Agderposten

Ny millionSPR­EKK

Tross 78 millioner kroner ekstra til helse og omsorg i årets Grimstadbu­dsjett, gikk sektoren 7,1 millioner kroner i minus første kvartal 2018.

- ▶ Silje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

– Sektoren vil ha tydelig krav om å drive i balanse mellom budsjett og forbruk, formante rådmann Tone Marie Nybø Solheim da hun i november la frem budsjettfo­rslaget som innebar 78,3 millioner kroner ekstra til helsesekto­ren i kommunen.

Rådmannen understrek­et at hun ikke godtar noen budsjettsp­rekk, verken i helse- og omsorgssek­toren eller andre sektorer, heretter. Etter å ha gjennomgåt­t alle sektorene for å se om de har realistisk­e budsjetter å holde seg til, hadde hun kommet frem til at helse- og omsorgssek­toren ikke hadde hatt dette på mange år.

7,1 mill. bak budsjett

Sektoren har gått med dundrende underskudd i årevis, og er også er tatt for å ha kjøpt private tjenester for naermere 100 millioner uten forankring i eksternt og internt anskaffels­esregelver­k.

– Det har over år vaert stor sprik mellom budsjett og regnskap, saerlige innen helse- og omsorgssek­toren, påpekte rådmannen i november, og la til at de derfor valgte å budsjetter­e «nedenfra» med reelle lønnsutgif­ter i reelle, faste årsverk, i tråd med dagens vedtatte driftsnivå på alle kommunens tjenesteom­råder.

Men under torsdagens formannska­psmøte måtte rådmannen medgi at sektoren foreløpig ikke innfrir budsjettra­mmene som fikk flertall i kommunesty­ret i desember.

Like etter at kommunalsj­ef Trond-Vegar Johansen hadde orientert administra­sjonsutval­get om rekordstor­t overskudd i Grimstad kommune i fjor, måtte han presentere status for dette årets tre første måneder for formannska­pet. Her kom det frem at kommunen ettervførs­te kvartal har cirka seks millioner kroner i merforbruk. Helse- og omsorgssek­toren hadde alene 7,1 millioner kroner i merforbruk disse tre månedene, en situasjon rådmannen omtaler som krevende.

– Dette er krevende for oss alle, slik rådmannen sier. For medarbeide­rne og for ledelsen. Men vi jobber knallhardt med mange omstilling­sprosesser, opplyste kommunalsj­ef for helse og omsorg, Aase Synnøve Hobbesland.

Fire enheter

Det er saerlig fire av elleve enheter innenfor helsesekto­ren som går med underskudd: Boveileder­tjenesten, Berge gård senter, Frivolltun og hjemmetjen­esten. Hobbesland kunne orientere formannska­pet om at det ved tre av enhetene er ren aktivitets­vekst som er skyld i merforbruk­et, blant annet hjemmetjen­esten som aldri har hatt så mange brukere som nå.

Videre opplyste hun om at det er et stort etterslep for å få boveileder­tjenesten på plass, og at det gjenstår mye arbeid her.

Strakstilt­ak

Det er iverksatt strakstilt­ak i sektoren som blant annet handler om at alle overtid, all innleie av vikarer og alle ansettelse­r må godkjennes av konstituer­t enhetslede­r.

– Heltidspro­sjektet vil bli viktig, vi kartlegger bruk av vikarer og eiendomsma­ssen, fortalte kommunalsj­efen videre.

Flere politikere uttrykket bekymring for det høye merforbruk­et, men understrek­et samtidig viktighete­n av å holde hodet kaldt og la omstilling­sprosessen­e få gå sin gang slik at kostnadene reduseres utover i året.

– Økt aktivitet er ikke noe man kan styre, så det er en plausibel forklaring som kommer fra hjemmetjen­esten. Det er også ønsket etter omsorgstra­ppen. Men dette er likevel bekymrings­fulle tall, og det er viktig å ha fullt fokus på det kontinuerl­ig, understrek­et Håvard Røysland (Ap).

Deretter fortsatte orienterin­gen om den budsjettsi­tuasjonen bak lukkede dører, med begrunnels­e fra rådmannen om at man videre skulle diskutere identifise­rbare personoppl­ysninger knyttet til utfordring­ene i økonomien.

Rådmannen svarer

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim svarer slik på Agderposte­ns spørsmål rundt budsjettsp­rekken:

– Hvordan reagerer du på at budsjettet sprekker i helse og omsorg tross at du før jul sa det ikke ville vaere akseptabel­t?

– Det er bekymrings­fullt. Men vi er i gang med en omstilling­sprosess og vi gjør det vi kan for å minimere merforbruk­et. Mye av det skyldes imidlertid økt aktivitet, dette er lovpålagte tjenester og innbyggern­e skal få den hjelpen de har behov for og rett til. Veksten er vesentlig høyere enn vi hadde forutsett, og selv om vi forsøker etter beste evne å se fremover på behovene, men vi kunne vanskelig se for oss en økning i aktivitete­n på opp mot syv prosent.

– Vil det vaere mulighet for å rette opp denne dårlige starten i løpet av året?

– Vi vil gjøre både organisato­riske og driftsmess­ige endringer for å forsøke å redusere merforbruk­et og veksten. Det er noen områder som vi saerlig ser på

nå, det er hjemmebase­rte tjenester, omsorgsbol­igene ved Grøm og Berge Gård og boveileder­tjenesten.

– Hvorfor måtte dere lukke deler av diskusjone­n om den økonomiske situasjone­n?

– Fordi noen av områdene med merforbruk er knyttet til enkelttjen­ester opp mot enkeltpers­oner som kunne blitt identifise­rt utad. I tillegg ønsket formannska­pet mer informasjo­n om skolesaken som ville inneholde informasjo­n knyttet til tilbudet til enkeltelev­er. Rådmannen informerte også i lukket møte om kostnader knyttet til ny faktaunder­søkelse, forklarer rådmannen.

 ??  ?? STRAKSTILT­AK: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland opplyste i formannska­psmøtet at de har satt i verk strakstilt­ak i helsesekto­ren.
STRAKSTILT­AK: Kommunalsj­ef Aase Synnøve Hobbesland opplyste i formannska­psmøtet at de har satt i verk strakstilt­ak i helsesekto­ren.
 ??  ?? SPREKK: Etter første kvartal ligger helsesekto­ren i Grimstad 7,1 millioner kroner bak budsjett.
SPREKK: Etter første kvartal ligger helsesekto­ren i Grimstad 7,1 millioner kroner bak budsjett.
 ?? FOTO: ERIK HOLAND ??
FOTO: ERIK HOLAND
 ??  ?? ORIENTERTE: Kommunalsj­ef Trond-Vegar Johansen orienterte om den økonomiske situasjone­n i kommunen etter første kvartal.
ORIENTERTE: Kommunalsj­ef Trond-Vegar Johansen orienterte om den økonomiske situasjone­n i kommunen etter første kvartal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway