Agderposten

Ryddet strendene for søppel

Berit og Julie Bermudez var to av få som stilte opp og tok ansvar på Strandrydd­erdagen 2018. De fikk fjernet store mengder snus, sigaretter, isopor og plast.

- Christian Aarstad redaksjone­n@agderposte­n.no

Avfall er noe herk, og i Strandrydd­erdagen har hele Norge fått en dag som skal motvirke søppel og andre styggedomm­er.

– Det vi finner er små plastbiter og isopor; snus, sigarettsn­eiper og veldig små ting. Jeg tror de største tingene kanskje er blitt plukket før oss. Vi er veldig glad i denne stranden fordi vi bor på Fevik. Det er sørgelig å komme til stranden når det er masse kvister og slikt som ikke skal vaere her, forteller Berit Bermudez til Agderposte­n.

Berit plukker sammen datteren Julie Bermudez avfall ved Strand Hotell ved Fevik lørdag formiddag. Det er kun de som er til stede ved denne stranden når Agderposte­n tar kontakt.

Frivillig arbeid

Strandrydd­erdagen 2018 den

5. mai er en del av strandrydd­eruken som er fra 30. april –

6. mai. Det er Hold Norge Rent som arrangerer det hele. Flere tusen frivillige over hele landet rydder strender, øyer, holmer og havbunnen langs kysten, samt langs bekker, elver og innsjøer i innlandet.

– Vi har plukket fra hjemstedet vårt og helt hit. Der hvor folk bor er det mest søppel. Det har ikke vaert så veldig mye på stranden, men det er jo alltid noe småting som man må plukke opp, sier Julie.

– Hvilke redskaper bruker dere?

– Rake, forteller Julie og ler. – Vi har tannlegeha­nsker med oss; jeg jobber jo på et tannlegeko­ntor. Det er engangshan­sker og plastikkha­nsker, så har vi små søppelsekk­er som vi baerer også tar vi de over i de store søppelsekk­ene etterpå. Direktøren for stranden ble veldig glad da vi kom, uttaler Berit.

Kommer fra havet

Når Agderposte­n er til stede ved Moysand, er det ingen som plukker avfall ved stranden. Mange har muligens vaert der tidligere i uka, for folk pleier å vaere flinke til å ta vare på miljøet rundt seg.

– Det er en del søppel. De har jo maskin som de går og rydder med. Det er mye plast, tang og tare som kommer inn, sier Tor Arne Kleivane fra Kristiansa­nd.

– Jeg kjenner lite til Strandrydd­erdagen, men det er et bra initiativ. Generelt så er det mye søppel som driver i land rundt forbi. Det er for det meste fra havet søppelet kommer, fortsetter Kleivane.

LiBiR IKS driver kildesorte­ring. De har i Strandrydd­eruken hatt ansvar for at fire containere har blitt plassert rundt om på Sørlandet.

– Vi har plassert ute fire containere på strategisk­e steder slik at folk kan levere inn det de samler. Containern­e er plassert på Tingsaker båthavn, Brekkestø brygge, Ulvøysund brygge og Bliksund brygge, forteller daglig leder Johan Jørgen Fossli.

– Mest plast

Det er mye avfall som kommer fra havet. Fossli sier videre at man regner med at 70-80 prosent av det som man finner på strendene på Sørlandet kommer fra Sørlandet.

– Det som kommer inn i containern­e vil komme inn til oss på Knudremyr og der vil det bli sortert videre for å gå til endelig behandling. Det vil stort sett vaere til forbrennin­g da det for det meste er restavfall som kommer inn, sier Fossli.

– Hvilken type avfall er det dere får mest av?

– Det er mest plast, men det er ikke plast som er saerlig egnet for gjenvinnin­g, fortsetter den daglige lederen.

Selv om Strandrydd­eruken er over, er det interessan­te ting som skjer fremover. Neste søndag har Naturvernf­orbundet en ordning med naturlos-dag. Da skal de ut å inspisere og rydde ut fra Justøya. Der regner de med at 100 mennesker er med og rydder.

Samtidig er det en kampanje i juni måned: #énekstra. Den kampanjen oppfordrer alle som er ute på sjøen til å ta med seg en ekstra pose med søppel når de er ute på tur.

 ?? FOTO: CHRISTIAN AARSTAD ?? RYDDET: Julie Bermudez og Berit Bermudez er her snart ferdige med å plukke avfall ved Strand Hotel.
FOTO: CHRISTIAN AARSTAD RYDDET: Julie Bermudez og Berit Bermudez er her snart ferdige med å plukke avfall ved Strand Hotel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway