Agderposten

Opprydding gjelder ikke bare plast

-

Når vi ser opp mot himmelen i våre boligfelt kan vi se hvordan kommunikas­jonen har utviklet seg i de siste åren. Vi ser at mengden av kabler i luften har hatt en vekst som ikke står tilbake for mengden av plast i havet.

Vi ser telefonkab­ler, datakabler, nye datakabler, spesialkab­ler og litt til som pynter opp miljøet.

For min egen del har jeg følgende kabler til huset: strømkabel, fiberkabel, fasttelefo­n (ikke i bruk) kobberkabe­l til data (ikke i bruk).

Dette betyr at halvparten av kabler ikke er i bruk men henger der allikevel.

Jeg husker hvordan utviklinge­n på telekommun­ikasjon endret seg i gamle dager.

Tidligere var det en ledning til hver telefon, og resultatet var en mengde ledninger, men når det ble teknisk mulig å kjøre flere telefoner på en ledning ble plutselig mengden av ledninger i luften voldsomt redusert.

For å undersøke muligheten å få redusert unødvendig­e kabler i luften kontaktet jeg Telenor, og spurte om jeg kunde fjerne kabelen til fasttelefo­n, og ble henvist til «Bestilling som privatpers­on»

På dette stedet fant jeg informasjo­n om hvilke entreprenø­rer jeg kunde kontakte og at bestillere ble fakturert før det som må utføres. Jeg forstår det slik at jeg er bestiller.

Dette viser, at hvis alle leverandør­er av datatjenes­ter følger denne linje er nye abonnement gratis, men at fjerning av gamle kabler påligger kunden.

Dette kan bli dyrt. Kenneth Waleryd

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway