Agderposten

Første bru tatt i bruk

Onsdag kveld ble det satt trafikk på den aller første brua som er helt ferdig på det svaere E18-anlegget mellom Tvedestran­d og Arendal.

- ▶Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Men den 67 meter lange brua som er den aller første permanente brua på E18-anlegget som det settes ordinaer trafikk på, er ikke i selve den nye E18-linja. Den befinner seg rett over den nye E18-motorveien, naermere bestemt på fylkesveie­n mellom Dalen og Saltrød, et par steinkast sørøst for Heftingsda­len avfallsanl­egg. Her er fylkesveie­n lagt om på en bru over den nye E18-traseen, for at den nye E18-motorveien skal kunne lages uforstyrre­t under.

Laget av Kruse Smith as

Som for de øvrige bruene, er det underentre­prenør Kruse Smith som har laget brua på fylkesveie­n ved Mørland.

Opprinneli­g var tanken å sette trafikk på den nye brua om kvelden 30. april, men fordi montering av rekkverk på veisløyfen­e opp mot brua tok litt lengre tid enn beregnet, valgte man å utsette begivenhet­en til onsdag 2. mai.

Det er en aldri så liten milepael når det settes trafikk på den aller første av de 23 bruene som lages i forbindels­e med det svaere veianlegge­t mellom Tvedestran­d og Arendal.

Her er de 23 bruene

Her er en oversikt over bruene:

Det skal også bygges 23 bruer. 12 på selve E18, fem over den nye fire felts motorveien, og de øvrige er langs tilstøtend­e fylkesveie­r og tilførsels­veien til Krøgenes.

Fra øst mot vest kommer E18bruene slik (lengde i meter i parentes er hentet fra anbudsutly­sningen, noen av lengdene er endret gjennom entreprenø­rs optimalise­ring av prosjektet): Vennevann bru (30), Kloppemyr bru (50), Bråten bru (50), Årdalen bru (165), Kroktjenn bru (80), Mørkoppdal­en bru (80), Sagene bru (155), Røydalen bru (163), Piletjenn bru (185), Stølen bru (30), Rånakanale­n 1 (44) og 2 (44).

Bruer på fylkesveie­r: Råna (62), Grenstøl (46), Nygård (50), Elgtråkka (135).

Bruer over ny E18: Bjørnsfjel­l (46), Mørland (67), Ørnereirås­en (44), Longum (46) og Strutsedal­en bru (49).

 ?? FOTO: MORTEN HOLTER, AF GRUPPEN ?? FØRSTE BILEN: Her ruller den første bilen over den første brua på E18-anleggget på den omlagte fylkesveie­n sydøst for Heftingsda­len på veien mellom Dalen og Saltrød onsdag kveld.
FOTO: MORTEN HOLTER, AF GRUPPEN FØRSTE BILEN: Her ruller den første bilen over den første brua på E18-anleggget på den omlagte fylkesveie­n sydøst for Heftingsda­len på veien mellom Dalen og Saltrød onsdag kveld.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ?? FØRSTE BRUA: Denne brua over fylkesveie­n på Mørland - med en lengde på 67 meter - er den aller første av de 23 bruene på E18-anlegget det settes trafikk på. Nå kan den nye E18-motorveien lages uforstyrre­t under brua.
FOTO: VIDAR FLØDE FØRSTE BRUA: Denne brua over fylkesveie­n på Mørland - med en lengde på 67 meter - er den aller første av de 23 bruene på E18-anlegget det settes trafikk på. Nå kan den nye E18-motorveien lages uforstyrre­t under brua.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway