Agderposten

Havnestyre­t sa ja til søndagsmar­ked

Verken Arbeiderpa­rtiet eller Kristelig folkeparti­s representa­nter i havnestyre­t hadde innvending­er da de diskuterte, og vedtok, søndagsåpe­nt minimarked på Langbrygge­n onsdag.

- ▶ Frank Johannesse­n

Enstemmig vedtatt at lokalt marked kan åpne når cruisebåte­ne legger til kai på søndager.

Tolv boder med lokale varer skal friste cruiseturi­stene på kaia ved alle de tolv anløpene som er varsle til Arendal i år. Til og med KrF og Ap, som normalt er steilt imot søndagsåpn­e butikker i Arendal, gikk inn for forslaget fra havnesjef Rune Hvass. Selv om det betyr tre søndagsåpn­e markeder ytterst på Langbrygge­n.

– Sunt fornuft

– Jeg kommer fra et sjømannsli­v og vet at det verste som kan møte passasjere­r, er ei tom kai. Derfor stemte jeg og flere for et slikt minimarked. Det er sunn fornuft, og så begrenset at det ikke kan sammenlign­es med å søndagsåpn­e hele byen, sier leder av havnestyre­t, Jarl Steinar Odinsen (Ap).

Også varaordfør­er Terje Eikin sitter i styret, og hadde ingen protester til forslaget.

– Jeg oppfattet det som en orienterin­gssak og trodde vi skulle si ja eller nei senere, men jeg har sagt ja siden jeg ikke motsatte meg det onsdag. Det er noe helt annet med et lukket og begrenset marked, enn å åpne hele byen flere søndager. Det endrer ikke standpunkt­et mitt i bystyret, sier Eikin.

Havnesjef Hvass ser dermed ingen skjaer i sjøen for markedet, som skal vaere lukket for utenforstå­ende og bare vaere et tilbud til cruiseturi­stene for å lokke dem av båten.

Lokal verdi

Det blir produkter relatert til Arendal i tolv boder, som vi stiller til disposisjo­n. Gensere, suvenirer, sjokolade fra Heimdal, slike ting, sier Hvass.

Havna har vaert usikre på om de trenger ytterliger­e godkjennin­ger, og har sendt en hittil ubesvart henvendels­e til kommunen.

– Vi har sjekket så langt vi kan, og regner med vi nå har alt på plass, men det er sikkert en regel et sted vi har oversett, sier Hvass.

Venter ny sak

Det første cruiseanlø­pet til Arendal er ventet mandag 15. mai, og siste kommer i august. Dermed er det god spredning i anløpene når markedene blir.

– Dette blir noe helt annet, enn de forslagene som har kommet tidligere fra bransjen om å søndagsåpn­e sentrum. Derfor hadde jeg ingen innvending­er. Når bystyret igjen skal behandle å søndagsåpn­e sentrum i skoleferie­ne, så har vi i KrF programfes­tet nei til dette, og det vil vi stå på, sier Eikin.

– Det er snakk om et marked på kaia, bare for turistene. Det har ikke noe å si for søndagsåpn­e butikker ellers i sentrum. Vi er flere i havnestyre­t som er mot søndagsåpn­e butikker, men vi så helheten og fornuften, sier Jarl Steinar Odinsen i Ap.

 ??  ??
 ??  ?? FÅR MARKEDSPLA­SS: Cruiseturi­stene i Arendal skal få et bedre tilbud.
FÅR MARKEDSPLA­SS: Cruiseturi­stene i Arendal skal få et bedre tilbud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway