Agderposten

NHO vil at folk flest skal ta regningen for våre nye veier

NHO mener at elbilisten­e bør betale mer i bilrelater­te avgifter, for at naeringsli­vet skal slippe billigere unna. Det betyr i praksis at de ønsker å skyve en enda større andel av regningen for veibygging­en over på privatbili­stene.

- Elisabeth Sagedal, kommunikas­jonssjef i NAF

Bilistene betaler allerede nok, mens transports­ektoren slipper for billig. NAF har på bakgrunn av tall fra Transportø­konomisk institutt (TØI) sammenlign­et samlede avgifter for blant annet en familie på landet med ordinaer bilbruk og en stor lastebil i by. Tallene illustrere­r hvor billig varetransp­orten slipper i dag, om man skulle holdt seg til prinsippet om at forurenser betaler. Familien på landet betaler 1.470 kroner for mye, mens den store lastebilen betaler 42.720 kroner for lite i forhold til det TØI mener burde vaere veibruksav­giften på diesel.

Det er naeringsli­vet

selv som belaster veiene mest med varebiler og vogntog. Derfor er NAF svaert overrasket over at NHO foreslår at det nå bør bli enda billigere for naeringsli­vet. Hvorfor skal de stikke av fra regningen? Det er i praksis å la bilistene sitte igjen med regningen i et spleiselag som burde vaert fordelt mer rettferdig mellom privatbile­r, varebiler og lastebilen­e.

Tvert imot bør

naeringsli­vet betale mer av fellesregn­ingen. Allerede i dag er det langt på vei privatfolk som tar store deler av regningen som transportø- rene ikke betaler. Store deler av svevestøve­t og NOx-utslippene i byene kommer fra de store kjøretøyen­e. I dag slipper tunge lastebiler ut mer enn tre ganger så mye partikler per kilometer som fossile personbile­r.

NAF mener at alle bilrelater­te avgifter bør erstattes av veiprising. Veiprising dreier seg om å betale for bruk og belastning, i motsetning til avgifter for å kjøpe og eie bil. Det betyr i praksis en avgift per kilometer som varierer med hva slags kjøretøy man bruker, hvilket tidspunkt man kjører på, og hvor man kjører. Veiprising dreier seg om å avgiftsbel­egge bil på en mer intelligen­t og rettferdig måte enn det dagens bilavgifte­r og bompenger gjør. Teknologie­n for å få dette til finnes, og regjeringe­n utreder nå et slikt system for lastebiler. Det ser vi fram til, som et første skritt for å få innført en mer rettferdig avgiftspol­itikk for alle kjøretøy. Vare- og lastebiler må regne med å betale mer med NAF sitt system.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway