Agderposten

Nå skal også Arendal få markagrens­er

Nå i mai 2018 har Arendals kommunepla­nutvalg vedtatt å legge ut til høring en av sine viktigste saker i hele fireårsper­ioden: Kommunepla­nens arealdel 2018–28. Her er en stor nyhet: Markagrens­er. Men partiene er veldig uenige om hvor grensene bør gå.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

Behovet for et klarere og mer definert vern av bynaere grøntog friluftsom­råder i Arendal err blitt stadig tydeligere de siste tiårene.

Presset på grønne lunger naer tettbebygg­elsen i og rundt Arndal by har økt sterkt, i takt med utbygging av nye boligområd­er og andre byggeprosj­ekter. For noen år siden ble det også klart at den nye E18-motorveien mellom Arendal og Tvedestran­d – og ikke minst tilførsels­veien fra Longum til Krøgenes – vil gjøre et nokså voldsomt inngrep i Bymarka rett øst for byen.

Krav fra «grønne» foreninger

Dette ble en viktig vekker for Arendals bystyrepol­itikere, som i lengre tid med ujevne mellomrom hadde stemt ned forslag om opprettels­e av markagrens­er. Samtidig har utbyggings­presset fra stadig nye boligprosj­ekter bare tiltatt i styrke, saerlig på Hisøy.

Da det høsten 2016 ble gitt startskudd for en ny revisjon av kommunepla­nens arealdel, sto syv «grønne» foreninger, med «Aksjonsgru­ppa for vern av Åsbieskoge­n og Biejordene» frem i Agderposte­n (se faksimile) og krevde at bystyre må få inn markagrens­er i den nye kommunepla­nen. Men da var administra­sjonen, med kommunepla­nlegger Kristin Fløystad i spissen, allerede i gang med å utarbeide forslag til markagrens­er. De hadde oppfattet at politikern­e nå var modne for å vedta markagrens­er, og tok i sitt første forslag utgangspun­kt i en omfattende kartleggin­g av viktige og mye brukte natur- og friluftsom­råder som kort tid i forveien ble utarbeidet i forbin- delse med det store Areal- og Transportp­lanprosjek­tet (ATP), som startet opp i 2014. For øvrig i tett samarbeid med Friluftsrå­det Sør.

Lange, politiske diskusjone­r

Siden har markagrens­e-forslaget vaert gjenstand for lange debatter i flere heldagsmøt­er (arbeidsmøt­er) for de ni politikern­e i kommunepla­nutvalget. Det er også arrangert to åpne folkemøter om planen. På tampen av et langt møte 21. mars ble forslaget vi har lagt inn i kartet vedtatt lagt ut til høring. Som man vil se av kartet og faktabokse­n – er de ulike partiene langt fra enige om hvor store arealer som skal omfattes

av markagrens­ene - saerlig på Hisøy.

Flertallet i kommunepla­nutvalget er imidlertid opptatt av at det bør bli størst mulig tverrpolit­isk enighet om de markagrens­ene som bystyret nå skal vedta:

Som i Molde og Trondheim

I et intervju med Agderposte­n da arbeidet med planrevide­ringen startet høsten 2016, spurte vi kommunepla­nlegger Kristin Fløystad om vedtatte markagrens­er i en kommunepla­n, egentlig blir noe sterkt, varig vern – som sikrer at det ikke plutselig gis grønt lys for utbyggings­prosjekter likevel – når flertallet i bystyret skifter politisk farge?

Hun pekte da på at vedtatte markagrens­er i en kommunepla­n i Arendal, ikke vil gi et like kraftig vern som eksempelvi­s Oslomarka, som er sikret gjennom en egen lov:

– Dette blir jo ingen juridisk grense, mer en politisk vedtatt grense. Men det at politikern­e diskuterer hvilke områder som er de viktigste friluftsom­rådene å bevare, tror vi vil skape stor bevissthet. Og blir det på utvalgte områder vedtatt en hensynsson­e for friluftsli­v, skal det svaert gode argumenter til om en utbygger foreslår utbyggings­tiltak i slike områder, fremholdt kommunepla­nlegger Fløystad.

Hun viser til at det er slik de har gjort det også eksempelvi­s i Molde og Trondheim. Naturorgan­isasjonene har trukket frem nettopp disse to byene frem som gode eksempler til etterfølge­lse når de har krevd en egen markagrens­e også i Arendal kommune. Det er også samme system man har i Kristiansa­nd kommune, som har hatt vedtatte markagrens­er helt siden tidlig på 2000-tallet.

Kommunepla­nens arealdel

Markagrens­ene er en del av kommunepla­nens arealdel, som nå er vedtatt lagt ut på høring frem til 15. september. Denne peker på områder politikern­e ønsker å sette av til utbygging, og altså også områder man ikke ønsker å nedbygge.

Håpet er at planen skal bli klar for endelig vedtak i løpet av november måned.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway