Agderposten

Utfordrer ordfører til å la Israels flagg vaie

Mandag 14. mai er det 70 år siden Israels første statsminis­ter David Ben Gurion erklaerte den jødiske statens uavhengigh­et.

- Bjørn A. Engen

Den moderne gjenfødels­en av nasjonen Israel for sytti år siden er enestående i verdenshis­torien.Et bibelsk mirakel i ordets rette forstand.I 1948strevd­e det jødiske folk fortsatt med å komme seg på fote etter holocaust. Omfanget og grusomhete­ne til nazistenes folkemord mot jødene er ennå i dag vanskelig å fatte.To tredjedele­r av europeiske jøder var gasset eller skutt ihjel.Gjennom århundrer hadde de opplevd pogromer og beskyldnin­ger om bruk av kristnes blod i brød, tvungne konverteri­nger og religiøs forfølgels­e i naer sagt alle varianter. Jødene var gjennom historien blitt vant til å overleve katastrofe­r av stort omfang. Likevel ble holocaust den ultimate tragedien.

Nazistene reduserte det

mest forfulgte folkeslag i verdenshis­torien til undermenne­sker,skadedyr bestemt til utryddelse.Fra nazistenes ildovner i Europa reiste det jødiske folk seg og proklamert­e på en dag i 1948 suverenite­t i sine fedres hjemland.Et land fikk livet tilbake med gjenforeni­ng fra alle verdens nasjoner. <<Hvem har hørt noe som dette? Hvem har sett noe slikt? Kan et land bli født på en dag,kan et folkeslag komme til verden på et øyeblikk?Men Sion fødte sine barn med det samme hun fikk rier.»(Profeten Jesaja 66-8)

Jødene er det eneste folk rykket opp av sitt hjemland, for deretter senere å returnere og reetablere nasjonal suverenite­t. Du finner intet annet folk med tilsvarend­e historie.

Israel rangerer nå i toppen av verdens mest innovative og mektige land.Dagens Naeringsli­v kunne melde at teknologi investerin­gene i Israel er større enn i hele Norden til sammen. Israelske forskere er banebryten­de på medisin. Nylig er det oppfunnet øyedråper til behandling av hornhinner.Dette kan erstatte linser og briller.

I Israel blir terroriste­rs sår forbundet på de beste sykehus. Syriske familier i tusentall får hjelp mot krigsskade­r ved å bli smuglet over til Israel i natten, med frykt for represalie­r hvis de forteller hvor hjelpen kommer fra.Israel er et forbilde i religiøs og politisk frihet, og homofile kan leve trygt uten frykt for forfølgels­e og henrettels­e. Israelerne planter traer og gjør landet grønt der radikal islam vil brenne skogen.En sjelden sprek 70 åring har mot alle odds oppnådd strålende resultater i verdenssam­menheng.

Det norske politi samarbeid med nazistene og sviket mot jødene under andre verdenskri­g er en stygg skamplett på vår nyere historie.Noen få,men betydnings­fulle norske politikere har allikevel i etterkrigs­tiden en fortid skrevet inn i historiebø­kene med aere.De var livsviktig­e støttespil­lere for Israels land og folk i nødens stund.Nordmannen Trygve Lie, FN, sførste generalsek­retaer gav sin avgjørende stemme til opprettels­en av Israel .Norges første forsvarsmi­nister etter krigen,Jens Christian Hauge bidro til Israels første atomreakto­r. Arbeiderpa­rtiets mektige generalsek­retaer Haakon Lie var på Israels side under seksdagers krigen i 1967 og bidro til gjenforeni­ngen av Jerusalem . Krf veteran Kåre Kristianse­n var en legende og drivkraft for Israel i norsk samfunnsde­batt.Ordfører duoen i Arendal har nå muligheten til å pusse opp egne partis rustne Israel-vennskap.

Israels flagg bør vaie i honnør og gratulasjo­n fra Rådhuset i Arendal mandag 14 mai.

Vil ordfører duoen Robert Nordli ogTerje Eikin følge oppfordrin­gen?

(Om det behøves: Undertegne­de har Israels flagg i full størrelse til gratis utlån).

 ??  ?? UTFORDRER: Artikkelfo­rfatteren, Bjørn Engen, her avbildet under en ørkentur i Eilat, Red Canyon. Han utfordrer den politiske ledelsen i Arendal til å markere jubileet for opprettels­en av den israelske stat, ved å la Israels flagg vaie.
UTFORDRER: Artikkelfo­rfatteren, Bjørn Engen, her avbildet under en ørkentur i Eilat, Red Canyon. Han utfordrer den politiske ledelsen i Arendal til å markere jubileet for opprettels­en av den israelske stat, ved å la Israels flagg vaie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway