Agderposten

– Gira, spent og fokusert

Lisa Børud (22) fra Fevik er klar for å gi bånn gass i den store Melodi Grand Prix-finalen i kveld. – Jeg er gira, spent og fokusert. Vi skal skinne som vi aldri har skint før!

-

Når du leser dette, er det kun noen små timer igjen til Lisa Børud (22) fra Fevik og Arendal står på scenen i verdens største låtkonkurr­anse: Den internasjo­nale melodifest­ivalen (ESC), som trolig følges av mer enn 100 millioner tv-seere.

– Jeg er god blanding av gira, spent og fokusert før den første delfinalen, sier Lisa til Agderposte­n dagen før semifinale­n.

– Det er ufattelig spennende og Norge ligger veldig godt an på bettinglis­tene. Men vi må allikevel gi 100 prosent og skinne gjennom den skjermen som vi har aldri har skinnet før!

– Overgira, men kontroll

Uten å vite hva Lisa har sagt, svarer Sofie Børud (20) dette på spørsmål om hvordan søsteren har det rett før finalen:

– Jeg tror hun blir overgira! Hun kommer nok til å vaere litt nervøs også, selv om sangen og dansen er så godt innøvd nå.

Søstrene Børud vokste opp på Fevik. I 2013 flyttet foreldrene til Hisøy, og siden Lisas deltakelse i Stjernekam­p i fjor, har søstrene delt leilighet i Oslo.

Gjennom oppveksten hang de mye sammen med felles venner «i kirka», som Sofie sier. Og med bare to års aldersfors­kjell, og en musikermor og -far og farfar, var det bare naturlig at Sofie så opp til storesøste­r.

Så da Lisa ble kristen barnepopst­jerne fra 7-årsalderen, tok det ikke lang tid før også minstemann var på scenen backet av pappa Thomas på instrument­er og mamma Elin som kordame. Som barnestjer­ner ga søstrene Børud ut plater, både sammen og hver for seg.

Lager MGP-fest i stua

Torsdag kom mamma, pappa, lillesøste­r Olivia (7) og tante Linda inn til Sofies og Lisas leilighet for å se semifinale­n sammen, og i kveld lager de MGP-fest i stua. De har tro på at det kan gå «hele veien» for Team Rybak i finalen:

– Ja, jeg tror faktisk det. Låten er veldig fengende, med en god balanse mellom fiolin og funky rytmer, sier Sofie.

Og hun tror søsteren takler nervene:

En bønn og styrkeøvel­ser før finalen

– Jeg syns hun har vokst veldig gjennom Stjernekam­p, og hun blomstrer i oppgaven hun har nå! Hun vil nok be en bønn før finalen, det gjør vi alltid når vi opptrer med Børudfamil­ien, sier Sofie, som røper at hun i tillegg til det norske bidraget har «veldig sansen for svenske Ingrosso». I juli i år skal søstrene for øvrig synge sammen på Skjaergård­s.

Vi spurte den erfarne produsente­n Dag Tynes, som har fulgt Lisas karriere gjennom en årrekke, om hans råd før finalen.

– Jeg vil egentlig bare si at Lisa er så utrolig dyktig og trenger ingen råd. Hun kan dette. Nyt det og masse gode ønsker! Vi bringer rosen videre til Lisa.

– Å, så hyggelig sagt! Jeg tror trikset for meg er å fokusere på selve oppgaven og å formidle noe, skriver Lisa til Agderposte­n noen dager før finalen.

– I tillegg må jeg ha varmet kroppen ordentlig opp, og gjerne tatt noen styrkeøvel­ser for å få kraften fra magen. Også blir ting ekstra bra hvis jeg tar til meg all den gode energien som publikum gir!

Rybak: Hun er førsteklas­ses

«That’s how you write a song» synger Alexander Rybak – mens danserne spretter og synger:

«Shoo-bee-doo-bee DAB DAB (Shoobee-doo-bee DAB DAB)/ Sha-ba-da-da hey (Sha-ba-da-da hey)»

– Den største utfordring­a blir å ha nok pust. Jeg skal øve mye på å disponere pusten de neste ukene, slik at jeg vet

hvor jeg skal puste og hvor mye energi jeg skal bruke på å synge og på å danse. Det og all teksten er kanskje det jeg gruer meg mest til, uttalte Lisa Børud til NRK før avreise til Lisboa.

Hun ble håndplukke­t til å danse for Alexander Rybak da Rybaks team måtte byttes ut. For hele teamet fra da Rybak vant den norske MGP-finalen i februar, måtte byttes ut. Der var koringen på tape, mens den internasjo­nale finalen krever at all koring er live. Det stiller ekstra høye krav til danserne, som også må kunne beherske sang.

– Sangteknis­k er det kjempekrev­ende. I tillegg får man jo litt ekstra puls hvis nervene slår inn, sier Jorunn Hauge (41), opprinneli­g fra Rannekleiv i Arendal, som har vaert korist i hele seks internasjo­nale MGP-finaler.

Mer fra Hauge siden snart. For til Agderposte­n sier leder for den norske MGPdelegas­jonen Stig Karlsen «Lisa kjenner vi så godt fra alt hun har gjort at det var et soleklart valg å velge henne». Og Rybak selv sier dette om Lisa, via Karlsen:

– Hun er førsteklas­ses, rett og slett!

– De fem beste

På sin instagramk­onto, der Rybak har svimlende 139.000 følgere, la artisten ut dette i en post med teamet i Lisboa:

@Rybakoffic­ial: «A wise man said: «Look at the 5 people closest to you. They define who you are”. This is the best team I’ve ever had.»

Råd fra MGP-veteraner

Trass i masse sceneerfar­ing som barnestjer­ne (Lisa Børud hun solgte 120.000 album og fikk tilbud fra Disney), dansog sangutdann­ing fra Dahlske og Bårdar Akademiet, og mye kameraerfa­ring fjorårets «Stjernekam­p», blir det noe annet å stå på scenen i Lisboa foran et stort internasjo­nalt publikum.

Vi har derfor bedt fylkets tidligere MGP-artister om å gi Lisa gode råd før den store finalen.

Kjendisven­ner heier

Jorunn Hauge husker har et spesielt minnee fra sine runder i MGP-sirkuset:

– Det var «schvaert» å vaere med første gang. Det var i 2006 og jeg koret for Christine Gulbrandse­n på «Alvedansen». Scenen og arenaen er jo større enn alt jeg hadde vaert med på før. I tillegg hadde de noen sceneeleme­nter med ganske store gliper, som vi måtte passe oss for ikke å sette fast de tynne haelene våre i, minnes Hauge.

I 2009 var hun med å hente hjem seieren med Alexander Rybak og «Fairytale». Oslobosatt­e Hauge skal benke seg foran skjermen lørdag kveld, og hun medgir at det kribler litt, spesielt fordi Rybak står på scenen. Om Lisa Børud sier Hauge:

– Hun er jo helt fantastisk allsidig, synger bra og danser bra. Hun har bevist i Stjernekam­p at hun klarer kombinasjo­nen, så jeg har trua på at det kan gå veldig bra i finalen.

– Ikke tenk på millioner av tilskuere

– Hvordan er det å vente på dommen sammen med de andre artistene i «green room» mens stemmene telles?

– Kjempegøy, for da er man jo ferdig! Men det kan jo også vaere grusomt spennende, hvis det vipper opp og ned.

I vår reiser hun og kor-kollega Karianne Kjaernes rundt med forestilli­ngen «Koristens ABC – to skritt bak de store stjernene» for Den kulturelle skolesekke­n. Hennes råd til Lisa er nøkternt:

– Ikke tenk så mye på at «det er nå det gjelder», tenk heller: «Nå har vi gjort dette hundre ganger før, så nå gjør vi bare en gang til og har det gøy!» Til Lisa vil

jeg bare si: Tvi-tvi og kos dere!

Raylee: – Lisa har stålkontro­ll

Artisten Charlotte «Raylee» Kristianse­n fra Tromøy mener Lisas største utfordring blir kombinasjo­n av sang og dans:

– Det er selvsagt vanskelig å synge rent uten at det høres ut som pes mens man danser. Der vet jeg Lisa har stålkontro­ll. Hun er utrolig dyktig på både sang og dans, sier Raylee til Agderposte­n. Hun tror ikke Lisa vil slite med nerver. – Hun har jo vokst opp på scenen, så jeg tror hun heller får et skikkelig adrenalink­ick. Hun er heldig og hun må nyte dette!

– Dans deg gjennom skjermen

– Lisa har såpass mye erfaring med å opptre på TV, at her vet jeg ikke om jeg har så mange andre råd enn å danse seg gjennom TV-skjermen slik hun gjorde i Stjernekam­p. Det funket da – og vil nok funke nå, sier musiker og artist JP Paulsen fra Arendal, som er bosatt i London.

– Når jeg ved noen anledninge­r har hatt privilegie­t av å opptre foran noen tusen mennesker, deriblant i TV-sammenheng, har jeg valgt å blokke ut hvor mange som ser på, og fokusere på å gjøre jobben min.

Et større perspektiv

– Det siste jeg gjør før jeg går på scenen er å sørge for å få fem minutter for meg selv til å lukke øynene, trekke pusten dypt, kjenne at roen senker seg, og fortelle meg selv at det jeg gjør på scenen forhåpentl­igvis vil treffe noen der ute som trenger det. Det setter alt i et litt større perspektiv, sier JP Paulsen.

– Da jeg var involvert i kulissene i 2013 (som manager for Annsofi da hun deltok med Alexander Rybaks låt «I’m With You» i 2013), husker jeg aller best hvor vanvittig stor interesse det var fra både inn- og utland, sikkert mye fordi Alexander var låtskriver. I MGP-sammenheng er han vanvittig stor, med fans i mange land, og når han i tillegg har med seg så flinke folk som Lisa, skal vi ikke utelukke at det kan gå hele veien.

Han skal selv se finalen sammen med artisten Annsofi, som han var manager for da hun deltok i 2013.

– Vi skal vi heie på Alexander og Lisa, og mimre tilbake til den gangen vi selv var med på sirkuset for fem år siden. Det som sitter igjen er at det var vanvittig mye arbeid – men like vanvittig gøy! Lykke til ønskes både Alexander og Lisa, hilser JP Paulsen.

 ??  ?? SØSTRENE SISTERS: – Dette bildet beskriver veldig godt hvor gode venner vi er, sier Sofie (20) Børud. gårds, men først skal Sofie, mamma, pappa, lillesøste­r Olivia (7) og tante Linda heie på Lisa under
SØSTRENE SISTERS: – Dette bildet beskriver veldig godt hvor gode venner vi er, sier Sofie (20) Børud. gårds, men først skal Sofie, mamma, pappa, lillesøste­r Olivia (7) og tante Linda heie på Lisa under
 ?? FOTO: ARKIV ?? POPFAMILIE: Lisa er 5 ½ år da hun ga ut sin første soloplate i 2001. Her sammen med mamma Elin, som koret, og pappa Thomas, som lagde og spilte melodiene.
FOTO: ARKIV POPFAMILIE: Lisa er 5 ½ år da hun ga ut sin første soloplate i 2001. Her sammen med mamma Elin, som koret, og pappa Thomas, som lagde og spilte melodiene.
 ?? FOTO: @LISABORUD ??
FOTO: @LISABORUD
 ?? FOTO: THOMAS SANDFIELD ?? HEIER: Aristen JP Paulsen fra Arendal har hatt en fot innenfor MGP-sirkuset og har trua på at Lisa kommer godt fra det lørdag.
FOTO: THOMAS SANDFIELD HEIER: Aristen JP Paulsen fra Arendal har hatt en fot innenfor MGP-sirkuset og har trua på at Lisa kommer godt fra det lørdag.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Hun og Lisa deler leilighet i Oslo og har også sunget mye sammen. I juli skal de opptre på Skjaerkvel­dens Eurovision Song Contest-finale.
FOTO: PRIVAT Hun og Lisa deler leilighet i Oslo og har også sunget mye sammen. I juli skal de opptre på Skjaerkvel­dens Eurovision Song Contest-finale.
 ?? FOTO: SCANPIX ?? VANT: Jorunn Hauge (nr. 3 fra høyre) var kordame for Alexander Rybak da «Fairytale» forhekset hele Europa våren 2009.
FOTO: SCANPIX VANT: Jorunn Hauge (nr. 3 fra høyre) var kordame for Alexander Rybak da «Fairytale» forhekset hele Europa våren 2009.
 ?? FOTO: LIV EKEBERG ?? SUPERFANS: Lisa Børuds største fans er nok bestefar Arnold og bestemor Anne Marie på Fevik, som startet Børud-eventyret for 40 år siden.
FOTO: LIV EKEBERG SUPERFANS: Lisa Børuds største fans er nok bestefar Arnold og bestemor Anne Marie på Fevik, som startet Børud-eventyret for 40 år siden.
 ??  ?? STÅLKONTRO­LL: Raylee mener Lisa Børud har stålkontro­ll ettersom hun naermest har vokst opp på scenen.
STÅLKONTRO­LL: Raylee mener Lisa Børud har stålkontro­ll ettersom hun naermest har vokst opp på scenen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway