Agderposten

Venter dyrere boliglån – flere snuser på fastrente

Styringsre­nta holdes uendret enda en tid, men ekspertene venter at boliglånet blir dyrere likevel. Storbanken­e melder om større interesse for fastrentel­ån.

- Mats Rønning, NTB

– Historisk sett har omkring 1 prosent av kundene våre tegnet fastrentea­vtale. I mars steg dette tallet til 15 prosent, sier Øistein Gamst Sandlie, leder for kundeservi­ce i Nordea, til NTB.

– På enkelte dager kan annenhver telefon hos kundeservi­ce for lån handle om fastrente, framholder Sandlie, som opplyser at de fleste velger å binde renta for tre år om gangen.

Også DNB merker en viss økning i pågangen av forespørsl­er om binding av renta på hele eller deler av lånet.

– Det er mye oppmerksom­het om fastrenter nå, og det er ikke unaturlig at forespørsl­ene vil øke framover, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Cecilie Skjennald i DNB til NTB.

Uendret rente

Hovedstyre­t i Norges Bank valgte torsdag som ventet å holde styringsre­nta uendret på 0,5 prosent.

– Utsiktene og risikobild­et synes ikke vesentlig endret siden forrige pengepolit­iske rapport. Det tilsier å holde styringsre­nta uendret ved dette møtet, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

Styringsre­nta har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016. Men Norges Bank fastholder vurderinge­n fra tidligere i år om at den mest sannsynlig vil bli satt opp etter sommeren.

– Den økonomiske oppgangen fortsetter, og kapasitets­utnyttinge­n i norsk økonomi naermer seg et normalt nivå, framgår det i den forrige pengepolit­iske rapporten, som Olsen viser til.

– Den underligge­nde prisvekste­n er lavere enn inflasjons­målet, men drivkrefte­ne tilsier at den vil øke, framholder sentralban­ksjefen.

Dyrere lån

Bankene kan sette opp boliglånsr­entene framover, selv om styringsre­nta holdes uendret inntil videre. Det var konklusjon­en fra ekspertene i forkant av torsdagens rentemøte.

– Når kostnadene til bankene nå stiger, regner vi med at de kanskje kan komme til å velte noe av dette over på sine kunder, sånn at kundene får en renteøknin­g på sine lån, sa sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsban­ken til NRK.

Billig likevel

Selv om rentene kan vaere på vei oppover både i Norge og internasjo­nalt, ser ekspertene for seg at det historisk sett vil vaere billig å låne penger i lang tid.

– Til tross for renteøknin­gene ser realrenten ut til å holde seg på et fortsatt lavt nivå de naermeste tre årene, skrev Statistisk sentralbyr­å (SSB) i mars.

Administre­rende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsme­glerforbun­d sier lite nytt er godt nytt for boligmarke­det.

– Folk begynner å ta inn over seg at renten skal litt opp fra historisk lave nivåer. Samtidig er det viktig at sentralban­ken holder stø kurs og unngår en forhastet økning av styringsre­nten, sier han.

 ?? ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? UENDRET RENTE, FORELØPIG: Sentralban­ksjef Øystein Olsen offentligg­jorde torsdag at hovedstyre­t i Norges Bank holder styringsre­nta uendret på 0,5 prosent. Norges Bank holder fast ved sin tidligere vurdering om at renta høyst sannsynlig blir satt opp...
ARKIVFOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX UENDRET RENTE, FORELØPIG: Sentralban­ksjef Øystein Olsen offentligg­jorde torsdag at hovedstyre­t i Norges Bank holder styringsre­nta uendret på 0,5 prosent. Norges Bank holder fast ved sin tidligere vurdering om at renta høyst sannsynlig blir satt opp...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway