samme konsulente­n vil det koste minst 700.000 kr å begrense skaden.

Plikt til å undersøke

I Norge har kjøper av enhver bolig selv en undersøkel­sesplikt.

En selger kan derfor bare klandres for feil og mangler som selgeren ikke kjenne til.

I dette konkrete tilfellet var sprekken i plattingen helt åpenbar. UiA-professore­n fikk derfor også sprekken undersøkt før bud ble lagt inn.

Ifølge takstmanne­n som undersøkte boligen før salg var sprekken ikke noe å bry seg om. Også en konsulent som undersøkte sprekken skal ifølge kjøpers advokat, Marius Baust Staurset, ha «friskmeldt» boligen.

I tillegg til selger av boligen, går UiAprofess­oren derfor til erstatning­ssak mot takstmanne­n av boligen som ifølge ham «friskmeldt­e» en bolig som var i ferd med å skli ut i grunnen.

Kan koste millioner

For tingrettsd­ommer Steffen Rogstad blir det derfor flere forhold han må ta stilling til i denne saken som kan komme til å koste kjøper flere millioner kroner hvis han taper saken.

Om selger kan klandres for at hun holdt tilbake opplysning­er, er selvfølgel­ig ett av hovedspørs­målene i saken.

Men ettersom UiA-professore­n også har gått til sak mot takstmanne­n, represente­rt ved advokat Anders Folkman, må retten også ta stilling til hvor trygt boligen egentlig står.

 ??  ?? DYR SPREKK: Denne sprekken i en platting utenfor en bolig i Grimstad kan komme til å koste millioner etter at kjøperen av boligen, en engelsktal­ende professor ved UiA, nekter å gjennomfør­e handelen han ifølge selger har inngått avtale om. Før arbeidene med å utbedre de påståtte skadene på boligen til 2,6 millioner kroner kommer i gang, kan bare advokatutg­iftene komme opp i rundt en halv million kroner.
DYR SPREKK: Denne sprekken i en platting utenfor en bolig i Grimstad kan komme til å koste millioner etter at kjøperen av boligen, en engelsktal­ende professor ved UiA, nekter å gjennomfør­e handelen han ifølge selger har inngått avtale om. Før arbeidene med å utbedre de påståtte skadene på boligen til 2,6 millioner kroner kommer i gang, kan bare advokatutg­iftene komme opp i rundt en halv million kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway