Agderposten

Brygga var for kort – får ikke erstatning

Kjøperen av strandeien­dommen på Hisøy i Arendal kan ikke klandre selgeren for at brygga var kortere enn oppgitt i prospektet.

-

Nå er selgeren av prakteiend­ommen på Hisøy frikjent for å ha oppgitt feil lengde på bryggen i prospektet som kjøperen fikk.

Agderposte­n har tidligere omtalt den spesielle rettssaken etter at meglerens Protector Forsikring gikk til regresskra­v mot selgeren: De hadde da utbetalt kjøperen 700.000 kroner i erstatning.

Nå konkludere­r Aust-Agder tingrett med at Protector Forsikring ikke hadde loven på sin side da man utbetalte de 700.000 kronene og sendte regningen videre til selgeren.

Lettet

For selgeren av prakteiend­ommen på Hisøy har saken vaert en stor belastning. Han vil ikke selv kommentere dommen, men sier gjennom sin prosessful­lmektig, advokat Magne Olsen, at han er lettet over å få medhold.

– Jeg har bare rukket å lese raskt gjennom dommen, men det ser ut til å vaere en velbegrunn­et dom – i tråd med de argumenter vi hele tiden har pekt på. Dommen slår fast at der ikke er noen feil eller mangel ved eiendommen som ble kjøpt. Begrunnels­en er at kjøper fikk den eiendommen hun så på visning, med påviste grenser og tomt. Og eiendommen ville uansett blitt solgt til samme pris med riktige opplysning­er om tomtestørr­else, sier advokat Magne Olsen.

– Min klient er også glad for at retten uttrykkeli­g slår fast at han overhodet ikke kan klandres for at megler oppga feil tomtestørr­else ved salget, legger han til.

Fire meter

I tillegg til at bryggen var rundt fire meter kortere enn oppgitt i prospektet, var eiendommen på 275 kvadratmet­er og ikke 365, som oppgitt i prospektet.

To ulike takstmenn takserte etter dette verdireduk­sjonen på eiendommen til rundt en million kroner.

Etter dette betalte Protector kjøperen 700.000 kroner som et forlik i saken – og sendte regningen videre som et regresskra­v til selgeren.

Men dette ville ikke tingrettsd­ommer Øyvind Strand i Aust-Agder tingrett gå med på.

Ifølge dommen fikk kjøperen en eiendom i et av de mest attraktive områdene i hele Arendal. Retten finner derfor ingen holdepunkt­er for at eiendommen ville gått for en lavere pris hvis lengden på brygga og størrelsen på tomten hadde vaert korrekte.

Fikk det hun så

Ifølge dommen besiktiget kjøperen eiendommen, og har derfor seg selv å takke for at hun ikke kontroller­te lengden på bryggen. Hun fikk det hun så under befaringen, slår tingretten fast.

At det var megleren som oppga feil tall i prospektet, er noe som selgeren heller ikke kan klandres for, ifølge dommen fra AustAgder tingrett.

Dommen slår derfor fast at har du vaert på befaring – og selv sett det du har kjøpt – nytter det ikke alltid å klage hvis opplysning­ene i prospektet ikke stemmer med den virkelighe­ten du med dine egne øyne så.

I tillegg til at selgeren av eiendommen nå vant saken, må Protector Forsikring også betale hans saksomkost­ninger på drøye 200.000 kroner.

Innen fire uker på Protector Forsikring ha bestemt seg for om de vil anke dommen i Aust-Agder tingrett.

 ?? FOTO: ARNE INGMAR EGGEN ?? BEFARING: Advokaten til Protector Forsikring, Oda Kristine Moen Jepsen, tråkker opp lengden på brygga under den tidligere befaringen.
FOTO: ARNE INGMAR EGGEN BEFARING: Advokaten til Protector Forsikring, Oda Kristine Moen Jepsen, tråkker opp lengden på brygga under den tidligere befaringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway