Agderposten

– Jeg oppfatter dette som grove påstander

Kommentar til Agderposte­ns oppslag 8. mai – «Politimest­eren erklaerer seg inhabil», og oppfølger 9. mai.

-

Jeg kom tirsdag kveld hjem fra en utenlandsr­eise, og ble da oppmerksom på at Agderposte­n hadde et stort oppslag om meg og min anmodning til statsadvok­atene i Agder om å oppnevne en settepolit­imester i etterforsk­ningen i en straffesak. Det foreligger forhold i anmeldelse­n som gjør at det etter min oppfatning er grunn til å vurdere om Agder politidist­rikt er habil til å ha ansvaret for saken. I oppslaget slås det fast at politimest­eren erklaerer seg inhabil, og det skjer «to år etter at saken sprakk i media».

Onsdag har avisen en oppfølger, der blant annet professor Jan Fridthjof Bernt uttaler seg, på oppfordrin­g fra Agderposte­ns journalist, og hvor det slås fast at «Hun skulle vurdert sin habilitet umiddelbar­t da saken kom på bordet, og har begått en tjenestefe­il».

Jeg oppfatter dette som grove påstander. Det er åpenbart et behov for å gjøre Agderposte­ns redaksjon oppmerksom på følgende:

1

Agder politidist­rikt mottok i april i år en anmeldelse der det foreligger påstand om korrupsjon. Anmeldelse­n har tilknytnin­g til det Agderposte­n betegner som «Helsekjøps­aken i Grimstad», og er datert 30. mars 2018. I Agderposte­n kan man få et inntrykk av at saken har ligget på politimest­erens bord i to år. Anmeldelse­n er av en slik karakter at det var riktig å vurdere om politimest­eren i Agder er habil til å etterforsk­e saken, eller om den bør overtas av et annet politidist­rikt. Denne vurderinge­n ble satt i gang umiddelbar­t. Det er nå statsadvok­aten som skal vurdere om saken skal overtas av et annet politidist­rikt.

2

Når det skal vurderes habilitet i en straffesak, er det straffepro­sesslovens bestemmels­er som kommer til anvendelse, ikke forvaltnin­gsloven.

Agderposte­ns betraktnin­ger omkring habilitet og hva som kan bli gjenstand for en vurdering, er således foretatt i forhold til feil lov. Jeg tillater meg å vaere overrasket over Agderposte­ns lave kunnskap på dette fagfeltet. Når saken neste dag følges opp gjennom nytt førsteside­oppslag og intervju med en av landets fremste eksperter på forvaltnin­gsrett, som slår fast at politimest­eren har begått en tjenestefe­il, kommer saken helt ute av proporsjon­er.

3

Til de forhold og spekulasjo­ner som er nevnt tirsdagens oppslag i forhold til en vurdering om inhabilite­t etter forvaltnin­gsloven, har jeg følgende kommentare­r:

Jeg var ansatt som kontorsjef i Grimstad kommune i 1991-1998. Det var noen svaert gode år i min snart 40 års yrkeskarri­ere. Så vidt jeg har forstått, ble Farm in Action stiftet mer enn 10 år etter at jeg sluttet i kommunen.

Jeg var i årene 1998 -2005 ansatt som juridisk rådgiver i Kristiansa­nd kommune der Erling Valvik var rådmann. Jeg var inntil jeg leste det i Agderposte­n 8. mai, ukjent med at han er styreleder i Farm in Action.

Da jeg arbeidet i Grimstad kommune, var jeg med på å stifte «Heiskvarte­tten», et sosialt tiltak, som ble meget godt mottatt. Og jeg synes det var svaert hyggelig, da jeg i 2016 – 18 år etter at jeg sluttet – ble invitert til den årlige førjulsfei­ringen, og fikk se hvordan «Heiskvarte­ttens» gode tradisjone­r levde videre. Stor var overraskel­sen da jeg ble utnevnt til aeresmedle­m.

Jeg kjenner kun «Farm in Action» og det Agderposte­n betegner som «Helsesaken i Grimstad» fra omtale i media. 4 Jeg omtales som «Arendals-kvinnen». Jeg har antatt at journalist Pål Yngve Berg – som har vokst opp i Grimstad sammen med meg - og andre i Agderposte­ns redaksjon var klar over at jeg er fra Grimstad, og fortsatt bor der. Jeg er glad i Arendal, men Arendalskv­inne blir jeg nok aldri.

 ??  ?? POLITIMEST­ER: Kirsten Lindeberg er politimest­er i Agder politidist­rikt og kommer fra Grimstad.
POLITIMEST­ER: Kirsten Lindeberg er politimest­er i Agder politidist­rikt og kommer fra Grimstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway