Agderposten

– Macron spiller et høyt spill om Iran

Frankrikes president Emmanuel Macron forsøker både å sette seg i respekt og sjarmere Donald Trump for å redde atomavtale­n med Iran, mener NUPI-forsker.

- ▶ Ann Fredriksen. NTB

Men om Macrons strategi vil fungere, er fortsatt usikkert, framholder Pernille Rieker, forsker ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt (NUPI).

– Jeg tror han har valgt å spille på vennskapet med Trump i håp om å overbevise ham om å endre politikk. Strategien er veldig gjennomten­kt. Han ønsker at Frankrike skal ta en global rolle – og da er det avgjørende å få med USA, sier Rieker til NTB.

Mange sperret øynene opp da Macron under USA-besøket tirsdag kunngjorde at han ønsker en ny avtale med Iran, som et tillegg til atomavtale­n. Formålet skal blant annet vaere å begrense Irans missilprog­ram og demme opp for landets stormaktsa­mbisjoner i Midtøsten.

Koordinert med tyskerne?

Hvorvidt Macron på forhånd hadde koordinert sitt utspill med Tyskland, er Rieker usikker på, men hun utelukker det ikke.

– Frankrike og Tyskland koordinere­r mange ting. Vi vet ikke om det er snakket om i det hele tatt, men det skulle ikke forundre meg, sier Rieker.

Hun tror uansett ikke at Tyskland og andre europeiske land er negative til Macrons Iran-utspill.

– Macron spiller et høyt spill, han har vaert ganske modig. Men jeg vil tro det er en viss frykt for at han vil mislykkes, og hvis Trump likevel skroter avtalen, vil strategien kanskje ikke anses som saerlig positiv, mener NUPI-forskeren.

Hun mener det er for tidlig å si om Macron har greid å overbevise Trump. En viss enighet tror hun de har kommet fram til, men uvisst om hva. Svaret får vi først 12. mai, dagen da Trump har varslet at han vil ta en avgjørelse.

Symbolsk maktkamp

– Trump og Macron er svaert uenige om viktige politiske spørsmål, men samtidig greier Macron å kommuniser­e med Trump på en helt annen måte enn andre ledere, mener Rieker.

Ikke minst har kroppssprå­ket til Macron vakt oppsikt. Under et NATO-toppmøte i mai i fjor nektet han å slippe Trumps hånd etter et håndtrykk. Denne gangen la han flere ganger armen rundt Trump og tok ham i hånden. Trump på sin side børstet av jakken til Macron, og sa det var flass der.

– Macron ønsker ikke å la seg dominere av personer som Trump og Vladimir Putin. Han ønsker ikke å la seg vippe av pinnen av blant annet Trumps håndtrykk, slik Japans statsminis­ter ble. Det han gjør, er veldig bevisst, han ønsker å vise seg som likeverdig, sier Rieker, som mener at atferden er nøye planlagt sammen med Macrons rådgivere.

– Gjør franskmenn stolte

Macrons mål er både å markere at Frankrike er tilbake som stormakt på den internasjo­nale scenen og at han ønsker å spille på lag, mener forskeren.

– Det at han talte på engelsk i Kongressen, appellerer til amerikaner­ne, samtidig som det gjør franskmenn­ene stolte. Budskapet er myntet både på hjemmepubl­ikum, amerikaner­ne og også på Europa.

Atomavtale­n med Iran ble inngått i 2015. Både USA, Russland, Kina, Frankrike, Storbritan­nia, Tyskland og EU har signert avtalen. Den skal sikre at Iran ikke har mulighet til å utvikle atomvåpen, og så langt

har iranerne respektert den, ifølge Det internasjo­nale atomenergi­byrået IAEA.

Frankrike har imidlertid ikke vaert helt fornøyd med avtalen, og i mars ba Frankrike EU om å innføre sanksjoner mot Irans missilprog­ram, ifølge den israelske

avisen Haaretz.

– Frankrike var også litt skeptisk til atomavtale­n, men i mangel på noe bedre gikk de med på den, sier Pernille Rieker.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KOMER GODT OVERENS: Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) når fram til USAs president Donald Trump som kanskje ingen andre statsleder­e gjør. Her, fra det franske statsbesøk­et i USA sist uke.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KOMER GODT OVERENS: Frankrikes president Emmanuel Macron (t.v.) når fram til USAs president Donald Trump som kanskje ingen andre statsleder­e gjør. Her, fra det franske statsbesøk­et i USA sist uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway