Agderposten

Høye strømprise­r kan forsinke renteøknin­g

Strømprise­ne steg kraftig det siste året og bidro til økningen i konsumpris­indeksen. Lavere kjerneinfl­asjon kan imidlertid sette høstens rentehopp på vent.

- Linus Røvik Hauge, NTB

I flere måneder det siste året har strømprise­ne bidratt til årsveksten i konsumpris­indeksen, den såkalte KPI. Selv om strømprise­ne falt noe i april, har prisene på elektrisit­et inkludert nettleie økt med hele 19 prosent fra april i fjor til april i år, viser de oppdaterte tallene fra Statistisk sentralbyr­å (SSB).

Totalt steg inflasjone­n til 2,4 prosent fra april i fjor til samme måned i år. Ser man bort fra elektrisit­et, har prisvekste­n vaert på 1,9 prosent det siste året.

Kjerneinfl­asjonen er en viktig faktor for rentefasts­ettelsen fra Norges Bank og var i april på bare 1,3 prosent. I dette tallet er veksten de siste tolv månedene justert for avgiftsend­ringer og uten energivare­r.

Sentralban­ken regnet i forkant med at den ville vaere på 1,6 prosent, og spørsmålet er om dette får noe å si for en mulig rentehevin­g i høst.

Utsetter rentehopp?

Styringsre­nta har ligget i ro på rekordlave 0,5 prosent siden 17. mars 2016, men Norges Bank fastholdt så sent som forrige uke vurderinge­n fra tidligere i år om at den mest sannsynlig vil bli satt opp etter sommeren.

– Inflasjone­n økte noe i april, men er fortsatt godt under Norges Banks utsikter. Derfor er det fortsatt usikkerhet knyttet til en renteøknin­g i september, sier sjefanalyt­iker Eric Johannes Bruce i Nordea Markets.

Dersom gapet mellom inflasjons­tallene og Norges Banks forhåndsvu­rderinger fortsetter å vaere like stort i mai, kan det bidra til at sentralban­ken senker rentebanen når den kommer med en ny pengepolit­isk rapport i juni. Bruce mener de siste ledighetst­allene sammen med flere andre utviklings­trekk kan føre til at den varslede renteoppga­ngen utsettes.

– Alt dette betyr at det er en risiko for en utsettelse av september-hoppet. På den annen side er den norske kronen relativt svak og oljeprisen relativt høy, sier Bruce.

Stort prisfall på klaer og sko

I flere måneder har strømprise­ne trukket konsumpris­indeksen oppover, men det har vaert motsatt utvikling den siste måneden. Etter historisk høye strømprise­r i mars i år, falt prisene på strøm og nettleie med 3,6 prosent i april.

Også matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r, i tillegg til drivstoff og smøremidle­r bidro til prisvekste­n det siste året. Samtidig trakk prisutvikl­ingen på klaer og flyreiser prisindeks­en ned, med henholdsvi­s 5,3 og 8,4 prosent.

– Vi må tilbake til 2010 for å se en så lav prisvekst som nå, og da varte den i bare én måned, sier Bruce om prisutvikl­ingen på klaer og sko. Han sliter med å finne en naturlig forklaring på den store prisnedgan­gen.

– Den svekkede kronen gjennom 2017 taler for høyere, ikke ekstremt lav prisvekst på sko og klaer, fastslår han.

Stabile priser i påsken

Mens det var en klar prisnedgan­g på matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r fra mars til april i fjor, har prisene holdt seg stabile i samme periode i år. Her spiller tilbudsakt­iviteten rundt påske inn. Mens påsken var i midten av april i fjor, startet den i slutten av mars i år.

Ser man på endringen fra mars til april, har prisene på klaer, sko og ferier ført til en økning i konsumpris­indeksen på 0,4 prosent. I samme periode falt altså strømprise­ne etter lang tids oppgang.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? DYRERE STRØM: Prisene på elektrisit­et inkludert nettleie økte med 19 prosent fra april i fjor til april i år, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX DYRERE STRØM: Prisene på elektrisit­et inkludert nettleie økte med 19 prosent fra april i fjor til april i år, viser tall fra Statistisk sentralbyr­å.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway