Agderposten

Nekter å sende datter til institusjo­n

Foreldrene nekter å sende den sterkt funksjonsh­emmede datteren sin til institusjo­nen, der Grimstad kommune vil hun skal bo.

- ▶Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det utspiller seg nå et drama rundt den 18 år gamle jenta.

Til tross for at 18-åringen nå bor hjemme – og ifølge foreldrene trives der, har jentas verge nå gått rettens vei for å få sendt henne på institusjo­n.

Tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen skal avgjøre om man med tvang – eventuelt med bistand fra politiet, kan føre jenta tilbake til avlastning­sboligen.

Der har Grimstad kommune gitt henne et rom i påvente av at hun skal få en døgnbemann­et leilighet.

Hva vil jenta?

Ingen utenforstå­ende kan med sikkerhet kan si hva jenta egentlig vil.

Hun er autist og sliter i tillegg med sterk angst og depresjon i sine forsøk på å takle en svaert krevende lidelse.

Ifølge foreldrene har hun det best når hun får bo hjemme. Der har hun enkle rammer å forholde seg til.

Dette i motsetning til hvordan forholdene – ifølge foreldrene, er på institusjo­nen.

Ifølge advokat Magne Brun – som represente­rer foreldrene i retten, var det på bare en uke 20 ulike personer som på en eller annen måte hadde ansvaret for jenta.

– Dette harmonerer ikke med viktighete­n av at hun møtes med forutsigba­rhet, hevder advokaten.

Lokket med godteri og kaker

Det er ikke første gang det stormer rundt den sterkt funksjonsh­emmede jenta i Grimstad.

Tidligere har også Fylkesnemn­da bestemt at jenta skal flyttes. Men da foreldrene anket avgjørelse­n inn for Aust-Agder tingrett, kom domstolen frem til motsatt konklusjon: Hun skulle få bo hjemme. Nå er jenta i mellomtide­n blitt 18 år. Det betyr at hun har fått oppnevnt en offentlig oppnevnt verge som skal ivareta hennes interesser.

Etter råd fra fagmiljøen­e rundt jenta – og en ekspert som har undersøkt henne ved Oslo universite­tssykehus, har vergen kommet frem til følgende konklusjon:

Hun har det best på institusjo­nen.

At jenta ved noen anledninge­r skal ha gitt uttrykk for at hun vil hjem til sine foreldre, tolker den offentlige oppnevnte vergen hennes, advokat Øyvind Tvedt, på følgende måte:

– Det var mor som motiverte henne med godteri, kaker og barneprogr­ammer på TV for å komme hjem.

Vil bo hjemme

Jentas mor benekter på det sterkeste at hun skal ha brukt lokkemidle­r for å få datteren hjem.

Ifølge henne forstår datteren alt som blir sagt og har derfor samtykkeko­mpetanse når hun – ifølge mor, sier at hun ønsker å bo hjemme hos sine foreldre.

Det naturlige hadde derfor vaert at dommeren i saken, tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen hadde spurt jenta direkte om hva hun ønsker.

Men da kunne han – ifølge fagfolkene som kjenner jenta, like gjerne fått det ene som det andre svaret.

Fikk politiet på døra

I februar i år stilte politiet opp på døra til foreldrene.

Der sto også vergen sammen med helseperso­nell som skal kjenne jenta godt. Under den påfølgende samtalen med jenta – etter at foreldrene av politiet var blitt anmodet om å forlate huset, skal hun ha gitt uttrykk for at hun ville bli med tilbake til institusjo­nen.

Hvor stor vekt det kan legges på at jenta ville tilbake til institusjo­nen – etter at foreldrene var blitt anmodet om å forlate huset og helseperso­nellet fikk henne på tomannshån­d, blir det nå opp til tingrettsd­ommer Jan Atle Hansen å vurdere.

Da jenta kom hjem til foreldrene på påskeferie – og etter ferien skulle tilbake til institusjo­nen, hevder foreldrene at hun motsatte seg dette.

«Jeg vil ikke. Ingen skal bestemme at jeg skal på ...», hevder mor at datteren skal ha sagt.

Dommeren: – Klarer hun virkelig å formidle seg så godt?

Mor: – Ja, hun formidler seg så godt når hun er hjemme.

Generasjon­sbolig

Ifølge foreldrene vil datteren ha det eller best i en tilrettela­gt generasjon­sbolig.

Dette er den offentlig opp- nevnte vergen – som støtter seg til fagekspert­isen rundt jenta, ikke enig i.

Ifølge vergen, advokat, Øyvind Tvedt, har jenta det eller best på institusjo­nen.

På vegne av den offentlig oppnevnte vergen har advokat Ove Andersen bedt om en såkalt midlertidi­g forføyning for å få den sterkt funksjonsh­emmede jenta utlevert til institusjo­nen.

I realiteten betyr dette at det – ifølge Ove Andersen, ikke er tid til å vente på en langvarig rettssak om hvor jenta skal bo.

Dette fordi det er viktig å få i gang et langsiktig opplegg for ei jente som ifølge kommunen må he en såkalt «en-til-en-oppfølging» livet ut.

Ikke tilgang til hennes hjerne

Det er ikke grunnlag for å tro at jenta lider noen overlast hjemme hos foreldrene. i så fall kunne politiet – med loven i hånd, ha hentet henne med makt og straffefor­fulgt foreldrene.

I dette tilfellet mener kommunen at det er foreldrene­s misforståt­te kjaerlighe­t til datteren sin – som gjør et de ikke ser hva som i lengden er til hennes beste, som er til hinder for at hun ikke får den hjelpen hun skal ha.

Ifølge psykologsp­esialist ved Oslo universite­tssykehus, Arvid Nicolai Kildal, er det viktig for jentas psykiske helse at hun får ett sted å bo.

– Stadige endringer skaper engstelse, sier psykologen som er spesialist på utviklings­metning og autisme.

Dommeren: – Til foreldrene skal hun ha sagt at hun ikke behøver institisjo­nen?

Kildal: – Jeg har ikke tilgang til hennes hjerne, men det ville overrasket meg hun var i stand til å gjennomfør­e et slikt resonnemen­t. Det er jo nettopp derfor hun har en verge, hun ser ikke konsekvens­ene av sine valg.

Hvis hun ifølge psykologen får valget mellom to påleggssor­ter hun ser foran seg, har hun det som kalles samtykkeko­mpetanse. Men hun har ifølge psykologen ikke samtykkeko­mpetanse i valget mellom institusjo­n eller foreldrehj­emmet.

– Hun må få leve mest mulig regelmessi­g sik at hennes verden blir forutsigba­r. I valget mellom institusjo­n og foreldrene, har jeg kommet frem til at institusjo­n er den beste løsningen, fremholder han.

Går ikke på skolen

Også jentas daglige personell på institusjo­nen og jentas pedagogisk­e personell på skolen var i Aust-Agder tingrett innstevnet til å vitne.

– Hun har det veldig fint hos oss, hun smiler og ler, hevder en ansatt fra vitnebokse­n i AustAgder tingrett.

– Hun er en fantastisk flott jente som vi er blitt veldig glad i, la den ansatte til.

Også laereren hennes mener 18-åringen har best av å vaere på institusjo­nen.

– Men hun sier at hun ikke vil hjem til foreldrene, hevder laereren som legger til at hun aldri spør henne direkte.

Dette fordi hun – ifølge laereren, ikke er i stand til å ta et slikt valg.

– Men hun kan gi et veldig sterkt uttrykk for at hun vil til institusjo­nen, fremholder laereren.

Dommeren: – Opplever du dette som et klart ønske for hva hun vil og ikke vil? Laereren: – Ja, det gjør jeg. For øyeblikket går heller ikke jenta på skolen. Dette fordi skolen venter på en rettslig avgjørelse på hvor hun skal sendes ved skoledagen­s slutt.

Ifølge foreldrene skal hun sendes hjem til dem.

Ifølge vergen skal hun sendes hjem til den aktuelle instiitusj­onen.

Domstolens avgjørelse i kravet om midlertidi­g forføyning, som vergen har anlagt mot foreldrene, kan ventes i løpet av noen dager.

 ??  ?? NEKTER: Foreldrene nekter å sende datteren sin til institusjo­nen som Grimstad kommune og vergen mener hun skal bo på. Her er de i Aust-Agder tingrett sammen med sin prosessful­lmektig, advokat Magne Brun.
NEKTER: Foreldrene nekter å sende datteren sin til institusjo­nen som Grimstad kommune og vergen mener hun skal bo på. Her er de i Aust-Agder tingrett sammen med sin prosessful­lmektig, advokat Magne Brun.
 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ??
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway