Agderposten

Trygve Hegnars eiendomssk­att og Ola Hvermannse­ns skattelyst

-

▶Trygve Hegnar har gjennom sitt selskap Periscopus sendt klage til Tvedestran­d kommune over et eiendomssk­attekrav på 600 kroner, meldte Agderposte­n før helgen. Allerede i fjor meldte vi at Hegnar ville slippe Tvedestran­ds nye hytte-eiendomssk­att, fordi den fasjonable eiendommen på Lyngør han benytter som fritidsbol­ig, er regulert som naeringsei­endom. Og naeringsei­endom slipper eiendomssk­att i Tvedestran­d. «Hotellet» på Lyngør er i dag ikke i kommersiel­l drift, men leies bare ut til Hegnar-familien som også eier hotelleien­dommen gjennom sitt selskap.

▶Når Tvedestran­d kommune nå likevel har sendt eiendomssk­attekrav til Hegnar, er det fordi den lille brygga han bruker, ligger i et område som er regulert til bolig, og ikke til naering. Men Hegnars mann som har klaget på vegne av selskapet, viser til at brygga i lange tider er brukt av naeringsei­endommen, og at det dermed er prinsipiel­t feil å ilegge den eiendomssk­att.

▶At Hegnar benytter muligheten regelverke­t gir til å slippe ganske mange tusen kroner i årlig eiendomssk­att for eiendommen han ferierer på, skal man nok ikke fortenke ham i. Med dette fritaket som bakteppe, må man også anta at Hegnar har tenkt på hvordan den nye klagen på en skattleggi­ng av den lille brygga vil kunne virke inn på hvilket syn hans medferiere­nde på Lyngør har til sin hyttenabo, og vurdert dette opp mot betydninge­n av å få gjennomsla­g for det prinsipiel­le i denne saken.

▶En helt annen sak, er at Hegnars eiendomssk­attefritak på Lyngør utvilsomt er et eksempel på et urimelig utslag av hele eiendomsbe­skatningen. Vi har i denne spalte tidligere påpekt at folks skattebeta­lingsvilje henger sammen med opplevelse­n av skattesyst­emet oppleves sånn noenlunde rettferdig. Det bidrar utvilsomt ikke Hegnars skattefrit­ak i Tvedestran­d kommune til.

▶Vi har også uttrykt oss kritiske til praktiseri­ng av eiendomssk­attordning­en generelt. Den gir ofte svaert urimelige utslag når det gjelder nivå og ilagt skattebelø­p sammenhold­t med inntekt og skatteevne. Og fremholdt at skatt generelt sett bør vaere et nasjonalt anliggende, og ikke overlates til kommunene, som velger svaert ulikt nivå og praksis.

 ?? ARKIVFOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD ?? NAERINGSEI­ENDOM; IKKE HYTTE: Trygve Hegnar avbildet i sitt ferieparad­is på Lyngør. Det tidligere hotellet er regulert som naeringsei­endom, og slipper dermed Tvedestran­d kommunes nye hytteeiend­omsskatt. Nå har Hegnar-familiens selskap Periscopus, som...
ARKIVFOTO: STEIN HARALD ØIGÅRD NAERINGSEI­ENDOM; IKKE HYTTE: Trygve Hegnar avbildet i sitt ferieparad­is på Lyngør. Det tidligere hotellet er regulert som naeringsei­endom, og slipper dermed Tvedestran­d kommunes nye hytteeiend­omsskatt. Nå har Hegnar-familiens selskap Periscopus, som...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway