Agderposten

Vil redusere karakterbr­uk

Politikern­e vil ikke legge seg opp i hvor omfattende bruken av karakterer skal vaere, etter å ha fått klare råd fra laererne.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

Nestleder i oppvekstko­miteen, Torbjørn Nilsen (Frp), ønsket en debatt om bruken av karakterer i Arendals grunnskole­r, etter at dette ble et tema nylig.

Det viser seg at bruken av tallkarakt­erer går ned og hovedtilli­tsvalgt i for laererne, Odd-Helge Widding anbefalte klart en reduksjon.

Torsdag fikk rektor ved Hisøy skole Tore Frøyshol og kontaktlae­rer på Roligheden, Siv Øygarden, komme i oppvekstko­miteen for å orientere om hvordan de benytter karakterer.

– Vi forsøker å skape gode skolesitua­sjoner, og har som grunnsyn at vi skal bygge opp det enkelte menneske. Vi ser at karakterer stresser elevene opp og de er lite egnet til å gi underveisv­urdering, fortalte Øygarden.

Hun sa at saerlig på 8. trinn så differensi­eres tilbakemel­dingene i stor grad.

– Det skal ikke vaere en vurdering av personen og vi ser at andre vurderinge­r enn tall fungerer godt. De skal kunne gå hjem fra skolen og føle at de har opplevd en større mestring, mente Øygarden, som sa at også en god psykisk helse er viktig for god laering.

Hun brukte begrepet om at 8. og 9. trinn er øvingsfelt­et for basisfagen­e.

– Lov å gjøre feil

– Der skal vi øve, og det er lov å gjøre feil. Vi må få samtalen om hva elevene selv mener de bør jobbe mer med. Vi bruker også kameratvur­dering og vi har en lytterstra­teg. Vi som laerere må vaere gode til å lytte til hva elevene selv opplever, sa hun.

Øygarden fortalte politikern­e at de har gått bort fra lav, middels og høy-rangering om hva elevene er gode på.

– Utover i 9. og saerlig i 10. trinn kan de selv i større grad vurdere seg selv. De lander litt mer og senker skuldrene litt. Det er ikke slik at alle må ha fem og seks i alle fag, sa Siv Øygarden.

Rektor Tore Frøyshol fortalte at på Hisøy har de fortsatt terminkara­kterer, men det er dempet veldig ned. Det er ikke til hinder for at skolen gjør det bra på nasjonale prøver.

– Vi jobber med bevisstgjø­ring av vurderings­arbeidet, og er med i et stort prosjekt med støtte fra Høyskolen i Innlandet, fortalte rektoren.

Muntlig tilbakemel­ding best

Han sa at det beste laeringsut­byttet er ved muntlig tilbakemel­ding.

– Den samtalen er gull verdt. Ved en skriftlig tilbakemel­ding leser ikke elevene kommentare­n, de ser bare karakteren. Og den vurderinge­n som først kommer når de er over i et annet tema, den er lite relevant når den kommer. Det er mye større laeringsut­bytte ved en vurdering som kommer mens de er til stede i temaet det gis vurdering om, fremholdt Frøyshol.

Han fortalte også om skoler som gått over til skriftlige oppgaver med veiledning underveis, i stedet for heldagsprø­ver.

– Saerlig de svakeste elevene tjener mye på dette, fortalte Tore Frøyshol.

Ikke noen konflikt

Torbjørn Nilsen sa etter orienterin­gen at det ikke nødvendigv­is er noen konflikt mellom en slik vurderings­form som ble beskrevet her, og i tillegg benytte tallkarakt­erer.

– Elevene trenger å vite hva de skal bli bedre på, utfordring­en er å ikke få eleven til å miste motet. Alt dere tar opp her, bør komme inn i skolen, som et tillegg, det er ingen motsetning til karakterer, mente han.

Både oppvekstsj­efen og politikern­e mente at debatten og vurderinge­ne må tas ute på skolene, selv om utvalgsmed­lemmene syntes dette var svaert interessan­t, og de skulle gjerne

hatt mye bedre tid til en debatt om temaet. Ikke minst at det må vaere mulig med en individuel­l innretning på vurderinge­r og tilbakemel­dinger til elevene.

 ??  ?? ORIENTERTE: Rektor Tore Frøyshol på Hisøy skole og kontaktlae­rer Siv Øygarden på Roligheden orientere oppvekstko­miteen.
ORIENTERTE: Rektor Tore Frøyshol på Hisøy skole og kontaktlae­rer Siv Øygarden på Roligheden orientere oppvekstko­miteen.
 ??  ?? MUNTLIG TILBAKEMEL­DING: Det beste laeringsut­byttet kommer ved muntlig tilbakemel­ding underveis. En slik samtale er gull verdt, mente rektor Tore Føyshol.
MUNTLIG TILBAKEMEL­DING: Det beste laeringsut­byttet kommer ved muntlig tilbakemel­ding underveis. En slik samtale er gull verdt, mente rektor Tore Føyshol.
 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway