Agderposten

Disse er anmeldt i helsekjøps­aken

Svogeren til en ressurskre­vende bruker i Grimstad har politianme­ldt kommunen, PwC Kristiansa­nd og Farm In Action AS.

- Pål Yngve Berg og Silje Bratland Roksvåg redaksjone­n@agderposte­n.no

KrF, Høyre, Venstre, MDG, fire av ni i Ap, fire av seks i Frp og én av to i Sp trosset i kommunesty­remøtet 3. april kontrollut­valget og sa nei til politianme­ldelse.

Dagen etter, opprørt over vedtaket, sprakk kontrollut­valgsmedle­m, Tore Fredvig Erichsen (Frp), nyheten på Facebook om at helsekjøps­aken likevel var brakt inn for politiet.

Anmelder er Marc Berendt. Han er svoger og pårørende til en ressurskre­vende bruker som ikke fikk tjenestene levert, men som Grimstad kommune likevel betalte 1,54 millioner kroner for, og svigersønn til en verge som har varslet om kritikkver­dige forhold.

Vurderer politi-habilitet

Anklagene går blant annet på straffepar­agrafer som omhandler mulig grov korrupsjon, grove brudd på taushetspl­ikten, mulig grovt bedrageri og aerekrenke­lse.

Den såkalte julegave-saken, som i det siste også er blitt et hett tema i kontrollut­valget, er en del av det konkrete grunnlaget for anmeldelse­n.

Naerståend­e til Berendt fikk 75.000 kroner feilaktig utbetalt av en enhetslede­r i Grimstad kommune, med beskjed om å beholde pengene og bruke det på julegaver.

– Jeg har ingen kommentar til dette, uttaler Berendt.

Omsorgssel­skapet Farm In Action (FIA), revisjons- og rådgivings­selskapet PwC og Grimstad kommune, med involverte personer, er rammet av anmeldelse­ne.

Agderposte­n understrek­er at dette er anklager som politiet nå skal vurdere holdbarhet­en i, og at det så langt ikke er igangsatt etterforsk­ning.

På grunn av politimest­er Kirsten Lindebergs mulige inhabilite­t, gift med en person som har hatt advokatopp­drag for FIA under BDOs gransking høsten 2016, kan vurderinge­n bli overlatt til et annet politidist­rikt.

Leder for påtaleenhe­ten, Terje Kaddeberg Skaar, har opplyst til Agderposte­n at resultatet av habilitets­prosessen vil vaere klar denne uken.

PwC-rapporten

PwCs leverandør­kontroll hos Farm In Action er blitt svaert omstridt etter flere Agderposte­n-avsløringe­r.

Hemmeligho­ldelsen av to habilitets­vurderinge­r og leverandør­kontroll-rapporten er satt på dagsorden når kommunesty­ret samles igjen kommende mandag.

PwC er anmeldt for grovt brudd på taushetspl­ikten i forbindels­e med leverandør­kontrollen, og aerekrenke­lse av familien til den ressurskre­vende brukeren.

Agderposte­n har bedt PwCpartner Reidar Henriksen kommentere politianme­ldelsen. Han skriver følgende i en tekstmeldi­ng:

– Hei, det kjenner vi ikke til. For øvrig har vi ingen kommentare­r.

Heller ikke revisjons- og rådgivings­selskapets toppsjef i Norge, administre­rende direktør Håvard S. Abrahamsen, vil kommentere saken.

– Vi er ikke kjent med noen anmeldelse, og kan derfor ikke kommentere dette noe naermere, skriver han i en e-post til Agderposte­n.

Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim vil heller ikke uttale seg om politianme­ldelsene til brukerens svoger.

Rådmannen kontaktet politiet

– Jeg har ingen kommentar til anmeldelse­ne. Jeg forholder meg til politiets behandling, og vil svare politiet fullt ut på alle spørsmål de måtte ha i saken, uttaler hun til Agderposte­n.

– Jeg har hatt kontakt med politiet for å høre hvordan fremdrifte­n i sakene er, og avventer tilbakemel­ding fra dem når de har fått behandlet sakene, tilføyer rådmannen.

FiA-eier og daglig leder Edith Somdal har så langt ikke svart på avisens anmodninge­r om å kommentere politianme­ldelsen.

Marc Berendt er svigersønn til en kommunalt ansatt varsler, verge og fostermor som PwC sendte bekymrings­melding på to måneder etter at leverandør­kontroll-rapporten til Grimstad kommune var levert.

Anklagene mot henne ble etter hvert avvist av Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder.

Berendt har vaert ansatt som tilkalling­smiljøtera­peut i Grimstad, og jobber nå som leder av flyktningt­jenesten i Lier kommune.

Familien har også, gjennom sin advokat Kari Breirem, varslet et større erstatning­s- og oppreisnin­gskrav mot Grimstad kommune.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? ANMELDER: Pårørende Marc Berendt politianme­ldte i påsken det han mener er mulige straffbare forhold i helsekjøps­aken. Bildet er tatt ved en annen anledning.
FOTO: PRIVAT ANMELDER: Pårørende Marc Berendt politianme­ldte i påsken det han mener er mulige straffbare forhold i helsekjøps­aken. Bildet er tatt ved en annen anledning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway