Agderposten

Frykt for økt ungdomsled­ighet i Midtøsten

Nesten en firedel av ungdommene i Midtøsten er arbeidsled­ige. Uten tiltak vil det hvert år komme nye millioner som ikke finner seg arbeid, ifølge IMF.

-

Advarselen er å finne i mairapport­en til Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) om de økonomiske utsiktene i regionen.

Ifølge IMF vil den nåvaerende jobbvekste­n ikke kunne redusere arbeidsled­igheten, som var en viktig grunn til at mange sluttet seg til masseprote­stene i Midtøsten under den såkalte arabiske våren i 2011.

IMF påpeker blant annet at land som er avhengig av oljeimport i Midtøsten og NordAfrika, trenger en vekst på 6,2 prosent i året for å holde den generelle arbeidsled­igheten på dagens 10 prosent. De må også greie å skape 25 millioner nye jobber i løpet av de fem neste årene, ifølge Jihad Azour, IMFs direktør for Midtøsten og Sentral-Asia.

Veksten for disse landene er ifølge IMFs utsikter ventet å forbli på dagens nivå, som er på drøyt 4 prosent.

Gjelden vokser

Kombinasjo­nen av høy arbeidsled­ighet og voksende statsgjeld er spesielt bekymrings­full når det gjelder landene i Midtøsten og Nord-Afrika, framholder Azour.

Han peker blant annet på at den gjennomsni­ttlige gjelden for oljeimport­erende land i regionen nå har passert 80 prosent av BNP.

Når det gjelder land som eksportere­r olje, har veksten variert sterkt de siste årene, i tråd med oljeprisen­e. Mens den var oppe i 5 prosent i 2016, så sank den til 1,7 prosent allerede året etter. IMF spår at veksten igjen vil ta seg opp til 3 prosent i år og 3,3 prosent neste år.

Oljeprisen­e ligger nå på rundt 75 dollar fatet, mot under 30 dollar fatet i begynnelse­n av 2016.

– Trenger reformer

Men det bør ikke bli en hvilepute, ifølge IMF, som i stedet anbefaler landene å benytte de gode tidene til å gjennomfør­e økonomiske reformer.

– Blant reformene som kreves, er flere tiltak som skal føre til at energisubs­idiene fjernes helt, samt endringer av pensjonsog trygdesyst­emer, deriblant en revisjon av pensjonsal­deren, heter det i rapporten.

At gjelden øker raskt i mange av landene i regionen, er ifølge IMF grunn til bekymring.

Golflanden­e Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater opplevde at veksten krympet med 0,2 prosent i fjor.

For Saudi-Arabia var nedgangen på 0,7 prosent. I år er det ventet at den igjen vil vokse.

(NTB-AP-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? VIL BLI MINDRE OLJEAVHENG­IG: Saudi-Arabia får skryt fra IMF for å ha tatt grep for å bli mindre avhengig av olje og for å sikre budsjettba­lanse innen 2023. På bildet, saudiske menn filmer wrestling-arrangemen­tet «Greatest Royal Rumble» i Jiddah 27....
FOTO: AP/NTB SCANPIX VIL BLI MINDRE OLJEAVHENG­IG: Saudi-Arabia får skryt fra IMF for å ha tatt grep for å bli mindre avhengig av olje og for å sikre budsjettba­lanse innen 2023. På bildet, saudiske menn filmer wrestling-arrangemen­tet «Greatest Royal Rumble» i Jiddah 27....

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway