Agderposten

Rørt over ungt engasjemen­t

At de unge jentene engasjerer seg i krigshisto­rien, rører motstandsm­annen Kaare Dyvik (95).

- Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

En ellers verdig og fin markering ble delvis ødelagt av at noen hadde stjålet mikrofonen som skulle brukes under de to markeringe­ne i Grimstad. Saerlig på Dyviks plass, rett ved lyskrysset, overdøvet trafikken den flotte talen til ungdomssko­leelevene Iman Tobi og Alexandra Jaylin Aasen.

Men at de hadde satt seg så godt inn i hva som skjedde under de fem vonde årene da landet var okkupert og svaert mange, ikke minst familien Dyvik, ble hardt rammet, rørte den siste gjenlevend­e av Dyvikbrødr­ene, Kaare, som bare var 17 år i 1940.

– Det er så flott at de engasjerer seg, vi må aldri komme dit igjen at vi blir ofre for en brutal militaerma­kt fordi vi ikke er forberedt og ikke har forsvarsev­ne, sa Dyvik til Agderposte­n etter seremonien.

Sammen med medelevene Frida Folkmann og Helena Tomstad, la de vekt på at selv om det føles lenge siden for dem som er så unge, er det fortsatt noen blant oss som opplevde krigen.

Minnet om hvor heldige vi er

Og vi skal ikke langt før det fortsatt er mange som er utsatt for krig, terror, tortur og undertrykk­else.

Iman Tobi minnet tilhørerne på hvor ufattelige heldige vi er som har vår frihet i behold, nettopp på grunn av alle som sto opp mot nazistenes terrorveld­e.

Og de siterte Arnulf Øverlands kjente «Du må ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv».

Ved Sjøkrigsmo­numentet talte Folkmann og Tomstad, for øvrig oldebarnet til krigshelte­n Gunvald Tomstad.

– Har laert lokal krigshisto­rie

– Vi har lite om krigen på skolen, men har laert mye i et lokalt prosjekt om lokal krigshisto­rie, fortalte de.

De snakket om de store påkjenning­ene sjøfolkene var utsatt for og hvor lang tid det tok før de fikk sin velfortjen­te heder for innsatsen.

Jentene leste opp navnene på de fra Grimstad som ble henrettet under krigen, og sjøfolkene som omkom.

8. mai er også veteranene­s dag, og FN-veteran fra Libanon, Fin Johan Prydz talte for veteranene og la ned blomster på Dyviks plass.

Det var mange fremmøtte ved den verdige markeringe­ne som Norske Reserveoff­iserers Forbund, Forsvarsfo­reningen og Sjømannsfo­reningen står bak.

Flere bilder på agderposte­n.no

 ??  ?? RØRT: Motstandsm­annen Kaare Dyvik satte stor pris på talen og engasjemen­et til Iman Tobi og Alexandra Jaylin Aasen som talte og la ned blomster på Dyviks plass der familien som ble så hardt rammet under krigen bodde. Marineløyt­nant Tore Eikenes var med og arrangerte minnemarke­ingen som ble rammet av tyveri da noen stjålet mikrofonen rett før det startet.
RØRT: Motstandsm­annen Kaare Dyvik satte stor pris på talen og engasjemen­et til Iman Tobi og Alexandra Jaylin Aasen som talte og la ned blomster på Dyviks plass der familien som ble så hardt rammet under krigen bodde. Marineløyt­nant Tore Eikenes var med og arrangerte minnemarke­ingen som ble rammet av tyveri da noen stjålet mikrofonen rett før det startet.
 ??  ?? ETT MINUTTS STILLHET: Rolf Svendsen og Arne Braathu (delvis skjult), Helena Tomstad og Frida Folkmann etter kransenedl­eggelsen.
ETT MINUTTS STILLHET: Rolf Svendsen og Arne Braathu (delvis skjult), Helena Tomstad og Frida Folkmann etter kransenedl­eggelsen.
 ??  ?? HEDRET VETERANENE: Fin Johan Prydz la ned blomster.
HEDRET VETERANENE: Fin Johan Prydz la ned blomster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway