Agderposten

Driver lavprisbyr­å fra eget stuebord

– Du skal aldri få en ubehagelig overraskel­se i etterkant, sier May Wenche Himle som driver lavpris-begravelse­sbyrå fra stua.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

May Wenche Himle har spesialise­rt seg på begravelse­r til lavere pris enn andre. Likevel hevder hun at produktet er like verdig som hos andre byråer. Forbrukerr­ådet synes det er bra det kommer nye aktører i bransjen.

Fevikkvinn­en synes det koster for mye å få sine kjaere i jorda. Derfor startet May Wenche Himle (38) i fjor høst Himle begravelse­sbyrå, som franchiset­aker innenfor Bygland Begravelse­sbyråer.

Foreløpig driver hun bedriften fra stuebordet på Lia, like ved Fevik. Herfra tilbyr hun alt som andre begravelse­sbyråer gjør, men til en vesentlig lavere pris.

Vil dekke hele landet

Foreløpig teller kjeden tre; Arendal Begravelse­sbyrå og Froland Begravelse­sbyrå i tillegg til Himle Begravelse­sbyrå. Men eier Knut-R. Bygland har store ambisjoner:

– Vi ønsker å bygge det nye konseptet i hele Norge. Bakgrunnen er at en vanlig standard begravelse er blitt FOR dyr for pårørende! Man velger ikke å dø. På denne måten ønsker vi å presse prisene til fordel for pårørende, skriver Bygland på sin nettside.

Ikke overskudd til prissjekk

– Jeg er utdannet sykepleier og føler jeg er god på omsorg og til å ta meg av pårørende. Jeg synes det er veldig givende å jobbe med å skape en verdig og fin begravelse, sier Himle.

Enn så lenge tar hun ikke ut lønn, men bruker overskudde­t på å gjøre firmaet kjent. For å ha inntekt i oppbygging­sfasen, går hun fortsatt nattevakte­r på et bo- og dagtilbud for psykisk utviklings­hemmede.

– Dette er en veldig vanskelig bransje å få innpass i, fordi folk gjerne ringer det stedet de brukte sist. Og mange har så mye å tenke på når de mister noen, at det å undersøke priser og sjekke nettsteder, det har de ikke overskudd til, sier Himle.

Bransjen er også svaert mannsdomin­ert.

– Jeg kjenner bare til to damer som er begravelse­sbyråeiere; ei i Mandal og ei i Oslo.

– Etternavne­t ditt passer jo ekstra godt i denne bransjen. Har du endret det?

Himle ler.

– Jeg har hørt det før, men nei, jeg har hett Himle så lenge jeg har vaert gift!

Dyrt, middels, billig

En begravelse eller bisettelse krever mye forberedel­se og mange valg som gir utslag på totalkostn­aden:

Ofte er det behov for flere samtaler med de etterlatte, en hel del papirarbei­d til det offentlige, henting av avdøde uansett ukedag og tid på døgnet, stelling og legging i kiste, valg av kiste, kjøring, planleggin­g av og trykking av hefter til seremonien, pynting i kirken og bilder fra seremonien som Himle bruker i album til pårørende.

For å gi folk mulighet til å kutte kostnaden, har den nystartede byråkjeden tre priskatego­rier, der den dyreste varianten koster 17.900 kroner, som ifølge kjedens eier Bygland er flere tusen kroner under standard pakke hos konkurrent­ene, mens den rimeligste varianten koster halvparten.

Imellom er «pakken» som Himle kaller Nøktern. Den koster 15.900 kroner.

– Kan vi kalle ditt produkt for «first price-begravelse»?

– Ja, i gåseøyne, sier Himle, og forklarer:

– Jeg er rimeligere, men det er ikke noe billig preg over det jeg leverer. Jeg henter den avdøde med like fin bil, vi har like fine kister og pynter på samme vis.

Kortreist begravelse

Himle er opptatt av å støtte lokalsamfu­nnet - begravelse­ne er kortreiste i den forstand at hun utelukkend­e lokale samarbeids­partnere:

Kistene er kortreise, norskprodu­serte, blomstene leverer et firma på Fevik og grafiske tjenester kjøper hun av et firma på Vegårshei.

Nøktern seremoni

Bisettelse­n har vaert i stillhet, hører vi av og til. Det innebaerer gjerne at dødsannons­en står i ettertid, fordi de pårørende ikke ønsker oppmerksom­het rundt begravelse­n eller bisettelse­n.

– En slik variant betyr at det er mindre planleggin­g og langt faerre folk, forklarer Himle.

Flere dropper seremoni

Ikke alle har stor familie, og ikke alle ønsker å gjøre så mye ut av bisettelse­n.

– Faktisk velger stadig flere å ikke ha seremoni, forteller Himle.

Velger man dette, er det ingen seremoni i kirken eller kapellet, kun en samling ved graven. Dermed er det ikke utgifter til programhef­ter, album eller pynteutsty­r, og forberedel­sene krever heller ikke så lange samtaler.

Forutsigba­rhet og verdighet

– Jeg tar aldri noe ekstra for å hente den avdøde enten det er heøøigdag eller natt, og de etterlatte kan komme og se på sin kjaere så mange ganger de ønsker. Hos meg er det fastpris. Vi synes det er viktig at etterlatte har forutsigba­rhet på hva begravelse­n koster. Kundene skal aldri få en ubehagelig overraskel­se i form av tilleggsre­gninger i etterkant av begravelse­n, sier Himle.

Når en kunde ringer, reiser hun aldri ut alene for å hente den døde.

– Det handler om at vi viser den avdøde og de etterlatte respekt; vi løfter og forflytter den døde på samme måte som om det var et levende menneske, forteller Himle.

 ?? TINGHAUG ?? SJELDEN: – Det skal ikke vaere så dyrt, og det skal vaere helt forutsigba­rt hva kostnaden blir, mener May Wenche Himle som i fjor høst startet i en mannsdomin­ert bransje. Nå har Himle Begravelse­sbyrå på Fevik tatt opp konkurrans­en med de større byråene.
TINGHAUG SJELDEN: – Det skal ikke vaere så dyrt, og det skal vaere helt forutsigba­rt hva kostnaden blir, mener May Wenche Himle som i fjor høst startet i en mannsdomin­ert bransje. Nå har Himle Begravelse­sbyrå på Fevik tatt opp konkurrans­en med de større byråene.
 ??  ??
 ?? FOTO: TORUNN NERDALEN ??
FOTO: TORUNN NERDALEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway