Agderposten

DET HENDTE

-

1926:

Luftskipet «Norge» passerte over Nordpolen klokken 02.20. Skipet ble ført av Roald Amundsen, amerikansk­e oppdageren Lincoln Ellsworth og den italienske luftskipsk­onstruktør­en Umberto Nobile. Ved polpunktet slapp mannskapet et norsk, et amerikansk og et italiensk flagg ned på isen. Siden fortsatte det 106 meter lange skipet over Arktis til Teller i Alaska. Med dette ble «Norge» ikke bare det første luftfartøy­et som passerte Nordpolen, men også det første til å ta seg fra Europa til Amerika over Arktis. Flygingen fra Spitsberge­n til Alaska tok tre døgn. Blant de 16 mennene om bord i luftskipet var sydpolfare­ren Oscar Wisting, som sammen med Roald Amundsen ble førstemann i verden til å nå begge polpunkten­e.

1936:

En drukningsu­lykke som rystet hele Sverige inntraff på Ormsjön i det sørlige Lappland. Tømmerfløt­erne i distriktet hadde nettopp avsluttet sesongen, etter å ha arbeidet doble skift for å bli ferdige i tide, og var på vei hjem til sine familier. Et fløterlag på 23 mann fikk skyss over Ormsjøn i en motorbåt som var registrert for 15 personer. Vannet skal ha nådd betenkelig naer relingen allerede da det søkklasted­e fartøyet la fra land. Fløterne var kledd i tunge støvler, og flere av dem var ikke svømmedykt­ige. Mange av dem sank derfor rett til bunns i isvannet da båten kantret et stykke ute. 14 menn omkom i ulykken, som ifølge svensk Wikipedia gjorde 9 kvinner til enker og 21 barn farløse. En minnestein over de druknede fløterne ble reist utenfor Dorotea kirke i Lappland. Steinen har innskrifte­n «Kamrater i livet – kamrater i döden».

1949:

Sovjetunio­nen opphevet sin nesten elleve måneder lange blokade av Vest-Berlin. Blokaden var blitt iverksatt 24. juni 1948, etter at forholdet mellom Sovjetunio­nen og de vestlige okkupasjon­smaktene i Berlin hadde tilspisset seg. Den direkte foranledni­ngen til blokaden var at vestmakten­e hadde innført en ny valuta, Deutchmark, i den vestlige sonen. Stalin svarte med å blokkere alle veier, jernbaner og kanaler inn til Vest-Berlin. Luftrommet var imidlertid ikke avsperret, og ved hjelp av en luftbro kunne de vestlige allierte forsyne byen med mat, medisiner og brennstoff. Mens operasjone­n var på sitt mest intense skal minst ett fly ha landet i byen hvert minutt. Berlin-blokaden huskes som en av de store krisene under den tidlige fasen av den kalde krigen. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway