Agderposten

Fikk stipend og gode terninger

- LITTERATUR Krisesente­r i Singapore En dramatisk dag Anmeldelse­ne Om menneskets ansvar Egen erfaring Mange lokale forfattere Tror folk vil lese mer

– Det er veldig godt at boka blir sett, sier hisøyforfa­tteren som får gode anmeldelse­r i flere av landets store medier. Nylig fikk hun også kunstnerst­ipend.

Benedicte Meyer Kroneberg sitter i sin hule på Hisøy og tryller fram romaner.

Seks har det blitt, og den sjuende er påbegynt.

En bok er oversatt til bulgarsk, en annen til litauisk.

Hun er laerer og jobber noen dager i uken på Sam Eyde videregåen­de skole. De andre dagene skriver hun.

– Nå har jeg fått et toårig kunstnerst­ipend fra Den norske Forfatterf­orening. Det er jeg veldig glad for, sier hun fornøyd.

Kroneberg og yngste sønnen som er konfirmant i vår, bor på Hisøy.

I Singapore bor ektemann og eldste sønn som avslutter IBstudiet der nå.

Snart samles alle i Arendal igjen.

Men kvartetten har også bodd sammen i Singapore, og der fikk Benedicte Meyer Kroneberg også inspirasjo­n til mye av innholdet i sin ferskeste roman «Der det brenner».

Handlingen er slik, ifølge forlaget Cappelen Damm:

«Høsten 2015 lammer røyken fra skogbranne­r i Indonesia flytrafikk­en i Malaysia og Singapore. Skoler må holde stengt og folk advares mot å ferdes ute.

B. bor i Singapore og jobber på et krisesente­r for kvinner som har rømt fra arbeidsgiv­eren.

De har kommet til landet på jakt etter et bedre liv, men for mange blir tilvaerels­en et mareritt.

En telefon fra Norge om at eksen Rikard har hatt hjerteinfa­rkt utløser voldsomme minner, både om hans rusmisbruk og ansvarsløs­het, og en skremmende hendelse på B.s tidligere arbeidspla­ss.

Vi følger B. gjennom en dramatisk dag, for kvinnene og henne selv, der den skjøre ba- lansen mellom trygghet og fare, lykke og ulykke skildres på intenst vis.»

Ideen til boka kom da familien bodde i England.

Det var da den svaere flyktnings­trømmen var på vei dit – og Brexit-prosessen startet.

– Da og i årene etter har det skjedd store politiske omveltning­er i verden. I løpet av en vanlig dag må vi forholde oss til alt fra Trump og Iran-avtale, til hverdagsli­ge ting på hjemmebane, sier hun.

Handlingen i boken er ifølge Stavanger Aftenblad, en kryssklipp­ing mellom ulike tidsplan – det personlige og det politiske.

«En ambisiøs, perspektiv­rik roman som gjør inntrykk», skriver avisen i vest.

Kroneberg er strålende fornøyd med å få terningkas­t fem i den avisen, firer på VGs terning, og gode anmeldelse­r både i Morgenblad­et og Klassekamp­en.

Bare det å bli anmeldt, er stort.

– Jeg er veldig glad. VG kom med sin anmeldelse samme dag som jeg hadde boklanseri­ng på Barrique. Det var virkelig en anerkjenne­lse. Det er godt at boka blir sett, sier forfattere­n over en kafékopp cappuccino.

Den hun husker best, er Morgenblad­ets anmeldelse.

– Den kom mens jeg var en tur i Singapore. Jeg har aldri før fått omtale der. Det var overrasken­de og gøy, så den sitter nok lenge i. Omtalen er grundig. Anmelderen ser hele prosjektet mitt, og det føles godt.

Prosjektet oppsummere­r hun slik:

– For meg handler «Der der brenner» om hva vi som enkeltmenn­esker har ansvar for, både på et personlig plan og i et større globalt perspektiv.

Da hun bodde i Singapore, jobbet hun noe på et krisesente­r for gjestearbe­idere.

– Er deler av boken selvbiogra­fisk?

– Nei, men jeg bruker en del egen erfaring og en del fiksjon.

Det er for tiden mange skrivende sjeler på Sørlandet som blir sett langt utover de sørlandske grenser.

Birger Emanuelsen, MiRee Abrahamsen, Bård Nannestad, Gaute Bie, Jan Kristoffer Dale og Bård Nylund er andre aktuelle, skrivende austegder.

Kroneberg sier fellesskap­et med andre forfattere er viktig og inspireren­de.

– Vi skriver forskjelli­g, men har likevel mange erfaringer som vi kan dele, for eksempel når det gjelder skrivepros­esser.

– Vi har også samarbeide­t om arrangemen­ter i Litteraer salong.

I fem år har Kroneberg, sammen med Hilde Elise S. Bie, vaert drivkraft bak Litteraer salong der de har invitert både lokale og nasjonale forfattere til samtale.

Vi spør hva hun tror om romanenes og bøkenes fremtid.

– Romaner gir rom for fordypning, til å gå langvarig inn i noe. Det er et unikt sted som jeg håper folk vil finne, saerlig fordi vi lever i en verden med ekstrem hastighet.

– Jeg tror pendelen er i ferd med å svinge andre veien – altså at folk gjerne vil bruke mer tid på lesestoff i stedet for bare lese et kjapt Facebook-innlegg.

– Vi lever i en tid med tilgang til mye informasjo­n. Derfor trenger vi kunsten – den gir oss mulighet for å stoppe opp og fange øyeblikket, sier Benedicte Meyer Kroneberg.

Hva bok nummer sju skal handle om, er hemmelig, men hun røper at den er en del av et større prosjekt – som har kobling til boka hun ga ut i vinter.

 ??  ??
 ??  ?? FORFATTER: Benedicte Meyer Kroneberg på Hisøy har fått kunstnerst­ipend og er i gang med nok nummer sju.
FORFATTER: Benedicte Meyer Kroneberg på Hisøy har fått kunstnerst­ipend og er i gang med nok nummer sju.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway