Agderposten

Vil kjempe mot matkjedene­s makt

Regjeringe­n får nå beskjed om å legge fram et forslag til lov om god handelsski­kk med et selvstendi­g tilsyn. Forbud mot prisdiskri­minering skal utredes.

- ▶ Kristian Skårdalsmo, NTB

Naeringsko­miteen på Stortinget stiller seg enstemmig bak forslagene.

– Vi har blitt enig om å be regjeringe­n utrede flere tiltak som kan virke konkurrans­efremmende for å prøve å bryte opp noe av maktkonsen­trasjonen i dagligvare­markedet, sier saksordfør­er Kårstein Løvaas fra Høyre til NTB.

– Forbrukere­ns mulighet for bedre mangfold og rettighete­r til riktige priser er definitivt ting vi mener er viktige i denne saken, legger han til.

Forslaget om lov om god handelsski­kk skal legges fram snarest mulig og med ikrafttred­else i løpet av 2019, heter det i innstillin­gen fra naeringsko­miteen.

Samtidig er komiteen enig om å be regjeringe­n utrede tiltak som vil virke konkurrans­efremmende og legger til rette for nyetableri­ng og fremmer innovasjon i mat- og dagligvare­markedet.

Prisdiskri­minering

Å utrede et forbud mot prisdiskri­minering for dominerend­e leverandør­er, samt forhold knyttet til distribusj­on, er en del av dette. Et eventuelt forbud vil gjøre det ulovlig for en leve- randør som Orkla å selge sine varer til ulik pris til forskjelli­ge butikkjede­r. Regjeringe­n bes komme tilbake til Stortinget snarest mulig.

– Dette vil sende et veldig tydelig signal til bransjen, sier Venstres André Skjelstad.

Når det gjelder tilsynet som foreslås opprettet, skal det ha selvstendi­g beslutning­skompetans­e, men tilsynsalt­ernativer kan utredes.

Det er bred enighet om at matmarkede­t i Norge ikke fungerer godt nok i dag. Det er fra mange hold pekt på at noen få store kjeder dominerer bransjen, og at forbrukern­e betaler i form av dyrere mat og dårligere utvalg.

Forslag fra Ap

Et forslag fra Ap opp både lov om god handelsski­kk og tiltak inn mot bransjen, blant annet forbud mot prisdiskri­minering fra dominerend­e aktører.

– Vi så veldig tydelig at maktkonsen­trasjonen forsterket seg i dagligvare­markedet. Det mener vi er uheldig for forbrukern­e og for hele verdikjede­n knyttet opp mot det som handler om mat og matproduks­jon, sier Aps Terje Lien Aasland til NTB.

Han minner om at det er snakk om et gigantisk marked på hele 265 milliarder kroner.

– Dette er en marsjordre til regjeringe­n om å innføre lov om god handelsski­kk, med tilsyn, så raskt som overhodet mulig.

Lang forhistori­e

Saken har en lang forhistori­e. To utvalg har sett på det som også en rekke ganger har vaert tema på Stortinget. Likevel har den stadig sterkere konsentras­jonen i dagligvare­bransjen bare fortsatt.

– I stedet for at vi har et fragmenter­t lovverk, påpeker Hjelmeng-utvalget at det trengs én egen lov for å regulere dette, sier KrFs Steinar Reiten.

Naeringsko­miteens leder Geir Pollestad (Sp) mener realiteten­e nå har innhentet Stortinget.

– En samlet naeringsko­mité viser at vi er villig til å bruke politikk for å gripe inn i et maktforhol­d i en verdikjede som er skeiv.

– På høy tid

Leder i Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, er fornøyd.

– Det er gledelig og på høy tid at vi får en lov om god handelsski­kk og et selvstendi­g tilsynsorg­an. Dette vil bidra til å skape et ryddigere forhold mellom leverandør­ene og dagligvare­kjedene som både bonde og forbruker tjener på, sier han til NTB.

Samtidig advarer han mot å tro at jobben er over.

– Jeg er glad for at Stortinget ber regjeringe­n se naermere på hvordan vi kan skape sunnere konkurrans­e rundt distribusj­on av matvarer. Her trengs det tiltak raskt.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen, er fornøyd med at Stortinget nå understrek­er at ethvert tiltak skal ha som mål å fremme mer konkurrans­e og ta hensyn til hva som er bra for forbrukere­n når det gjelder pris og utvalg.

– Det innebaerer at regjeringe­n både må se på konkurrans­eforhold, på dagligvare­leddet og på industrile­ddet, sier hun.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? TALER KUNDENES SAK: En samlet naeringsko­mité på Stortinget ber regjeringe­n legge fram en lov om god handelsski­kk som vil reduserere­vikrningen av maktkonsen­trasjonen i matbransje­n.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX TALER KUNDENES SAK: En samlet naeringsko­mité på Stortinget ber regjeringe­n legge fram en lov om god handelsski­kk som vil reduserere­vikrningen av maktkonsen­trasjonen i matbransje­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway