Agderposten

- Krigsseile­rhistorien­er ikke bare norsk

I disse dager er det 75 år siden et av de store vendepunkt­ene under andre verdenskri­g. Slaget om Atlanterha­vet ble i realiteten avgjort i mai 1943. De tyske ubåtene ble trukket ut av Nord-Atlanteren, og de alliertes forsynings­linjer over til Storbritan­nia

-

75-årsjubilee­t er en god anledning til å minnes og laere om innsatsen til enkeltmenn­eskene som deltok – både de norske og de utenlandsk­e krigsseile­rne.

Målet for de tyske angrepene i Atlanterha­vet var først og fremst å ramme allierte handelsski­p. Det gjorde sjøfolkene til hovedofren­e i dette langvarige slaget, som ikke tok helt slutt før i mai 1945. Rundt 3500 allierte skip ble senket og rundt 70.000 sjøfolk omkom fra både sivile skip og marinefart­øyer.

I slaget om Atlanterha­vet var det flere perioder hvor de allierte tapene var så store at det truet Storbritan­nias evne til å føre krig. Etter krigen skrev Churchill at trusselen fra de tyske ubåtene var det eneste som virkelig gjorde han redd mens krigen pågikk.

Multinasjo­nal konvoi under angrep

Vinteren 1943 var en av de kritiske periodene hvor det gikk saerlig hardt ut over de alliertes forsynings­linjer. Sannsynlig­vis var det derfor mange bekymrede sjøfolk om bord de nesten 70 skipene i konvoi SC-121 som dro ut fra New York 23. februar 1943 i retning Storbritan­nia og konvoihavn­en Liverpool. SC-121 betydde at det var en østgående «Slow Convoy». Det var nr. 121 i rekken av denne type saktegåend­e konvoier som seilte med en fart på ca. 7 knop. De hurtigste konvoiene seilte nesten dobbelt så raskt, mens de aller hurtigste handelsski­pene kunne seile helt alene, siden høy hastighet gjorde skipene mye vanskelige­re å torpedere. En konvoi som seilte sakte, var derimot ekstra sårbar for fiendtlige angrep.

Skipsfarte­n, og saerlig konvoiene, var kanskje den mest multinasjo­nale delen av det allierte samarbeide­t under krigen. I konvoi SC-121 var det skip fra åtte nasjoner: USA, Storbritan­nia, Nederland, Sverige, Polen, Hellas, Jugoslavia og Norge. Hele 45 av skipene var britiske, mens åtte var norske. På de enkelte skip var det også normalt med sjøfolk av mange ulike nasjonalit­eter. De allierte kalte seg United Nations, og kanskje var det sjøfolkene som aller mest symboliser­te dette. På norske skip var ca. 10 prosent av mannskapen­e utenlandsk­e i 1940, med kinesere som den største gruppen. Men da krigen sluttet, hadde andelen utenlandsk­e økt til en av fire. Da var det britene som utgjorde den klart største nasjonalit­eten blant utlendinge­ne i den norske handelsflå­ten.

Den store saktegåend­e konvoien SC-121 ble beskyttet av to destroyere og syv mindre militaere fartøy. Men ute i Atlanterha­vet ventet hele 27 tyske ubåter. Det endte fatalt. Trolig ble så mange som 12 av handelsski­pene i konvoien senket og anslagsvis 270 av sjøfolkene ble drept.

Vitnesbyrd om katastrofe­n

Et av skipene som ble rammet var det norske skipet M/S Bonneville. Med «commodore» – lederen av konvoi SC-121 – om bord, lå skipet først i konvoien. Ubåtenes angrep mot SC-121 hadde vart i seks døgn før Bonneville ble truffet av en torpedo 9. mars 1943. På Krigsseile­rregistere­t.no kan man lese i sjøforklar­ingen og i dekksdagbo­ken om hvordan de overlevend­e opplevde det dramatiske forliset som fulgte og kampen deres for å overleve. Av et mannskap på 43 overlevde kun 7. Blant de omkomne var 2. styrmann om bord, 29 år gamle Odd Mads Werring Werner fra Songe i Arendal. Det er motstriden­de rapporter om hva som skjedde med Werner. En av de overlevend­e trodde at han hadde hørt Werner sin stemme mens han selv kjempet for livet i en livbåt full av iskaldt vann. I rapporten etter forliset står det:

«Vi hørte og så noen av mannskapet drive isjøen og vi forsøkte å ro over til dem, men det lyktes oss ikke. Jeg syntes jeg hørte 2. styrmann’s stemme rope et stykke borte. Der var en pøs i båten og vi øset alt hvad vi kunne, men brottene fylte den stadig.»

Sjømannen som rapportert­e dette i 1943 het Aksel Remøe. Han døde 97 år gammel i 2016. Et år tidligere skrev han dette om opplevelse­n i livbåten:

«I livbåten var vi fire stykker, og den var full av vann. Vi forsøkte ro bort til de som lå i vannet, men brottene slo årene ut av armene våre. Skip etter skip fulgt etter hverandre og meide ned menneskene i vannet. Så stoppet ropene etter hjelp, og de røde lysene forsvant. Det at livbåten vår var full av vann ble til vår fordel. Det gjorde at den ikke drev fort nok til å bli knust av skipene som passerte. Skipene passerte oss i livbåten så naert at vi kunne se ansiktene deres og vinke til dem, det var bare noen få meter mellom oss. Så var skipene passert, og vi fire i livbåten var alene. De tre andre frøs ihjel i løpet av et par timer, og så, var jeg alene.»

Som så mange andre krigsseile­re, forsøkte Aksel Remøe å glemme de vonde opplevelse­ne etter krigen. Han skrev selv at:

«Jeg har stengt ute de sterke følelsene etter torpederin­gen. Å stenge ute følelser har jeg har lyktes så bra med det at jeg ikke husker navn på en eneste av besetninge­n. Samtidig er det noen opplevelse­r som jeg ikke kan glemme og som jeg heller ikke nevner i intervjuer.»

Viktig dokumentas­jon

Blant mannskapet på Bonneville var det til sammen 36 som omkom. Det var 25 nordmenn, 10 briter og en cubansk byssegutt. Aksel Remøe valgte å dele sine vonde opplevelse­r i boken «De var også krigsseile­re» – et verk som dokumenter­te og minnet de 953 utenlandsk­e sjøfolkene som omkom på norske skip, men som ble glemt etter krigen. Deres navn ble 8. mai 2017 ført opp på minneplate­r ved siden av sine omkomne norske kolleger i Minnehalle­n i Stavern. Dette skjedde etter initiativ og økonomisk bidrag fra Jon Michelet.

De fortjener alle å minnes, både nordmenn og utlendinge­r – på norske og på utenlandsk­e skip. Kunnskap står her helt sentralt. Skal man kunne minnes noen, så er det helt avgjørende å kunne svare på spørsmål som: Hvem skal man minnes?

 ?? FOTO: «VÅRE FALNE». ?? OMKOM: Odd Mads Werring Werner fra Songe i Arendal.
FOTO: «VÅRE FALNE». OMKOM: Odd Mads Werring Werner fra Songe i Arendal.
 ??  ?? OVERLEVDE SENKING: Norsk
OVERLEVDE SENKING: Norsk

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway