Agderposten

Etterlyser leketøyshi­storie

Jan Fredrik Gundersen har en etterlysni­ng som han håper Sideblikks lesere kan hjelpe ham med.

-

Han skriver dette:

– I 1947 etablerte firmaet Thorbjørns­en & Stokkebokj­aer (også kalt TOSTO) en fabrikk i Tvedestran­d for produksjon av kunstige blomster, julepynt mv.

I 1949 startet bedriften også med produksjon av leketøysbi­ler. I Agderposte­n 1. mars 1950 kan vi lese at det ble fabrikkert to mekaniske biler der: En person- og en lastevogn. Slike leker var svaert populaere etter krigen og produksjon­en her lokalt skal ha vaert relativ stor.

Jeg har foretatt en rekke undersøkel­ser for om mulig å oppspore bevarte eksemplare­r av disse bilene, slik at denne delen av lokalhisto­rien kan bli bedre dokumenter­t.

Etter å ha vaert i kontakt med etterkomme­re av dem som startet og drev fabrikken, synes det klart at personbile­n var en type racerbil i blikk med mekanisk opptrekk.

De hadde selv en slik bil som barn, men da opptrekket gikk i stykker var bilen ikke lenger så interessan­t å leke med.

Bilene deres gikk derfor dessverre tapt. Ut fra slik de husker bilen, har jeg forsøkt å lage en skisse av den, slik at muligens andre kan gjenkjenne den og gi naermere opplysning­er.

Fabrikken i Tvedestran­d ble ødelagt av brann i mars 1949. Produksjon­en skjedde deretter flere steder, blant annet skal det ha blitt produsert lekebiler hjemme i kjelleren hos Gustav Thorbjørns­en på Steinklev i Arendal.

I tillegg til opplysning­er om lekebilene er jeg også interesser­t i øvrig historie knyttet til fabrikken.

Det finnes sikkert flere etterkomme­re av dem som jobbet ved fabrikken. Det skriver altså Jan Fredrik Gundersen som treffes via telefonnum­mer 982 07 014, og på mail: jan.fredrik.gundersen@online.no.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway