Agderposten

Høyt spill gir en litt mer utrygg verden

-

Håpet steg etter bildene av to koreanske ledere som omfavnet hverandre på grensen mellom de to landene som formelt sett fortsatt er i krig med hverandre. Og håpet steg ytterliger­e etter nyheten om Trumps foreståend­e toppmøte med den nordkorean­ske diktatoren Kim Jong-Il, som bare kort tidligere skapte stigende frykt over store deler av kloden med sine atomprøves­prengninge­r.

så: Denne uken kom nyheten om at USAs president Donald Trump har bestemt seg for å skrote atomavtale­n med Iran. For så vidt ingen stor overraskel­se, all den tid Trump har skjelt ut avtalen som «en katastrofe» siden lenge før han flyttet inn i det ovale kontor. Selv ikke sterk appell fra Frankrikes president Emmanuel Macron under besøket i USA i forrige måned, har fått Trump på bedre tanker. Viselig anmodet Macron om at man uansett bør vente til man har et bedre alternativ på bordet før man skroter den viktige avtalen om utviklings­begrensnin­g og overvåking.

har Trump demonstrer­t enda en gang overfor sine allierte i Europa at han fortsatt vil treffe sine beslutning­er etter sin egen ustabile innfallsme­tode, fremfor å lytte til gode og velbegrunn­ede råd fra Macron, Merkel og andre europeiske statsleder­e. Og igjen blir det klarere at tiden med USA som samlende kraft i vestlig internasjo­nal politikk, og den fremste stabiliser­ende faktor blant Nato-landene – er slutt for overskueli­g fremtid.

må Europa selv fremstå med egen kraft og klokskap i en dessverre stadig mer ustabil verden. Mens noen spår økt krigsfare etter Trumps beslutning, er det andre som insisterer på å se muligheter. Proklameri­ngen fra Irans president om at de akter å gå videre med avtalen uten USA, gir et lite håp. Og at statsleder­e i EU har samlet gitt uttrykk for at de fortsatt slutter opp om JCPOA-avtalen der også Kina og Russland er partnere, styrker håpet enda litt.

beslutning offentligg­jøres få dager etter at Israels statsminis­ter Benjamin Netanyahu hevdet å ha bevis for at Iran ikke holder avtalen – påstander som er tilbakevis­t av Det internasjo­nale atomenergi­byrået (IAEA).

den annen side påpekes at Iran i ly av den omstridte atomavtale­n, har fortsatt sin aggressive politikk i regionen: De har anslagsvis over 70.000 egne soldater i Syria til støtte for den forhatte diktatoren Assad, og det hevdes at de finansiere­r flere hundre tusen Assad-støttede styrker i landet. Dermed er Iran i ferd med å skaffe seg stadig større kontroll i et sammenheng­ende landområde mellom seg selv om nettopp Israel. Noe som forklarer Netanyahus utspill. Og eskalering­en natt til torsdag, da Iran angivelig først skjøt raketter mot Golanhøyde­ne, og Israel svarte med raketter mot iranske mål i Syria, gir grunn til stor uro.

tolker Trumps beslutning som et forsøk i kjølvannet av sin foreløpige suksess med Kim Jong-Ilkontakte­n – på å oppnå en enda bedre avtale, som retter opp svakheter i 2015-avtalen.

kan det fremstå som en aktverdig begrunnels­e. Men med ustabilite­ten i Midtøsten og utsikten til et enda mer aggressivt Iran utenfor atomkontro­ll som bakteppe, fremstår det nokså tydelig at Trumps siste utspill har gjort kloden til et enda litt mer utrygt sted.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? ADVARTE: Frankrikes president Emmanuel Macron (til venstre) advarte USAs president Donald Trump mot å trekke seg fra atomavtale­n med Iran da de to møttes i USA i forrige måned. Her på en pressekonf­eranse i Det hvite hus 23. april.
FOTO: NTB SCANPIX ADVARTE: Frankrikes president Emmanuel Macron (til venstre) advarte USAs president Donald Trump mot å trekke seg fra atomavtale­n med Iran da de to møttes i USA i forrige måned. Her på en pressekonf­eranse i Det hvite hus 23. april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway