Agderposten

Politiet henla sak, får snart en ny på pulten

Agder politidist­rikt henla en «helsekjøpa­nmeldelse» om mulig brudd på taushetspl­ikten én uke før politimest­eren erklaerte seg inhabil.

- ▶ Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Pårørende Marc Berendt har levert to anmeldelse­r i helsekjøps­aken. Begge ble registrert hos politiet 13. april.

Den ene av anmeldelse­ne omhandler mulig brudd på taushetspl­ikten i forbindels­e med PwC Kristiansa­nds leverandør­kontroll hos Farm In Action AS i fjor vår.

Men forholdet ble allerede 25. april henlagt. Dette skjedde noen dager før politimest­er Kirsten Lindeberg erklaerte seg inhabil i helsekjøps­aken, og ba statsadvok­aten vurdere settepolit­imester.

Habilitets­vurderinge­n kom i stand etter at Agderposte­n hadde henvendt seg om én mulig problemsti­lling knyttet til politimest­erens advokatekt­emann.

Han påtok seg oppdrag for Farm In Action under BDOs gransking i helsekjøps­aken høsten 2016. Da var temaet også leverandør­kontroll.

Erkjente usladdet navn

Politiets begrunnels­e i taushetspl­ikt-henleggels­en er likelydend­e til fem personer i Grimstad kommune og PwC, blant andre rådmann Tone Marie Nybø Solheim:

«De underrette­s om at forholdet er henlagt da det antas ikke å vaere rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold, jf. Straffepro­sessloven par. 224, 1. ledd», skriver påtaleansv­arlig jurist og påtalelede­r i Agder politidist­rikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Politimest­eren erklaerte seg inhabil i helsekjøps­aken 2. mai, og ifølge lovverket er alle under henne da ikke kvalifiser­te til å behandle det samme saksforhol­det.

Verken påtalelede­r eller politimest­er har villet uttale seg om momentene som ligger til grunn for habilitets­vurderinge­n.

Agderposte­n ba mandag formiddag blant annet om begrunnels­e for henleggels­en, og hvorfor anmeldelse­n ikke var en del av helsekjøpg­runnlaget i habilitets­vurderinge­n. Avisen har så langt ikke fått svar.

«Jeg er på reise og har ikke anledning til å besvare denne før fredag 18. mai», skriver Kaddeberg Skaar i en e-post noen timer senere.

Kommunikas­jonssjef Svein Enersen i Agder politidist­rikt opplyser tirsdag at Kaddeberg Skaar er sammen med politimest­eren på påtalesaml­ing i Oslo.

Rådmann Tone Marie Nybø Solheim erkjente overfor kontrollut­valget i åpent møte 14. desember i fjor at PwC hadde fått usladdede opplysning­er av kommunen. Stikk i strid med det som fastslås i PwCs leverandør­kontrollra­pport.

– Navnet på vergen var ikke sladdet i dokumentet PwC fikk. Det skulle vaert sladdet. Det er der vi er nå, sa rådmannen.

I samtale med avisen etter møtet hadde hun ingen forklaring på hvorfor navnet på vergen ikke ble sladdet.

To måneder etter at kommunen og Farm In Action ble renvasket i leverandør­kontrollra­pporten skrev PwC en bekymrings­melding om den kommunalt ansatte vergen til Fylkesmann­en i Aust- og Vest-Agder.

Fylkesmann­en vurderte bekymrings­meldingen, og konkludert­e med at det ikke var hold i noen av PwCs påstander.

Berendt og vergen opplever bekymrings­meldingen som en ren gjengjelde­lse etter å ha varslet om kritikkver­dige forhold i Grimstad kommune. Rådmannen nekter enhver befatning med bekymrings­meldingen.

Vedtok ny politianme­ldelse

Politiets taushetspl­ikt-henleggels­e ble foretatt snaue 14 dager før kommunesty­ret i Grimstad vedtok å be rådmannen politianme­lde mulig brudd på taushetspl­ikten og den såkalte julegave-saken. Kontrollut­valget og kommunesty­ret ser svaert alvorlig på de mulige straffbare forholdene.

– Det som etter KUs mening (kontrollut­valget) er mest bekymrings­fullt i det jeg har presentert her, er mulig brudd på taushetspl­ikten. Dette forhold sammen med et annet som ikke har noe med leverandør­kontrollen å gjøre, nemlig den mye omtalte «julegaven», er så alvorlige at de til sammen, men også hver for seg, kvalifiser­er til politianme­ldelse, sa kontrollut­valgsleder Gunnar Topland (H) fra talerstole­n 7. mai.

H, Frp, V og SV fulgte opp med et fellesfors­lag om å politianme­lde begge forholdene, noe kommunesty­ret deretter vedtok med klart flertall (21-14).

Hvorvidt det er Agder politidist­rikt som også skal håndtere den nye anmeldelse­n om mulig brudd på taushetspl­ikten, eller om den vil komme på bordet til en mulig settepolit­imester, er ikke kjent.

Dette var blant spørsmålen­e Agderposte­n mandag ba politiet om en avklaring på, uten altså så langt å ha fått svar.

▶Po●itimester Kirsten Lindeberg paelmer paragrafer etter Agderposte­n i et innlegg sist uke. Hun raljerer blant annet over en angivelig sammenblan­ding av straffepro­sesslov og forvaltnin­gslov i spørsmålet om sin habilitet i helsekjøps­aken i Grimstad. De to lovene har så godt som likelydend­e innhold hva habilitet angår, så vi kan trygt la juristene vurdere bruken av dem. Vi har mer enn nok med å tolke politimest­eren.

▶Såve● forvaltnin­gslovens som straffepro­sesslovens habilitets­bestemmels­er legger også opp til skjønnsmes­sige vurderinge­r rundt forhold som er egnet til å svekke tilliten til vedkommend­es upartiskhe­t. Dette er hva denne saken gjelder. Vi er derfor overrasket over politimest­erens aversjon mot åpenhet og klar tale. For eksempel om den konkrete bakgrunnen for at hun selv åpenbart mener seg inhabil.

▶ Det er etter hvert kommet en privat anmeldelse, og Grimstad kommunesty­re følger opp med å sende deler av det store sakskomple­kset i helsekjøps­aken over til politiet. Det er i denne forbindels­e Agderposte­n på reportasje­plass har reist spørsmålet om politimest­erens habilitet. Bakgrunnen er hennes mulige vennskapsb­ånd til ordfører og kommunale sjefer i Grimstad, der hun blant annet øver og synger sammen med dem i julekoret «Heiskvarte­tten». Hun har i en periode, langt tilbake i tid, fungert som kontorsjef og konstituer­t rådmann i kommunen – og ved tusenårssk­iftet var hun underordne­t samme person som nå er styreleder i «Farm In Action» (FIA). Hennes mann ble også engasjert som advokat for dette omsorgssel­skapet under granskinge­n av helsekjøps­aken. Kommunen har i årene 2012 til 2017 kjøpt tjenester av nettopp FIA for over 30 millioner kroner. For det meste i strid med anskaffels­esregelver­ket.

▶Sku●●e vi fristes til å paelme noen paragrafer tilbake til politimest­eren, måtte det vaere de som gir politiet anledning til selv å starte etterforsk­ning, spesielt i saker der allmenne hensyn tilsier det. Det begynner å naerme seg to år siden helsekjøps­aken ble avslørt og Agderposte­n begynte opprulling­en av det som skulle bli en av landets største innkjøpssk­andaler. Saken har vaert gransket av selskapet BDO, som fant et stort, svart hull. Den totale mangelen på dokumentas­jon ble bare overgått av de involverte­s hukommelse­ssvikt. Slikt blir det spekulasjo­ner av. Dette dreier seg tross alt om en kommunal kultur der en kommunesje­f for eksempel kunne opptre som nisse, og uten videre gi bort 70.000 av innbyggern­es kroner som en slags julegave til en enkeltpers­on. Først naer ett år etter kommer en politianme­ldelse, som dessuten satt saerdeles langt inne.

▶I naer to år har altså politiet i Agder hatt anledning til å starte etterforsk­ning av denne saken, der medieomtal­en og den offentlige interessen har vaert minst like stor som elefanten i rommet. Hvis det likevel har vaert gode grunner til å unnlate etterforsk­ning, så er ikke manglende anmeldelse fra en fornaermet nødvendigv­is en av dem. Det er lite gunstig hvis det også kan sås tvil om habilitete­n til politidist­riktets øverste sjef gjennom hele denne perioden. Man trenger ikke mistro Kirsten Lindebergs personlige integritet for å mene dette. Men tilknapped­e og lite tilgjengel­ige ledere bidrar dessverre altfor ofte til unødig tvil hos dem de skal tjene.

 ??  ?? HENLAGT: Agder politidist­rikt har henlagt den såkalte taushetspl­ikt-saken, som er en del av forgreinin­gene fra helsekjøps­aken. Snart kommer en ny anmeldelse i samme saksforhol­d fra Grimstad kommune.
HENLAGT: Agder politidist­rikt har henlagt den såkalte taushetspl­ikt-saken, som er en del av forgreinin­gene fra helsekjøps­aken. Snart kommer en ny anmeldelse i samme saksforhol­d fra Grimstad kommune.
 ??  ?? GLADE JUL: Julekoret «Heiskvarte­tten», med politimest­er Kirsten Lindeberg som medlem, har spredd årviss hygge og julestemni­ng i Grimstad. Dette arkivbilde­t er hentet fra julen 2016.
GLADE JUL: Julekoret «Heiskvarte­tten», med politimest­er Kirsten Lindeberg som medlem, har spredd årviss hygge og julestemni­ng i Grimstad. Dette arkivbilde­t er hentet fra julen 2016.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway