Agderposten

Leger gjør seg klare til fødsler etter overgrepen­e

Det er snart ni måneder siden rohingyaen­e flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Mange kvinner skal ha blitt voldtatt under flukten, og nå er de høygravide.

-

Leger gjør seg i disse dager klare til å ta imot de nyfødte barna i flyktningl­eirer i Bangladesh, opplyser Leger Uten Grenser.

– Vi stiller opp med medisinsk hjelp, men også psykologis­k hjelp. Vi hjelper på sykehusene, men har også mobile enheter, som opplyser om at kvinnene kan få hjelp, sier Jesper Brix, direktør i den danske delen av Leger Uten Grenser (MSF).

MSF har ikke konkrete tall på hvor mange kvinner som er blitt gravide som følge av overgrep. Men klinikker i flyktningl­eirene har behandlet over 300 personer som har vaert utsatt for seksuell vold fra 25. august i fjor til 31. mars i år, ifølge hjelpeorga­nisasjonen. Enkelte av ofrene skal vaere helt nede i niårsalder­en.

– Da det er mye stigmatise­ring og skam forbundet med det, er det vanskelig å komme med presise tall, men gjennom vitnesbyrd­ene vi har samlet inn, tyder mye på at en del kvinner er blitt utsatt for seksuell vold under flukten, sier Brix.

Han sier at de også tar høyde for at noen av kvinnene ikke ønsker å beholde de nyfødte barna, derfor blir det i samarbeid med andre organisasj­oner lagt til rette for at noen av dem kan få pleiefamil­ier eller bli adoptert.

Over 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar etter at haeren satte i gang en omfattende militaerop­erasjon mot folkegrupp­en nord i delstaten Rakhine.

Myanmar har avvist anklagene om drap og voldtekter.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? PÅ FLUKT IGJEN: Kvinner og barn fra rohingya-minoritete­n. Disse har flyktet til New Delhi i India.
FOTO: AP/NTB SCANPIX PÅ FLUKT IGJEN: Kvinner og barn fra rohingya-minoritete­n. Disse har flyktet til New Delhi i India.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway