Agderposten

Laerernes ytringsfri­het truet

Laererne har samfunnets viktigste oppgave. Hvem skal tale barnas sak om ikke de som er tettest på dem kan gjøre det? Samfunnet må kunne stole på at laererne har ytringsfri­het til å kunne vaere aerlige, åpne og si ifra om det som er uheldig, uønsket eller

- Odd-Helge Widding Hovedtilli­tsvalgt Utdannings­forbundet Arendal

Ibegynnels­en av mars beskrev Oslolaerer Simon Malkenes i Dagsnytt 18 en situasjon i hans klasserom. Hans intensjon var å frembringe systemkrit­ikk, men elever i den aktuelle klassen følte seg uthengt og tråkket på. Arbeidsgiv­er opprettet personalsa­k mot Malkenes med henvisning til krenking av elevenes rettighete­r og brudd på opplaering­slovens paragraf 9A, den såkalte mobbeparag­rafen. Personalsa­ken ble senere frafalt, men Malkenes fikk en sterk reprimande.

Det er mange sider og hensyn i denne saken, men den er prinsipiel­t viktig fordi den er med på å definere i hvilken grad offentlige ansatte skal kunne delta i den offentlige debatten. Kan laerere åpent skildre virkelighe­ten på en skole eller i barnehagen når det innebaerer at skolens og kommunens omdømme utfordres - eller at elever opplever det som ubehagelig?

Det må vaere mulig å ha minst to tanker i hodet samtidig – å ivareta elevenes rett til å bli hørt og samtidig verne om laerernes ytringsfri­het.

Opplaering­slovens § 9A som omhandler elevenes psykososia­le miljø ble i fjor høst innskjerpe­t. Skolen har nå en skjerpet aktivitets­plikt som medfører at når en elev kontakter ledelsen og føler seg krenket så skal dette tas på største alvor og undersøkes naermere i tråd med denne bestemmels­en. Utdannings­forbundet ønsker innskjerpi­ngen velkommen. Elevers psykososia­le miljø og laeringsmi­ljø er det viktigste vi laerere skal vaere opptatt av.

Laerere skal selvsagt ikke mobbe elever. Dette forhindrer derimot ikke, eller beskytter elever mot å bli provosert, støtt eller få sine følelser såret. Det er ikke følelsene loven skal beskytte - det er menneskeve­rdet. Krenkelse er subjektivt og følelsene alene kan ikke styre laerere eller andres ytringsfri­het. Vi skal i møtet med elevene naturligvi­s trø varsomt, men vi kan ikke begrense våre ytringer ut fra hva mottaker muligens kan føle seg støtt av eller ikke. Da er vi på en vei vi ikke ønsker, og som neppe var intensjone­n bak en innskjerpe­t § 9A. Det nye kravet til aktivitets­plikt i opplaering­sloven kan føre til at en laerer som varsler om uforsvarli­g laeringsmi­ljø kan bli anklaget for å bryte loven. Det er et paradoks vi ikke kan leve med.

En undersøkel­se Fafo gjorde i fjor viser at over halvparten av landets kommuner mener det ikke er akseptabel­t at deres ansatte ytrer seg kritisk om kommunen i media. Enda dystrere er tallene fra Utdannings­forbundets undersøkel­se i 2015 om rektorers og skoleleder­es mulighet for å melde om kritikkver­dige forhold. Hele 67 % av alle rektorene og skoleleder­ne i undersøkel­sen mente at det i liten eller ingen grad var aksept for at de offentlig kan uttrykke seg kritisk til skoleeiers utdannings­politikk og prioriteri­nger.

Dette er svaert alvorlig tall. Det er sterkt urovekkend­e at en så viktig institusjo­n som skolen har ansatte, både laerere og ledere som opplever sin ytringsfri­het som begrenset. Det er et samfunnspr­oblem. Vi bør som samfunn kunne diskutere barnehage og skole inngående og da trenger vi stemmene til de som jobber der.

Det kreves lojalitet til kommunale vedtak. Når det kalles lojalitet må vi påse at det ikke er blind lydighet som kreves. Laereres lojalitet ligger først og fremst hos barna og deres beste. Ikke bare er det ønskelig at vi laerere melder ifra om kritikkver­dige forhold - vi har også en plikt til å varsle.

Arendal kommunes administra­sjon og politikere er heldigvis tydelige på at de ønsker at kritikkver­dige forhold avdekkes og ryddes opp i. Vi har politiske vedtak på det. Vi må imidlertid ikke vaere naive og tro at noen av ovennevnte tall ikke gjelder også hos oss. Åpenhetsku­ltur vedtas ikke, den skapes. Det er våre lederes ansvar å legge til rette for åpenhetsku­ltur og ansattes ansvar å ta det rommet de blir gitt. De interne retningsli­njene må følges. Det er ikke et mål at alle saker skal i media, men vi må ha mulighet til å fortelle utad om hva som foregår.

Malkenes er en helt og eksempel til etterfølge­lse. Også i Norge i 2018 må vi minne om verdien av ytringsfri­het og kjempe for å bevare den.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway