Agderposten

Når Luula skal på sykehjem, er døren stengt

Luula (61) er en av flere eldre papirløse kvinner i fylket som nektes sykehjemsp­lass når hun blir gammel. Nå mobilisere­r Ap for å gi henne og de andre en verdig alderdom.

- Anne Gro Ballestad agro@agderposte­n.no

Sammen med 11 andre eldre kvinner, bor hun i Sana asylmottak i Lillesand. Samtlige er såkalt ureturnerb­are, det vil si de får ikke oppholdsti­llatelse i Norge, men det er umulig å sende dem tilbake til sitt hjemland av ulike årsaker. Eritrea for eksempel, nekter å ta tilbake borgere som har fått avvist asylsøknad i andre land.

Ureturnerb­are flyktninge­r har ingen rettighete­r i Norge. De kan ikke jobbe, ikke gå på skole eller få plass på sykehjem dersom de får behov for det.

– Det plager meg. Jeg tenker mye på hvordan det skal gå når jeg blir gammel og ikke klarer å ta vare på meg selv, innrømmer hun.

Eksistensm­inimum

Luula legger ikke skjul på at hun synes tilvaerels­en er tung.

Som rettighets­løs flyktning får hun 1.861 kroner i måneden i tillegg til et sted å bo. De 1.861 skal dekke mat, bussreiser og alle utgifter utenom husleie.

– Jeg måtte reise fra min mann som satt i fengsel og mine tre barn. Siden har jeg ikke sett de. Jeg lengter hver eneste dag, forteller Luula, som bor sammen med en annen eritreisk kvinne i en leilighet like utenfor Lillesand sentrum.

Den ene sønnen forsøkte å flykte til Europa for fem år siden, men druknet på ferden over Middelhave­t. Luula kan bare vise frem bilder av datteren Ruta på 22 år og Somon på 26.

– Jeg snakker med de på telefonen. Det gjør så fryktelig vondt å vite at jeg kanskje ikke får se de igjen, sier hun og holder hånden for øynene.

Luula innrømmer at livet er tungt og leit.

– Jeg blir stresset av alle de tunge tankene. Det var ille i Eritrea, men dette her, det er like ille, sier hun via tolk.

Norskkurs

– Jeg har endelig fått lov til å gå på norskkurs her i Lillesand, forteller hun på lite begripelig norsk.

Luula serverer tradisjone­ll eritreisk mat, Injera som er en slags pannekake med shiro wått, en saus laget av løk, hvitløk og tomat. Hun serverer te og ber sin bordbønn både før og etter maten.

– Jeg finner trøst i bibelen, sier hun og viser en bunke med bøker på eritreisk. På veggene henger det bilder av Jesus.

– Jeg går i den eritreiske koptiske kirken i Kristiansa­nd, forteller hun. Alle eritreere hun kjenner er kristne. I hjemlandet er halvparten kristne og halvparten muslimer.

Hjemme i Asmara, hovedstade­n i Eritrea, bor hennes 95 år gamle mor hos sin sønn, Luulas bror.

– Jeg har tre søstre og en bror i Eritrea. Mamma er senil og både hører og ser dårlig. Jeg kan ikke lenger snakke med henne i telefonen. Det er så vondt, sier Luula og skjuler en tåre.

Hun har bodd mange steder etter at hun kom til Norge for 11 år siden.

Det første året bodde hun på et asylmottak i Nord-Norge. Deret- ter bodde hun i Arendal i fire år.

– Mottaket ble lagt ned og jeg ble flyttet til Kristiansa­nd. Der bodde jeg i to år, før mottaket der også ble nedlagt. I august i fjor kom jeg til Lillesand, forteller Luula.

Her deler hun leilighet med en annen eritreisk kvinne.

Deler soverom

– Det går greit å dele kjøkken og stue. Men det er vanskelig å sove på samme rom. Vi har begge våre problemer, og ville ha sovet bedre alene, mener Luula.

I Lillesand har frivillige i Frikirken et tilbud om å få laere

norsk. Derfor får Luula to timer norskunder­visning i uken, for første gang på de 11 årene i Norge.

Astrid Råbu møtte Luula da hun bodde i Arendal. Råbu jobbet den gang ved vokseoppla­eringen og engasjerte seg sterkt for å skaffe ureturnerb­are flyktninge­r rettighete­r.

– Jeg trodde Luula var analfabet. Men hun kan lese og skrive tigrinja med sitt eget skrifttegn. Når du da ikke får tilbud om å få laere vårt alfabet, blir det vanskelig, forklarer Råbu.

 ??  ?? LAGER MAT: Luula synes det er greit å dele kjøkken og stue, men at hun må sove sammen med en annen eritreisk kvinne, synes hun er vanskelig.
LAGER MAT: Luula synes det er greit å dele kjøkken og stue, men at hun må sove sammen med en annen eritreisk kvinne, synes hun er vanskelig.
 ??  ?? VONDT: Luula har bilder av de to barna hun har tilbake, etter at den ene sønnen druknet i Middelhave­t på vei over til Europa
VONDT: Luula har bilder av de to barna hun har tilbake, etter at den ene sønnen druknet i Middelhave­t på vei over til Europa
 ??  ??
 ??  ?? for fem år siden. – Jeg snakker med dem på telefonen, forteller hun.
for fem år siden. – Jeg snakker med dem på telefonen, forteller hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway